Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

VIDEO Maroš Šefčovič o energetickej únii: Z pohľadu Európskej komisie je to splnená úloha

Maroš Šefčovič Zobraziť galériu (3)
Maroš Šefčovič (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRUSEL - Európska komisia predstavila v utorok štvrtú správu o stave energetickej únie. Podľa slov podpredsedu EK Maroša Šefčoviča, ktorý je za túto agendu zodpovedný, exekutíva EÚ v plnej miere splnila svoju víziu stratégie energetickej únie, ktorá má zabezpečiť prístupnú, cenovo dostupnú, bezpečnú, konkurencieschopnú a udržateľnú energiu pre všetkých Európanov.

Ku štvrtej správe o energetickej únii EK predložila aj správu o vykonávaní strategického akčného plánu o batériách a oznámenie o účinnejšom a demokratickejšom rozhodovaní v politike EÚ v oblasti energetiky a klímy. Únia je globálnym lídrom v boji proti zmene klímy a všetky jej politiky uplatňované za posledných päť rokov vo všetkých oblastiach mali za cieľ posunúť ju na "správnu cestu" prechodu na čistú energiu.

Šefčovič o dokončení energetickej únie z pohľadu Európskej komisie

Pri dodržaní podmienok, že treba využiť hospodárske príležitosti, ktoré dekarbonizácia ponúka, vytváraní rastu a pracovných miest a vyvíjať snahy o zdravšie prostredie pre spotrebiteľov. Koncept energetickej únie zároveň podporuje aj prechod k čistej energii v európskom hospodárstve v kľúčových sektoroch v súlade so záväzkami EÚ vyplývajúcimi z Parížskej dohody. Podľa Šefčoviča ide o otázky, ktoré sa nedajú vyriešiť v rámci jednotlivých štátov.

Splnená úloha

Šefčovič spresnil, že energetická únia ako jedna z desiatich priorít exekutívy EÚ pod vedením Jeana-Clauda Junckera je splnená "do poslednej bodky" — aj napriek mnohým skeptickým názorom spred štyroch rokov — a možno hovoriť o úspešnej realizácii jednotnej, vzájomne prepojenej, bezpečnej a trvalo udržateľnej energetickej únie, ktorá bola v roku 2014 len víziou.

"Ak sa na to pozrú odborníci, tak musia súhlasiť, že sme začali najväčšiu transformáciu energetiky a energetických sietí od druhej priemyselnej revolúcie," uviedol Šefčovič. Odkaz je podľa neho jasný: energetická únia je z pohľadu práce EK hotová, lebo všetky legislatívne opatrenia, ktoré boli navrhnuté, sú aj prijaté. Aj vďaka 71 trialógom s vyjednávačmi z Európskeho parlamentu a Rady EÚ, za čo sa Šefčovič osobitne poďakoval komisárovi pre energetiku a zmeny klímy Miguelovi Ariasovi Caňetemu. Zároveň sa poďakoval aj ďalším komisárom, zo všetkých rezortov, ktorí "tímovou spoluprácou" pomohli pri úspešnom dobudovaní energetickej únie. 

Maroš Šefčovič
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Upozornil, že teraz je lopta na dvore členských krajín, ktoré musia prijať svoje národné stratégie v oblasti energetiky, klímy a mobility, pričom na celoeurópskej úrovni sa bude realizovať hĺbková transformácia priemyslu a ekonomiky. "Energia bude nielen čistejšia, ale konkurencia na trhu povedie aj k lacnejšej energii pre domácnosti. Investície do energetickej účinnosti by sa mali prejaviť v lepšom bývaní s menšou spotrebou energie a menšou záťažou pre životné prostredie," opísal niektoré z výhod zavádzania prvkov energetickej únie do praxe.

Boj proti klimatickým zmenám

Spresnil, že z toho plynie dôležitá úloha aj pre Slovensko, lebo sa musí prispôsobiť novým trendom, ktoré prináša elektromobilita a vyjadril nádej, že jedna z 30 "gigafabrík pre zelené batérie" budúcnosti bude aj na Slovensku. Eurokomisár Caňete upozornil, že EÚ má teraz najmodernejšiu legislatívu pre oblasť energetiky a klímy na svete. To potvrdil aj Šefčovič. "Sme v tomto štádiu úplne vpredu. Aj náš priemysel, ktorý sa prispôsobuje týmto podmienkam, je najlepšie pripravený na zmeny, ktoré budú musieť byť uskutočnené vo všetkých krajinách sveta, ak to myslíme vážne s bojom proti klimatickým zmenám," opísal situáciu.

Maroš Šefčovič
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Podľa Šefčoviča tým, že EÚ začala ako prvá systematicky konať v tejto oblasti, tak udáva trend a pokiaľ ide čisté technológie a celkovo priemyselnú klimatickú politiku, zároveň s dôrazom na sociálnu férovosť, je globálnym lídrom a túto pozíciu si chce zachovať. "Všetky opatrenia energetickej únie sa kombinujú, aby bola naša politika prispôsobená potrebám budúcnosti. Náš rámec v súčasnosti umožňuje presmerovanie investícií do technológií a riešení orientovaných na budúcnosť," dodal Šefčovič. 

Viac o téme: Maroš ŠefčovičEurópska komisiaEnergetická únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu