Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

FOTO nehody nákladného vlaku v Krompachoch: Odstraňovanie následkov stále trvá

Na snímke vykoľajený nákladný vlak neďaleko železničnej stanice v Krompachoch Zobraziť galériu (5)
Na snímke vykoľajený nákladný vlak neďaleko železničnej stanice v Krompachoch (Zdroj: TASR/František Iván)

KROMPACHY - Odstraňovanie následkov nehody nákladného vlaku, ktorého časť sa v sobotu (16.2.) večer vykoľajila neďaleko železničnej stanice Krompachy, stále trvá.

Hovorca Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Michal Lukáč uviedol, že predbežne to môže trvať celý deň. K udalosti došlo podľa jeho slov tak, že sa vykoľajil jeden vozeň nákladného vlaku, následkom čoho sa roztrhla súprava a vykoľajilo sa ďalších osem vozňov. Na miesto vyslali ťažkú techniku. "Železničná doprava je v úseku Spišské Vlachy – Margecany zastavená," ozrejmil.

Na snímke vykoľajený nákladný
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

"Prerušenie dopravy aktuálne trvá s odhadom správcu infraštruktúry, ktorým sú ŽSR, do 18. h," informoval hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Tomáš Kováč s tým, že očakávajú vyjadrenie ŽSR, dokedy bude prerušenie trvať. Spomenul, že vlaky v úseku Margecany – Spišské Vlachy nahrádzajú autobusovou dopravou. "Touto cestou chceme požiadať cestujúcu verejnosť o trpezlivosť a v prípade možnosti o zváženie cesty vlakom uvedeným úsekom," povedal hovorca Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Michal Lukáč.

Na snímke vykoľajený nákladný
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

V dôsledku tejto udalosti museli byť podľa jeho ďalších slov viaceré vlaky odrieknuté. "Vlaky zo smeru Bratislava – Košice 'otáčame' v stanici Spišské Vlachy a vlaky zo smeru Košice – Bratislava v stanici Margecany," vysvetlil s tým, že pre tieto nevyhnutné opatrenia vznikajú meškania približne do 60 minút. Pokračoval, že vlak EN 443 Slovakia z Prahy do Humenného bol posledný, ktorý nateraz išiel odklonom cez Plaveč. "Zo železničnej stanice Košice bola do Humenného vypravená náhradná súprava podľa cestovného poriadku," dodal.

Na snímke vykoľajený nákladný
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

Košická krajská policajná hovorkyňa Jana Mésarová uviedla, že polícia začala v tejto súvislosti trestné stíhanie pre prečin všeobecné ohrozenie. "Škoda bola predbežne vyčíslená najmenej na 100.000 eur. K zraneniu žiadnej osoby nedošlo," povedala s tým, že bližšie okolnosti sú predmetom vyšetrovania.

Pomôže hasičská technika

Odpratávať vagóny po vykoľajení vlaku, ku ktorému došlo v sobotu (16.2.) večer neďaleko železničnej stanice Krompachy, bude napokon ťažká hasičská technika. Pôvodne sa hovorilo o vojenskej. "Dnes boli na pomoc pri odpratávaní vagónov z koľají vyslaní hasiči zo Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Malackách a členovia Dobrovoľného hasičského združenia Pole," informovala o tom Zuzana Farkasová z Prezídia HaZZ. Obe skupiny by na miesto podľa jej ďalších slov mali doraziť v pondelok (18.2.) ráno s vyslobodzovacími tankami, s ktorými sa pokúsia odpratať vagóny.

Na snímke vykoľajený nákladný
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

Informáciu aktualizoval aj hovorca Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Michal Lukáč. "ŽSR požiadali v súvislosti s udalosťou o použitie hasičskej techniky, ktorá by po príchode mala začať s odstraňovaním. To bude trvať počas celého zajtrajšieho dňa," spresnil s tým, že v nedeľu sa odváža materiál z vykoľajených vagónov.

Odporúčanie pre cestujúcich

Po nehode súkromného nákladného vlaku, ktorá sa stala v sobotu (16.2.) neďaleko železničnej stanice Krompachy, jazdia osobné vlaky na severnej trase v núdzovom režime. Informoval o tom hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Tomáš Kováč.

Podľa správcu infraštruktúry, ktorými sú Železnice Slovenskej republiky (ŽSR), nebude možné podľa jeho ďalších slov prejsť cez železničnú stanicu Krompachy vlakom ešte minimálne 40 hodín. "V ZSSK sme preto nasadili náhradnú autobusovú dopravu (NAD) na úseku Spišské Vlachy - Margecany. Odhad meškania diaľkových vlakov je 60 minút. Ich rušenie sa nepredpokladá, no nie je vylúčené," spresnil.

V pondelok a utorok (18. a 19. 2.) pravdepodobne zavedú tzv. kyvadlovú vlakovú dopravu Margecany - Košice. "Vlaky nočnej diaľkovej dopravy budú vedené odklonom cez Kežmarok a Plaveč a štandardné diaľkové vlaky pôjdu po Spišské Vlachy, kde je zabezpečený prestup na NAD do Margecian," ozrejmil Kováč.

Podľa neho je tiež možné, že v pondelok a utorok budú niektoré osobné vlaky, vedené v pracovných dňoch v úseku Poprad - Spišské Vlachy, odrieknuté. "Ako náhrada budú vlaky kategórie R zastavovať na tomto úseku ako osobné," poznamenal.

Cestujúcim odporúča sledovať internetovú stránku www.zssk.sk, resp. informovať sa na čísle 18 188. Napriek personálnemu posilneniu tejto linky sa môže stať, že bude v špičke preťažená. "Preto žiadame o pochopenie a trpezlivosť. Spoločne so ŽSR sa snažíme urobiť všetko pre rýchle vyriešenie situácie a minimalizovanie prestojov. Cestujúcich žiadame, aby boli ohľaduplní k spolucestujúcim a rešpektovali pokyny zamestnancov železníc," uzavrel Kováč.

K udalosti došlo v sobotu okolo 18.30 h, a to tak, že sa vykoľajil jeden vozeň nákladného vlaku, následkom čoho sa roztrhla súprava a vykoľajilo sa ďalších osem vozňov. Pri nehode nikto neutrpel zranenie.

Viac o téme: VlakVykoľajenieKrompachy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu