Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Na Slovensko sa valí výrazná zmena: Teploty vystúpia až na 19 stupňov, no má to háčik

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Mnohí ľudia už majú zimy plné zuby a boli by celkom radi, keby jar prišla o čosi skôr. Podľa predpovede Slovenského hydrometeorologického ústavu má byť práve štvrtok dňom, kedy k nám bude prúdiť veľmi teplý vzduch. Počasie by tak malo mať veľmi príjemný charakter, ktorý však na niektorých miestach pokazí prudký vietor. Treba pripomenúť aj to, že tento výkyv dlho nevydrží, už na druhý deň sa opäť začne ochladzovať.

Počasie uštedrilo Slovákom poriadne ľadovú facku: TU namerali takmer -25 stupňov

Vo štvrtok bude podľa SHMÚ slnečno a mimoriadne teplo. Zrána a predpoludním sa môže miestami vyskytnúť hmla alebo bude zamračené s nízkou oblačnosťou. K večeru od severozápadu začne čiastočne oblačnosť pribúdať. Najvyššia denná teplota vystúpi na 14 až 19, na severe a východe väčšinou na 9 až 14 stupňov. Teplota na horách vo výške 1500 m sa bude pohybovať okolo +3 stupňov. Fúkať má slabý, postupne západný až severozápadný vietor s rýchlosťou 10 až 30 km/h, v nárazoch miestami do 60 km/h. Na horách treba rátať postupne s prudkým vetrom až víchricou.

SHMÚ vydal na štvrtok a piatok výstrahu prvého stupňa pred vetrom.

Na Slovensko sa valí
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SHMÚ)

V piatok už má byť počasie oblačné až zamračené. Cez deň sa môžu objaviť miestami dážď alebo prehánky, na severe od 700 m sneženie. Najnižšia nočná teplota zostúpi na 3 až -2, na juhozápade na 8 až 3 stupne. Najvyššia denná teplota dosiahne len 8 až 13, v Žilinskom kraji a na severovýchode okolo 6 stupňov. Fúkať bude prevažne severozápadný vietor s rýchlosťou 10 až 30 km/h, v nárazoch miestami okolo 50 km/h.

Aj v sobotu má klesajúci teplotný trend pokračovať. Má byť premenlivá, prechodne zväčšená oblačnosť a ojedinele sa vyskytne slabý dážď alebo prehánky. Od cca 700 m, na severe a východe aj v nižších polohách sneženie. Najnižšia nočná teplota spadne na -2 až -7, na juhozápade na +3 až -2 stupne. Najvyššia denná teplota to dotiahne na 4 až 9, v severnej polovici väčšinou na okolo 2 stupne.

Viac o téme: OteplenieShmúPredpoveď počasie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu