Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Varovanie pre Slovenky, ktoré chcú byť krásne: FOTO Stačí jedno natretie a hrozí vám toto

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Slováci by si mali dať pri nákupe kozmetiky veľký pozor. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozornil na dve telové mlieka a krém, ktoré obsahujú nepovolené látky. V dvoch z výrobkov sa dokonca preukázala prítomnosť látky, ktorá je zakázaná.

V oficiálnej správe ÚVZ SR z piatka 29. júna upozorňuje hlavný hygienik SR Ján Mikas na nebezpečné kozmetické výrobky, ktoré nahlásili do systému RAPEX (rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) kontrolné orgány vo Fínsku a v Írsku.

Hygienici varujú pred nebezpečnou kozmetikou: Pozrite sa, či ju nemáte doma aj vy

Holandský telový krém obsahuje zmes nepovolených látok  

Telový krém Active Herbal Balm od značky Biotanicus, ktorý vyrába holandská spoločnosť Max Brands Marketing B.V., bol označený za nebezpečný, pretože vo výrobku sa nachádza zmes konzervačných látok Methylisothiazolinone a Methylchloroisothiazolinone. Hygienik zdôraznil, že daná zmes je povolená len do zmývateľných výrobkov. Hrozí tak alergická reakcia u citlivých osôb.

Krém v obsahu 250 mililitrov je balený v bielom tégliku a má zelený uzáver.

Úrad verejného zdravotníctva SR
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Francúzske telové mlieko má v zložení zakázanú látku

Vo výrobnej dávke L16018A telového mlieka Very Moisturising Body Milk od značky HT26 Paris v 500-mililitrovej bielej fľaši s červeným popisom bola zistená prítomnosť zakázanej látky Isobutylparaben. Vo výrobku sa takisto nachádza aj zmes konzervačných látok Methylisothiazolinone a Methylchloroisothiazolinone, ktoré sú povolené len do zmývateľných výrobkov.  

Výrobcom nebezpečného telového mlieka je francúzska firma Les laboratoires HT26.  

Úrad verejného zdravotníctva SR
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Zakázaná látka je prítomná aj ďalšej výrobnej dávke 

V tom istom výrobku značky HT26 Paris, ale z inej výrobnej dávky (L15114) bola v zložení tiež zistená nepovolená zmes konzervačných látok Methylisothiazolinone a Methylchloroisothiazolinone a prítomnosť zakázanej látky Isobutylparaben.

Úrad verejného zdravotníctva SR
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Mikas zdôraznil, že vyššie uvedené výrobky môžu spôsobiť alergické reakcie u citlivých osôb. „Je možné, že uvedené výrobky sa vyskytujú aj v Slovenskej republike,“ uzavrel hygienik

Viac o téme: KozmetikaKrémInšpekcia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu