Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Desivé varovanie meteorológov: Silný vietor a snehové záveje, bude poriadne mrznúť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Branislav Račko)

BRATISLAVA - Silný vietor, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu, vo štvrtok potrápi okresy Brezno, Rožňava, Gelnica, Košice-okolie, Košice, Trebišov a Michalovce. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal do 14.00 h výstrahu 1. stupňa.

Meteorológovia varujú aj pred tvorbou snehových jazykov a závejov na cestách najmä severného a východného Slovenska, čo predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity. Nízke teploty do -16 stupňov Celzia zasiahnu v najbližšie dni okresy Námestovo, Tvrdošín, Poprad, Kežmarok, Stará Ľubovňa, Spišská Nová Ves, Levoča a Sabinov.

Desivé varovanie meteorológov: Silný
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SHMÚ)

Meteorológovia tam očakávajú v noci na štvrtok (29.11.) a v noci na piatok (30.11.) dosiahnutie minimálnej teploty -15 až -16 stupňov Celzia. Takáto nízka teplota predstavuje podľa SHMÚ potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie a fyzické aktivity v exteriéroch.

V Rožňavskom okrese treba v niektorých úsekoch rátať so snehom

S čerstvým, prípadne utlačeným snehom musia rátať vodiči v niektorých úsekov ciest Rožňavského okresu. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) prostredníctvom svojej internetovej stránky. Čerstvý sneh hrubý štyri až päť centimetrov hlásia cestári na ceste II/549 v úseku Krásnohorské podhradie – Úhornianske sedlo.

Utlačený sneh s hrúbkou dva centimetre je podľa nich na ceste II/533 od Gemerskej Polomy na sedlo Súľová. Rovnaká snehová pokrývka sa nachádza aj na ceste I/67 na horskom priechode Dobšiná a ďalej smerom na Ostrú skalu. Vo všetkých týchto úsekoch je podľa cestárov nutné použiť zimné pneumatiky. Ostatné cesty v okrese Rožňava sú suché, prípadne vlhké.

Varovanie cestárov

Všetky sledované úseky ciest, diaľnic, rýchlostných komunikácií a horských priechodov na Slovensku sú momentálne zjazdné. Vodiči by si však mali dávať pozor na silný nárazový vietor v okolí Jelšavy, Rimavskej Soboty a Tornale. Na ceste II/543 Hniezdne - Červený Kláštor je zľadovatený sneh. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) prostredníctvom svojho webu zjazdnost.sk.

Snehové jazyky sa podľa cestárov tvoria v oblasti Záborského, Nižnej Šebastovej a na ceste I/66 - horský priechod Besník. Pre vozidlá nad desať metrov sú po celú zimnú sezónu uzavreté horské priechody Fačkov (úsek cesty I/64 medzi Nitrianskym Pravnom a Fačkovským sedlom), Veľké Pole (cesta II/512 Oslany - Cerová), Šútovce (cesta III/1774). Horský priechod Skýcov (II/511) je uzavretý pre vozidlá nad 3,5 tony.

Cesty II/549 v úseku Úhorná - Úhornianske sedlo - Krásnohorské podhradie a III/3227 v úseku Hrabušická Píla - Stratená (križovatka ciest I/67 a III/3227) i cesta II/576 - Herlianske Sedlo sú uzavreté pre všetku dopravu. Cesty sú tam v zime neudržiavané.

Viac o téme: PočasieSilný vietorSnehové záveje
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu