Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Škandalózna väzba bojovníkov proti znečisťovaniu! V base je aj známy fotograf, verejnosť sa búri

Aktivistov Greenpeace poslal v nedeľu Okresný súd v Prievidzi do väzby. Zobraziť galériu (3)
Aktivistov Greenpeace poslal v nedeľu Okresný súd v Prievidzi do väzby. (Zdroj: Greenpeace Slovensko)

BRATISLAVA/PRIEVIDZA - Polícia ešte v stredu 28. novembra zadržala aktivistov zo štyroch krajín po tom, ako vyvesili 15-metrový transparent na ťažobnú vežu v objekte Hornonitrianskych baní. Sedem žien a päť mužov zostalo vo väzbe a vzniesli voči nim obvinenie. Greenpeace od začiatku odmieta tvrdenia Hornonitrianskych baní, že aktivisti ohrozili svojím konaním baníkov. Medzi zadržanými je aj známy fotoreportér.

Prvýkrát v histórii Slovenska sa stalo, že aktivistov, ktorí upozorňujú na znečisťovanie životného prostredia, budú stíhať vo väzbe. Rozhodol o tom Okresný súd v Prievidzi ešte v nedeľu. Medzi dvanástimi aktivistami je aj fotoreportér Vladimír Benko, ktorý pracoval v rôznych médiách. O tom, že Benko je skvelý fotograf, svedčí aj nedávne prvenstvo v súťaži Cvakni si maratón 2018.

Fotoreportér Vlado Benko vyhral
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Cvakni si maratón)

Solidarita s aktivistami

Rozhodnutie okresného súdu odsudzuje a nechápe ani verejnosť. Dôvodom väzby aktivistov je obava, že budú pokračovať v páchaní trestnej činnosti. Proti rozhodnutiu všetci obvinení podali sťažnosti, o ktorých bude rozhodovať Krajský súd v Trenčíne. Greenpeace toto rozhodnutie považuje za bezprecedentné a vyzýva k solidarite so zadržanými.

Organizuje preto zhromaždenie, ktoré sa uskutoční dnes na Námestí SNP v Bratislave. Podľa vytvorenej udalosti na sociálnej sieti majú o toto zhromaždenie záujem štyri tisícky ľudí. 

Zhromaždenie na podporu aktivistov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Slidarita s aktivistami)

Pre Lipšica je rozhodnutie súdu nepochopiteľné

K väzobnému stíhaniu dvanástich aktivistov sa vyjadril aj advokát Daniel Lipšic. Rozhodnutie prvostupňového súdu je preňho nepochopiteľné. "Väzba je vždy krajný procesný inštitút. Obvinení aktivisti sú trestne stíhaní pre prečin poškodzovania a ohrozovania prevádzky všeobecne prospešného zariadenia (par. 286 TZ). Z danej právnej kvalifikácie je zrejmé, že svojím konaním neohrozili život ani zdravie baníkov, pretože v takom prípade by boli stíhaní za trestný čin všeobecného ohrozenia. Ak vychádzam z toho, že obvinení neboli v minulosti súdne trestaní pre úmyselne trestné činy, tak rozhodnutie súdu prvého stupňa je nepochopiteľné," napísal na sociálnej sieti Lipšic.

"Aj keby sa súd domnieval, že hrozí pokračovanie v aktivitách obvinených, mala byť väzba nahradená sľubom alebo zárukou. V danom prípade totiž väzba nespĺňa základné kritérium proporcionality. Pritom mnohí obvinení z rozsiahlej a závažnej trestnej činnosti, ktorí sú “našimi ľuďmi”, zostávajú stále na slobode. Procesný postup v tomto prípade je tak fackou všetkým poctivým vyšetrovateľom, prokurátorom a sudcom, ktorí sa v poslednej dobe tak odvážne postavili závažnému zločinu," dodal advokát.

Pellegrini rozhodnutie spochybnil

Premiér Pellegrini v nedeľu večer napísal, že na význam ťažby uhlia na Hornej Nitre má síce iný názor ako skupina ochranárskych aktivistov a nepáčia sa mu ani spôsoby, akými svoje názory prezentujú, zároveň sa však pozastavil nad rozhodnutím súdu nechať aktivistov až do procesu vo väzbe.

„Je naozaj na zváženie, či tým najlepším krokom je ponechanie 12 mladých ľudí vo väzbe. Rešpektujem rozhodnutia súdov, ale tak, ako sa mi zdalo absurdné prepustenie z väzby zjavného vraha mladého Filipínca, tak sa intenzívne pozastavujem aj nad týmto rozhodnutím,“ vyhlásil premiér s tým, že vo väzbe by mali skončiť len ľudia, ktorí sú zjavne nebezpeční a ktorí páchajú trestnú činnosť.

„Budem sa preto pýtať ministra spravodlivosti, ako vieme nastaviť pravidlá v tejto oblasti tak, aby boli väzobne stíhaní tí ľudia, ktorí sú skutočne nebezpeční pre spoločnosť,“ uzavrel.

SaS žiada prepustenie z väzby, Gál je prekvapený

Opozičná strana SaS vyzýva generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, aby prepustil aktivistov Greenpeace Slovensko z väzby. Podľa poslanca Národnej rady (NR) SR Alojza Baránika (SaS) je uvalenie väzby krajným prostriedkom. Prokurátor má podľa neho možnosť zmeniť svoje rozhodnutie, a tým sa situácia môže zmeniť.

Rozhodnutia súdov je z dôvodu nezávislosti a nestrannosti súdnej moci nutné rešpektovať. Iné orgány verejnej moci či zložky politického systému nemajú žiadne oprávnenie vydávať príkazy, ktoré by mohli ovplyvniť nezávislý výsledok rozhodovacej činnosti súdu alebo sudcu. Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) to uviedol v reakcii k väzobnému stíhaniu aktivistov Greenpeace.

Ministrovi spravodlivosti neprináleží komentovať rozhodnutia súdov v konkrétnej veci, resp. vstupovať, a to predovšetkým do tzv. "živých prípadov", v ktorých prebieha vyšetrovanie. "Z pohľadu občana a advokáta s dlhoročnou praxou však môžem konštatovať, že rozhodnutie v príslušnom prípade ma prekvapilo. Hoci spôsob napĺňania misie medzinárodnej organizácie Greenpeace je mnohokrát diskutabilný a neraz vykazuje známky porušenia zákona, na druhej strane mnohokrát sa im takouto odvážnou činnosťou podarilo nielen upozorniť, ale prinútiť aj konať kompetentné orgány v problémoch celosvetového významu ohrozujúceho životné prostredie, ako aj ľudské zdravie," uviedol Gál.

Ako doplnil, vo všeobecnosti mu však robí "vrásky na čele" enormný nárast väzobných stíhaní, ktorých výsledkom je pomaly 100-percentná obsadenosť väzníc. Pritom novozavedené inštitúty ako napr. elektronický monitoring, ktorý majú sudcovia k dispozícii, z rôznych dôvodov nevyužívajú. Rezort spravodlivosti uviedol, že koná a hľadá možnosti využitia alternatívnych trestov aj v podobných prípadoch, TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti Zuzana Drobová.

Pripomenula, že v októbri parlament schválil malú novelu z dielne ministerstva spravodlivosti, ktorá umožní alternatívne tresty využívať vo väčšom meradle a tiež zefektívni pole pôsobnosti mediačných a probačných úradníkov. "Aktuálne ukončujeme tiež proces paragrafového znenia veľkej novely, ktorá by zásadným spôsobom zmenila využívanie náramkov. V prvom rade sa však musí v rámci tejto problematiky zmeniť prístup tak prokuratúry, ako aj samotných sudcov," dodala Drobová.

Danko vyzýva politikov, aby mlčali

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko vyzýva všetkých politikov v Slovenskej republike, aby nekomentovali rozhodnutie súdu vo veci aktivistov hnutia Greenpeace a aby ho rešpektovali. "Bez akceptácie rozhodnutí súdov nie je možné budovať právnu spoločnosť. Vyjadrovať sa k akémukoľvek rozhodnutiu súdu nie je úlohou politikov," poznamenal Danko.

Generálny prokurátor si vyžiadal väčšinu

Generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár si v pondelok vyžiadal príslušný spisový materiál v súvislosti so žiadosťou o odňatie veci z pôsobnosti Krajskej prokuratúry Trenčín a zároveň za účelom preskúmania postupu orgánov činných v trestnom konaní. TASR o tom informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.
      "Zároveň bolo uložené námestníkovi Krajskej prokuratúry Trenčín, aby spisový materiál bol doručený na Generálnu prokuratúru SR ešte dnes," uviedla Predajňová.

Viac o téme: ProtestGreenpeaceVäzbaFotografUhlie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu