Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slovensko zavírila vtáčia chrípka: Ministerstvo vyzýva všetkých chovateľov, ide o život!

Vodná nádrž Kráľová v okrese Galanta Zobraziť galériu (2)
Vodná nádrž Kráľová v okrese Galanta (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

BRATISLAVA – Slovenskom otriasla mimoriadna správa o výskyte vtáčej chrípky v okrese Galanta. Vírus potvrdili štátni veterinári na uhynutej čajke, ktorá bola nájdená pri vodnej nádrží Kráľová. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR vyzýva chovateľov, aby zvýšili opatrnosť pri kontakte s divo žijúcimi vtákmi a dodržiavali biologickú ochranu chovov.

Na Slovensku bol po prvý raz v tomto roku potvrdený vysoko patogénny typ vtáčej chrípky H5N6. Štátni veterinári ho zistili v jednej z piatich nájdených uhynutých čajok pri vodnej nádrži Kráľová.

MIMORIADNE Na Slovensku potvrdili vírus vtáčej chrípky

Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná apeluje na všetkých chovateľov, aby dodržiavali všetky bezpečnostné opatrenia pri styku s divo žijúcimi vtákmi. „Vyzývame chovateľov, aby dodržiavali biologickú ochranu chovov a zabránili kontaktu s divo žijúcimi vtákmi, ktoré migrujú Európou,“ odkázala s tým, že v prípade akýchkoľvek podozrení ministerstvo žiada, aby chovatelia bezodkladne informovali Štátnu alebo Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu SR. „Práve vďaka podnetom od občanov a samozrejme mimoriadnemu nasadeniu agrorezortu a štátnych veterinárov sa nám uplynulý rok podarilo pred infekciou vtáčej chrípky ochrániť súkromné chovy a zabrániť tak miliónovým stratám,“ dodala Matečná.

Postihnutá oblasť pri vodnej nádrži Kráľová v okrese Galanta
Zobraziť galériu (2)
Postihnutá oblasť pri vodnej nádrži Kráľová v okrese Galanta  (Zdroj: ŠVPS SR)

Regionálna veterinárna a potravinová správa SR (RVPS) v Galante nariadila príslušným poľovným združeniam opatrenia so stanovením monitorovacieho územia s okruhom 3 kilometrov od miesta nálezu. Rovnako nariadila zvýšenie dohľadu nad populáciami voľne žijúcich vtákov, predovšetkým vodného vtáctva, následné vyhľadávanie mŕtvych alebo chorých vtákov, spoluprácu s ornitologickými organizáciami a nahlasovaciu povinnosť na RVPS Galanta.

„Zároveň bol nariadený zákaz lovu voľne žijúceho vtáctva, ako aj zákaz ho iným spôsobom odoberať z voľnej prírody, okrem prípadu, keď je to povolené príslušným orgánom na osobitné účely,“ ozrejmilo MPRV SR vo svojej správe. Dodalo, že je zakázané aj vypúšťanie pernatej zveri zo zajatia do voľnej prírody.

K mimoriadnej situácii sa vyjadril aj ústredný riaditeľ ŠVPS SR Jozef Bíreš, ktorý rovnako ako Matečná, vyzýva chovateľov k zvýšenej opatrnosti. „Vyzývame všetkých chovateľov k zvýšenej opatrnosti. Obranou proti výskytu nákazy v chovoch je prevencia, preto je veľmi dôležité dodržiavať preventívne opatrenia nariadené štátnou veterinárnou a potravinovo správou (ŠVPS SR),“ ozrejmil Bíreš.

Genetická analýza uhynutej čajky preukázala, že ide o príbuznosť s izolátmi vírusu pochádzajúceho z Japonska a Taiwanu. V rokoch 2016 a 2017 vírus cirkuloval v Ázii, pričom sa vlani rozšíril aj do Európy.

Viac o téme: GalantaKráľováH5N6Vtáčia chrípkaNádržČajka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu