Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Studený front prichádza: Hrozivé VIDEO Toto sa na nás valí! Myjava je pod vodou

Myjava je pod vodou Zobraziť galériu (13)
Myjava je pod vodou (Zdroj: Facebook/Tip čitateľa)

BRATISLAVA - Na Slovensku by malo v piatok výdatnejšie pršať. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre celé územie výstrahu prvého stupňa pred búrkami. Tie môžu byť ojedinele sprevádzané aj krúpami.


Aká je sitácia u vás? Podeľte sa o svoje informácie, fotografie a videá a napíšte nám na tipy@topky.sk.


"S búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 až 40 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu," informuje SHMÚ. Podľa meteorológov sa pri takýchto búrkach dá miestami očakávať výrazný, respektíve prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch. 

Vylúčený nie je ani výskyt povodňových úkazov mimo tokov, napríklad stekanie vody zo svahov, zatápanie pivníc, podchodov či podjazdov. Výstraha predbežne platí do polnoci.

Prvé búrky na Slovensku

Skoro popoludní sa na území Slovenska objavili prvé búrky. Portál iMeteo.sk hlási slabú búrku v Nitre. To najhoršie však ešte len príde. Búrkové pásmo sa v plnej sile blíži od juhozápadu. Potvrdzujú to aj zábery z radaru. Dážď sprevádzaný hrmením sa spustil už aj v Bratislave.

Studený front prichádza: Hrozivé
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: shmu.sk)

Zvýšenie výstrahy v okrese Myjava

V okrese Myjava zvýšil Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) výstrahu pred prívalovými povodňami a búrkami s krúpami na druhý stupeň. Výstraha platí od 14.45 h do 17.00 h. Prvý stupeň výstrahy pred prívalovými povodňami vydal SHMÚ pre okresy Senica, Nové Mesto nad Váhom a Šaľa. Tie platia od 14:45 h do 17.30 h. SHMÚ o tom informuje na svojej webovej stránke. 

Zároveň tiež zvýšil výstrahy na druhý stupeň pred búrkami s krúpami v okresoch Nové Mesto nad Váhom, Trenčín, Ilava, Púchov, Galanta, Šaľa, Nitra a Nové Zámky. Výstraha druhého stupňa pred búrkami platí od 14.30 h do 16.30 h. Pre celý zvyšok Slovenska ostáva v platnosti do polnoci výstraha prvého stupňa pred búrkami.

Pred blížiacou sa nepriazňou počasia varovali aj na Facebooku.

Studený front prichádza: Hrozivé
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Facebook/Severe Weather Slovakia)

Meteorológovia na časti územia zvýšili výstrahu na druhý stupeň.
Zobraziť galériu (13)
Meteorológovia na časti územia zvýšili výstrahu na druhý stupeň.  (Zdroj: shmu.sk)

Na našom profile na Instagrame sme sa vás opýtali, ako zmenu počasia vnímate vy. Z predbežných výsledkov je zrejmé, že niekoľko z vás by uvítali ešte zopár letných dní. Do ankety sa môžete zapojiť >> TU <<.

Studený front prichádza: Hrozivé
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Instagram/topkysk)

Silné búrky hrozia aj polovici Česka

Českou republikou se prehnalo pásmo búrok. "Prvé prišli z juhozápadu a postupne sa presúvali na severovýchod. Na niektorých miestach došlo k silným zrážkam doprevádzanými krúpami. Kvôli búrkam tiež klesli teploty." Informoval o tom český portál tn.cz.

Silné búrky s prívalovými dažďami, krupobitím a nárazmi vetra hrozí v polovici Česka aj v piatok. Zasiahnu zrejme celú Moravu a Sliezsku a tiež východ Čiech, vyplýva z dnešnej výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Meteorológovia tak rozšírili predchádzajúce výstrahu, podľa ktorej sa v časti republiky búrka objaví už dnes. Ďalej platí aj výstraha pre celé Česko pred vysokými teplotami a požiare.

Búrky môžu priniesť krúpy aj prívalové dažde s krátkodobým objemom zrážok okolo 30 milimetrov, teda 30 litrov na meter štvorcový. Objaviť sa môžu tiež prechodné nárazy vetra s rýchlosťou až 20 metrov za sekundu (72 kilometrov za hodinu). Ľudia by si tak mali podľa ČHMÚ dať pozor na možné zatopenie nižšie položených miest, pády stromov a konárov alebo blesky.

Naďalej platí až do dnešného večera výstraha pre celé Česko pred vysokými teplotami, ktoré sa môžu dostať až na 34 stupňov. Do piatku 18:00 je tiež v platnosti výstraha pred nebezpečenstvom vzniku požiarov pre celú republiku.

Prudké búrky uväznili v Rakúsku desiatky ľudí

Približne 200-300 ľudí je uväznených v horskom údolí Glemmtal v rakúskej spolkovej krajine Salzbursko. Mohutný zosuv pôdy vyvolaný prudkou búrkou tam vo štvrtok večer zablokoval jedinú prístupovú cestu, informovala agentúra APA.

Miestne úrady uviedli, že v prípade potreby budú tieto osoby - miestni obyvatelia i turisti - evakuované. Ak to nebude možné lesnými cestami, uvažuje sa o tom, že o pomoc bude požiadaná armáda. Prudké búrky spôsobili rozsiahle materiálne škody na viacerých miestach Salzburska. Najviac postihnutý bol región Pinzgau ležiaci juhovýchodne od Salzburgu, kde sa nachádza aj údolie Glemmtal. Pre obce Maishofen, Viehhofen a Saalbach-Hinterglemm, kde voda zatopila pivnice a garáže, vydala civilná ochrana varovanie.

Podľa šéfa miestnych hasičov Franza Fritzenwangera veľké množstvo zrážok spôsobilo rozsiahle záplavy a prerušenie dodávok pitnej vody v niektorých oblastiach. Výčiny počasia v tejto časti Rakúska si nevyžiadali obete ani zranených. V obciach Golling a Grossarl zapríčinili blesky lesné požiare. Jeden blesk udrel do 30 kilovoltového vedenia, pričom od roztrhnutého vodiča sa chytil vysušený les.

Búrka v Taliansku

Vo Švajčiarsku zaplavilo tunel

Silné búrky zasiahli aj Švajčiarsko, ktoré priniesli viaceré dopravné problémy. Dokonca zaplavilo aj tunel. Počas búrky dosiahlo až 30 bleskov za minútu.

Studený front prichádza: Hrozivé
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: twitter/SRF Meteo)

Viac o téme: PočasieBúrkySHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu