Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Apokalypsa v Poprade: VIDEO Silná búrka vyvracala stromy, mesto hlási povodne, zaplavilo i Tatry

Búrka v Poprade vyvracala stromy. Zobraziť galériu (4)
Búrka v Poprade vyvracala stromy. (Zdroj: YouTube/iMeteo, TASR/Oliver Ondráš)

POPRAD - Včerajšie silné búrky zasiahli najmä oblasť Tatier. V Poprade dokonca vyčíňal downburst. V meste kolabovala doprava, zaplavilo cesty a vyvracalo stromy. Zasahovali hasiči i polícia. Intenzívny lejak trval asi 10 minút, no stihol napáchať veľké škody. Nepriaznivé počasie bolo na Štrbskom Plese, kde sa vyskytli stacionárne búrky. Meteorológovia varujú, že dnes hrozia búrky najmä na juhozápade a v Podunajskej nížine.

Slovenskí meteorológovia zaznamenali vo štvrtok 9. augusta silnú búrku, ktorá sa prehnala Popradom. Išlo o tzv. downburst.

Spadnutý strom do rieky Poprad na ulici Brežný riadok v Poprade.
Zobraziť galériu (4)
Spadnutý strom do rieky Poprad na ulici Brežný riadok v Poprade.  (Zdroj: TASR/Oliver Ondráš)

V meste vyvracalo stromy a tamojšia kanalizácia nestačila odvádzať množstvo dažďovej vody. Búrka podľa odhadu meteorológov trvala asi 10 minút, no spôsobila rozsiahle škody. Obmedzená bola i doprava. Niektoré cesty v meste zaplavilo. Zasahovať museli popradskí policajti i hasiči.  

Downburst je silný prúd studeného vzduchu, ktorý sa pri dopade na zem rozširuje do strán. Prináša tak prudký nárazový vietor a intenzívne prívalové zrážky.

Stacionárne búrky zasiahli aj oblasť Tatier. Nepriaznivé počasie bolo na Štrbskom Plese, kde spadlo za hodinu až 57 litrov na meter štvorcový. „Stacionárne preto, že sa pohybujú veľmi pomaly, prípadne neustále dochádza k regenerácii búrkových buniek a dané územie môže búrka zasiahnuť aj niekoľkokrát,“ píše Imeteo.sk.

Búrka v Poprade
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Oliver Ondráš)

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) včera informoval, že na Štrbskom plese spadlo vyše 60 milimetrov zrážok a táto búrka vyvolala aj silný vietor, ktorý v Poprade narobil škody, predovšetkým polámané stromy.

Silné búrky hrozia aj dnes

Slovenskí meteorológovia varujú, že najmä na juhozápade a v Podunajskej nížine dnes hrozia supercely. Ide o špeciálny typ búrky, ktorej výstupný prúd rotuje. Supercela je na rozdiel od iných búrok príznačná dlhotrvajúcim výstupným prúdom.

SHMÚ vydal na dnešný deň výstrahu 1. stupňa pred búrkami pre Bratislavský, Banskobystrický, Trenčiansky, Košický, Nitriansky, Trnavský, Prešovský a Žilinský kraj. Výstraha platí od od 13. do 21. hodiny. 

Výstraha 1. stupňa pred
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SHMÚ)


Extrémny ZVRAT počasia: FOTO Po pekle príde vytúžené ochladenie, v tento deň sa konečne vyspíte!


 

Viac o téme: BúrkyPopradDownburst
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu