Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

FOTO Potopa po búrke v Bratislave: Počasie sa nezmení, pohroma sa môže opakovať

Voda na uliciach po búrke v Bratislave Zobraziť galériu (10)
Voda na uliciach po búrke v Bratislave (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Búrky s krúpami a výdatné zrážky včera aj v dnes ráno môžu potrápiť Západné Slovensko. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej internetovej stránke.

V súvislosti s tým preto vydal výstrahu prvého stupňa. Búrky môžu pretrvávať do utorka do ôsmej hodiny ráno. Zároveň meteorológovia upozorňujú, že na väčšine územia spadne približne 20 - 50 milimetrov zrážok. Dážď bude sprevádzať nárazový vietor s rýchlosťou 60 - 70 kilometrov za hodinu.

Zaplavené cesty po búrke
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/Braňo Bibel)

Výstrahu prvého stupňa SHMÚ vydal aj pre okresy Michalovce, Sobrance a Trebišov na nedeľu od 14:00 do 17:00. SHMÚ tiež upozorňuje, že pri spomínaných zrážkach je možný prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov).

Úhrn zrážok na Slovensku
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SHMÚ)

Počasie potrápilo Bratislavu

V noci zo soboty na nedeľu spôsobil vytrvalý dážď v Bratislave na viacerých miestach problémy. Zaplavený bol podchod na Trnavskom mýte, električky nepremávali na Zlaté Piesky a do Ružinova. Odklonené boli aj trasy trolejbusov. Pre okresy Bratislava, Malacky, Pezinok a Senec dokonca v noci platila výstraha tretieho stupňa. Výstraha pre šesť okresov - Senicu, Malacky, Pezinok, Bratislavu, Senec a Dunajskú Stredu platí aj dnes od 19:00 do pondelka 8:00. SHMÚ vydal pre tieto okresy výstrahu pred búrkou prvého stupňa.

Bratislavské Benátky

Obyvatelia hlavného mesta sa zo záplav snažili vyťažiť čo najviac. Párik z Ružinova pobavil internet, keď na zatopené okolie Retra priniesli nafúknutý čln a začali sa člnkovať.

FOTO Potopa po búrke
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Facebook/Ružinov Pozitív/Renata Jahnova)

FOTO Potopa po búrke
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Facebook/Mária Barancová)

Hasiči v akcii

Viac ako sto zásahov za posledných 24 hodín majú v súvislosti s dažďom a záplavami za sebou hasiči na západnom Slovensku. Najviac zasahovali v Bratislavskom kraji, 67-krát. Tu zamestnali búrky hasičov a dobrovoľných hasičov najmä v hlavnom meste. V Trnavskom kraji majú za sebou hasiči 25 výjazdov a v Nitrianskom kraji zasahovali 11-krát. 

Zaplavené cesty po búrke
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/Braňo Bibel)

FOTO Potopa po búrke
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Najčastejšie odčerpávali vodu zo zatopených priestorov a cestných komunikácií a odstraňovali popadané stromy zo zaparkovaných vozidiel. Profesionálnym hasičom pri odstraňovaní následkov nepriaznivého počasia pomáhali dobrovoľní hasiči z viacerých DHZO Bratislavského kraja. Informovala o tom Katarína Križanová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

FOTO Potopa po búrke
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Facebook/Marian Kuruc)

Hasiči stále zasahujú v ružinovskej nemocnici

V ružinovskej nemocnici po sobotňajších intenzívnych dažďoch ešte zasahujú hasiči. Zdravotnú starostlivosť nemocnica pacientom poskytuje, výnimkou sú stavy, ktoré si vyžadujú akútnu hospitalizáciu. "Týmto pacientom sme zabezpečili odklon do nemocnice na Kramároch a v Petržalke," priblížila hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava Eva Kliská.

FOTO Potopa po búrke
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Facebook/HZÚ Bratislava)

Dažďová voda prenikla v sobotu do suterénu, kde obmedzila prevádzku výťahov. "Na mieste celú noc zasahovali hasiči, ktorí dažďovú vodu odčerpávali, momentálne práce pokračujú i naďalej, tak, aby mohli byť všetky priestory aj výťahy uvedené do plnej prevádzky v čo najkratšom čase," uviedla hovorkyňa.

FOTO Potopa po búrke
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Facebook/Michal Drotován)

Búrky na strednom Slovensku spôsobili výpadky dodávok elektriny

Intenzívne búrky na území stredného Slovenska dnes spôsobili rozsiahle výpadky dodávok elektriny. Spoločnosť Stredoslovenská distribučná zaznamenala v priebehu dňa viacero porúch na vedeniach vysokého aj nízkeho napätia. Tisícky odberateľov v Žilinskom aj Banskobystrickom kraji to pocítili v podobe kratších alebo dlhších výpadkov. Na príčine boli najčastejšie prepätie, popraskané izolátory, potrhané vodiče a konáre na vedení. Informoval hovorca Stredoslovenskej distribučnej Miroslav Gejdoš.

Situácia sa zatiaľ nepremenila na kalamitný stav a elektrikári ju majú pod kontrolou. Počasie je však stále premenlivé, preto sa nedá odhadnúť, čo prinesú nočné hodiny. Aktuálne sú bez elektriny oravské obce Zubrohlava a Vavrečka, kde popraskali izolátory na vysokom napätí. V Pohorelej v okrese Brezno je odstavených 12 trafostaníc kvôli spadnutým stromom. V Detve v mestskej časti Piešť popadali vodiče vysokého napätia a ich oprava bude možná vzhľadom na situáciu a bezpečnosť až v pondelok.

Viac o téme: PovodeňBúrkaBratislava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu