Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Krásne riasy môžu byť minulosťou: FOTO Na tento výrobok pozor, vyvoláva zápal

Úrad verejného zdravotníctva varuje pred nebezpečným sérom na rast rias. Zobraziť galériu (3)
Úrad verejného zdravotníctva varuje pred nebezpečným sérom na rast rias. (Zdroj: gettyimages.com, ÚVZ SR)

BRATISLAVA – Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na nebezpečné sérum na rast rias, ktoré môže vyvolať nepríjemné svrbenie, opuch, či zápal očných viečok. Na kozmetický produkt upozornil kontrolný orgán v Estónsku. Štátny hygienik Ján Mikas zdôrazňuje, že výrobok sa môže nachádzať aj na Slovensku.

ÚVZ SR na svojej stránke upozorňuje na výskyt nebezpečného kozmetického výrobku v Európskej únii, ktorý nahlásil do systému RAPEX (rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) kontrolný orgán v Estónsku. Ide o poľské sérum na rast rias.

Úrad verejného zdravotníctva varuje
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Nebezpečné 3-mililitrové sérum Joyskin Alluring Look od poľskej značky Joyskin (Inno-BiBiotinTM), ktoré je predávané v bielej kartónovej škatuľke, sa môže nachádzať aj na území Slovenskej republiky.

Úrad verejného zdravotníctva varuje
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Mikas varuje, že kozmetický produkt obsahuje látku Bimatoprost (látka zo skupiny prostaglandínov), ktorá sa používa na liečenie očných ochorení. Zdôraznil, že sérum môže vyvolať alergickú reakciu, svrbenie, opuch, či bolesť očí. Rovnako aj zápal, alebo hyperpigmentáciu očných viečok.

Zodpovednou osobou je poľská spoločnosť Z.F. POLPHARMA SA. „Je možné, že uvedený výrobok sa vyskytuje aj v Slovenskej republike,“ upozornil Mikas.

Viac o téme: KozmetikaInšpekcia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu