Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Hrozivý počet kolapsov na Slovensku: Záchranári neustále v pohotovosti, odborníci varujú

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Zdravotnícki záchranári počas utorka (21.8.) riešili 74 prípadov, pri ktorých ľudia skolabovali z tepla, čo je najviac za posledných 13 dní. Informovala o tom hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OSZZS) SR Alena Krčová.

"Najviac výjazdov sme zaznamenali v Košickom kraji, v ktorom potrebovalo pomoc deväť pacientov, naopak, najmenej zásahov sme mali v Trnavskom a Trenčianskom kraji, v ktorých skolabovali traja pacienti," uviedla Krčová. Záchranári sústavne apelujú na verejnosť, aby dbala na prevenciu - zdržiavať sa v interiéri počas obedňajších hodín, od 11.00 do 15.00 h a dodržiavať dostatočný pitný režim. Platí, že vysoké teploty predstavujú záťaž pre každý organizmus, najohrozenejšie sú však deti, seniori a chronickí pacienti. Ak sa už ľudia nevyhnú pobytu vonku, záchranári odporúčajú nezabudnúť na vhodnú pokrývku hlavy a ľahký odev.

Tekutiny treba dopĺňať priebežne počas celého dňa a nečakať na pocit smädu. Ideálne je piť čistú vodu, minerálne vody, zriedené ovocné a zeleninové šťavy. "Kávu s mierou, alkoholu je vhodné vyhnúť sa úplne, pretože rozširuje cievy. Ak sa aj napriek prevencii vyskytnú zdravotné ťažkosti v dôsledku prehriatia, pacienta ochladzujeme a podávame mu tekutiny po malých dúškoch," podotkla Krčová. V prípade zhoršenia zdravotného stavu treba kontaktovať tiesňovú linku 155, kde operátor poradí, ako ďalej postupovať.

Viac o téme: PočasieKolapsHorúčavyZáchranári
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu