Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slovenky, POZOR! Táto maskara obsahuje ťažké kovy, hygienik varuje aj pred gélom na vlasy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Slovenský trh opäť ohrozuje vlna nebezpečnej kozmetiky. Za nebezpečnú bola označená čierna maskara, ktorá obsahuje ťažké kovy a gél na úpravu vlasov, ktorý obsahuje nepovolenú zmes konzervačných látok. Na svojej stránke na to v piatok 13. júla upozornil Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky upozorňuje na výskyt nebezpečných kozmetických výrobkov v Európskej únii, ktoré nahlásili do systému RAPEX (rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) kontrolné orgány vo Fínsku a vo Francúzsku.

Gél na vlasy obsahuje nepovolenú zmes konzervantov

Za nebezpečný bol označený gél na vlasy GoGo Styling gel strong hold od značky Kallos. Výrobcom je maďarská spoločnosť Kallos Cosmetics. Výrobok sa predáva v tyrkysovej tube so žltým pásom v strede.     

ÚVZ SR upozorňuje na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Hlavný hygienik SR Ján Mikas varuje, že vo výrobku sa nachádza zmes konzervačných látok Methylisothiazolinone a Methylchloroisothiazolinone. „Zmes je povolená len do zmývateľných výrobkov. Výrobok môže spôsobiť alergickú reakciu u citlivých osôb,“ informoval Mikas.

ÚVZ SR upozorňuje na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Maskara obsahuje ťažké kovy

V čiernej maskare Regard 3D – Black Edition od značky Infiniment vous bola zistená prítomnosť ťažkých kovov. Krajinou pôvodu je Čína a čiarový kód nebezpečného produktu je 3760091690043. Maskara má 7 mililitrov a predáva sa v sklenej fľaške s kefkou s čiernym plastovým uzáverom. Zabalená je v čiernej kartónovej škatuľke.

ÚVZ SR upozorňuje na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Vo výrobku bola zistená prítomnosť zirkónia (0,3 percenta) a ďalších ťažkých kovov (kobalt 0,025 percenta a chróm 0,09 percenta).

Mikas zdôraznil, že je možné, že uvedené výrobky sa vyskytujú aj na Slovensku.


Prečítajte si aj: Tieto krémy nepoužívajte: FOTO Hrozia alergie! Pozor aj na mydlá pre deti, môže dôjsť k otrave 


 

Viac o téme: KozmetikaNebezpečenstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu