Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Daňové podvody či brutálne bitky: Zločinci sú na slobode, bojovníkov za lepší vzduch stíhajú väzobne

Aktivisti Greenpeace vyliezli na vežu v Novákoch. Zobraziť galériu (7)
Aktivisti Greenpeace vyliezli na vežu v Novákoch. (Zdroj: Facebook/Greenpeace Slovensko:Vlado Benko jr)

BRATISLAVA - Verejnosť a aj väčšina politikov sa búri voči rozhodnutiu Okresného súdu v Prievidzi, ktorý ponechal dvanástich aktivistov vo vyšetrovacej väzbe. Sám premiér Peter Pellegrini uviedol, že tak, ako sa mu zdalo absurdné prepustenie z väzby Juraja Hossua, ktorý na smrť dokopal Filipínca, tak sa intenzívne pozastavuje aj nad týmto rozhodnutím.

Minister spravodlivosti Gábor Gál uviedol, že súdy treba nechať pracovať. Predseda parlamentu Andrej Danko zase vyzval poslancov, aby sa zdržali komentovania rozhodnutia súdu. Je však viac ako zarážajúce, že dvanásti aktivisti sú stíhaní väzobne, zatiaľ čo v iných prípadoch nechal súd ľudí na slobode.

Aktivistov Greenpeace poslal v
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Greenpeace Slovensko)

Škandalózna väzba bojovníkov proti znečisťovaniu! V base je aj známy fotograf, verejnosť sa búri

Dokopaný Filipínec

Asi najviac sledovaný prípad, ktorý vyvolal veľké vášne, bol dokopaný Filipínec Henry, ktorý nakoniec na následky brutálnej bitky zomrel v nemocnici. Polícia krátko po čine vypátrala Juraja Hossua z Dunajskej Stredy, ktorý mal skutok spáchať. Z väzby ho však prepustili. Až po následnej medializácii prípadu a protestov občanov vzali Juraja Hossua do vyšetrovacej väzby. 

Daňové podvody či brutálne
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook)

Extrémisti v Nitre

V roku 2014 pred barom Mariatchi v Nitre dokopali holohlaví muži majiteľa baru. Surovú bitku si "zaslúžil" za to, že si chcel odfotiť to, že mu rozbili sklo na podniku. Muži po ňom skákali a kopali ho. Všetci boli stíhaní na slobode. Až v roku 2017 padol verdikt a súd poslal jedného z nich do väzenia na 6,5 roka. Rozsudok si však nevypočul, odišiel ešte pred ním. 

V prípade útokov na bar Mariatchi bolo celkovo obžalovaných sedem osôb. Jeden z nich, bývalý profesionálny vojak, sa k činu priznal a uzavrel s prokuratúrou dohodu o vine a treste. Za útok vtedy dostal pokutu 400 eur.

Milan Mazurek

Obvinenie mal na krku aj poslanec za Ľudovú stranu naše Slovensko. Dopustiť sa mal trestného činu podnecovania, hanobenia a vyhrážania osobám pre ich príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, farbe pleti, etnickej skupine alebo pôvodu rodu. Okrem iného sa "preslávil" aj tým, že vulgárne vykrikoval na ženy s deťmi na hlavnej stanici, pričom po nich hádzal dlažobné kocky. Rovnako nebol stíhaný vo väzbe.

Na snímke poslanec ĽSNS
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR - Branislav Račko)

Ladislav Bašternák

Obvinený Bašternák, ktorý postavil bytovku, v ktorej stále býva poslanec Fico, je rovnako stíhaný na slobode. Súd ho pritom prednedávnom poslal do väzenia na 5 rokov a zakázal mu podnikať. Rozsudok však nie je právoplatný, na mieste sa odvolal. 

Ladislav Bašternák na súde
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

Janušek a Štefanov

V kauze, ktorá sa konala dlhé roky, padol historický rozsudok. Prvýkrát v histórii išli do väzenia exministri. Obžalovaní boli v kauze, ktorá v médiách dostala názov Nástenkový tender. Ten mal byť pripravený pre vopred vybraného uchádzača. Bola to najväčšia kauza za prvej vlády Roberta Fica. 

Daňové podvody či brutálne
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR, SITA)

Pavol Rusko

Aj Pavol Rusko, ktorý je obvinený v kauze falšovania zmeniek, je na slobode s monitorovacím náramkom. Marian Kočner, ktorý je obvinený v rovnakej veci, je pritom už niekoľko mesiacov vo väzbe. Špecializovaný trestný súd však najskôr Kočnera do väzby nevzal a stíhaný bol na slobode. Až neskôr rozhodol o jeho väzobnom stíhaní Najvyšší súd SR.

Daňové podvody či brutálne
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Viac o téme: VäzbaJanušekPavol RuskoŠtefanovGreenpeaceLadislav BašternákMilan Mazurek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu