Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Na toto sme roky čakali: Európska komisia navrhla ukončiť striedanie času, výber je na nás

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Foto: TASR)

ŠTRASBURG - Európska komisia dnes navrhla ukončiť striedanie času v Európskej únii (EÚ) v roku 2019. Členským štátom ponecháva slobodu rozhodnúť sa, či budú chcieť zaviesť už navždy letný alebo zimný čas. Návrh teraz dostanú Európsky parlament a Európska rada.

"Striedanie času sa musí skončiť. Členské štáty by sa mali rozhodnúť, či ich občania budú žiť v letnom alebo zimnom čase. Je to otázka podriadenosti. Očakávam, že parlament a rada budú zdieľať tento návrh a nájdu riešenie vhodné pre fungovanie nášho vnútorného trhu," vyhlásil predseda komisie Jean-Claude Juncker.

Každý členský štát by sa mal do apríla 2019 rozhodnúť, či chce zaviesť permanentný letný alebo zimný čas, pričom posledná povinná zmena času by sa uskutočnila 31. marca 2019. Krajiny, ktoré sa rozhodnú pre používanie zimného času, si budú môcť naposledy pretočiť hodiny v nedeľu 27. októbra 2019. Po tomto dátume by sa už v striedaní času nemalo pokračovať. "Toto je dobrá správa pre všetkých, ktorým striedanie času spôsobuje ťažkosti a zdravotné problémy. Teraz je na nás, či sa rozhodneme, ktorý čas si na Slovensku ponecháme ako celoročný - letný alebo ten zimný," komentovala zverejnené informácie slovenská europoslankyňa Anna Záborská.

Komisia svojím návrhom reagovala na prieskum, z ktorého vyšlo, že až 84 percent Európanov je za zrušenie striedania času. Svoj názor v prieskume vyjadrilo približne 4,6 milióna ľudí, bol to teda najväčší prieskum v histórii únie. Najviac, až tri milióny respondentov, bolo z Nemecka.

Juncker vyzval občanov EÚ na zdravé vlastenectvo

Európania by mali povedať "áno" patriotizmu a "nie" nacionalizmu, upozornil predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker v stredu v rámci svojho tradičného prejavu o stave Únie pred poslancami Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu. Juncker svoje vystúpenie začal aj ukončil s odkazom na pohnuté dejiny Európy. Pripomenul, že v roku 1913 nikto netušil, že sa schyľuje k svetovej vojne, a v tejto súvislosti zdôraznil význam EÚ ako garanta mieru v Európe.

Europoslancom pripomenul, že v Európe narastá nacionalizmus, a dodal, že podľa jeho názoru by Európania mali povedať "áno" osvietenému vlastenectvu a "nie" nezdravému nacionalizmu. "Nesmieme zabudnúť, že vlastenectvo 21. storočia je európske aj národné a oboje sa navzájom nevylučuje," povedal Juncker, ktorý sám seba označil za presvedčeného Európana.

Predseda eurokomisie pri tejto príležitosti opätovne vyzval na jednotu v rámci EÚ a odkázal: "Milovať Európu je milovať národy, milovať svoju krajinu, milovať Európu. Vlastenectvo je cnosť, nekontrolovaný nacionalizmus je plný jedu a podvodov."

Viac o téme: ŠtrasburgEurópska úniaStriedanie času
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu