Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slováci, majte sa na pozore: Varovanie meteorológov, silný vietor aj naďalej v akcii

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Na veľkej časti územia Slovenska môže aj naďalej silno fúkať a na severe krajiny sa môžu vyskytnúť aj snehové jazyky a záveje. Na svojej webovej stránke o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy pre viaceré lokality.

Najsilnejší vietor meteorológovia očakávajú na horách v polohách nad 1500 metrov, kde môže dosiahnuť rýchlosť 135 až 160 kilometrov za hodinu. SHMÚ vydal pre viaceré okresy Banskobystrického a Žilinského kraja, ako aj pre okres Poprad výstrahu druhého stupňa s platnosťou od 22.00 h do pondelka (11. 3.) 4.00 h.

Meteorologické výstrahy na nedeľu
Zobraziť galériu (3)
Meteorologické výstrahy na nedeľu  (Zdroj: SHMÚ)

Výstrahy pred vetrom vydal SHMÚ aj pre Bratislavský, Trnavský, Nitriansky kraj, Trenčiansky a Banskobystrický kraj, pričom rýchlosť vetra môže dosahovať miestami, najmä na severe, juhu a juhozápade krajiny, rýchlosť 135 až 145 kilometrov za hodinu. Meteorológovia varujú aj pred možnosťou tvorby snehových jazykov a závejov na severe Slovenska. Pre viaceré okresy Žilinského, Banskobystrického kraja a okresy Poprad a Kežmarok vydal SHMÚ na pondelok výstrahu s platnosťou od 5.00 h do 18.00 h.

Meteorologické výstrahy na pondelok
Zobraziť galériu (3)
Meteorologické výstrahy na pondelok  (Zdroj: SHMÚ)

Na slovenských cestách by mali vodiči naďalej jazdiť opatrne a v niektorých lokalitách si dávať pozor na hmlu a silný vietor. Upozorňuje na to Slovenská správa ciest (SSC). So zníženou viditeľnosťou do 100 metrov pre hmlu treba počítať v okolí lokalít Svrčinovec, Skalité, Čadca, Horelica, Brodno a Čierne-Polesie. Silný vietor je hlásený v lokalitách Sobrance, Veľké Kapušany a Michalovce. Podľa portálu zjazdnost.sk sú v súčasnosti zjazdné všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty, ako aj cesty I., II. a III. triedy a tiež horské priechody. 

Viac o téme: PočasieVietorSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu