Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

MIMORIADNE V zoologickej záhrade v Bojniciach potvrdili vtáčiu chrípku

ZOO Bojnice
ZOO Bojnice (Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa)

BOJNICE -V Národnej zoologickej záhrade v Bojniciach potvrdili výskyt vtáčej chrípky u kačice a lyžičiara. Potvrdil to riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozef Bíreš.

Doplnil, že zoo preventívne zatvorili už v piatok (24. 1.), keď pitevný nález poukazoval na možnosť vtáčej chrípky. "Bude zatvorená minimálne jeden mesiac. Nie je možné urobiť izoláciu zvierat, pretože zoologická záhrada slúži pre verejnosť. Takže by bolo riziko prenosu nákazy, jednak na človeka, ale človek ju môže aj roznášať," povedal Bíreš.

"Náhle úhyny kačice a lyžičiara bieleho naznačujú, že tam bol alebo je kontakt s voľne žijúcim vtáctvom, hlavne divokými kačicami, husami a labuťami. Toto, myslím si, že personál podcenil. Veď už mesiac hovoríme o chrípke, že ju prenáša sťahovavé vtáctvo," podotkol riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.

Vtáctvo a hydinu musia podľa neho izolovať. "Dáme ju do karantény a pokiaľ by boli ďalšie úhyny, že je už viacej kusov nakazených, tak niektoré zvieratá sa budú musieť, aj keď sú vzácne, usmrcovať," dodal Bíreš. O otvorení zoo pre verejnosť sa rozhodne najskôr po 30 dňoch. "Tam je zásada, že do 30 dní sa nesmie vyskytnúť žiadny nový prípad. Takže to môže byť jeden mesiac, ale aj dva alebo tri mesiace," vysvetlil.

Sokoliari Aquila uzavreli areál

Sokoliari Aquila z Bojníc uzavreli areál s tromi desiatkami dravcov pri Národnej zoologickej záhrade Bojnice pred dvomi týždňami, hneď po potvrdení vtáčej chrípky v Zbehoch pri Nitre. Uviedol to vedúci sokoliarov Jozef Tomík. "Pri vstupe do areálu je dezinfekčný roztok a vybraní členovia skupiny, ktorí sa starajú o dravce, si očistia topánky. Je to hlavne preto, aby sa vírus nepreniesol do areálu prostredníctvom výkalov nakazených vtákov," vysvetlil Tomík.

Doplnil, že dravce sú v areáli celoročne a nebudú ich premiestňovať. "Máme výhodu oproti zoo, že dravce sú predátori a divo žijúce vtáky k nim nelietajú. Zoo má vlastné rybníky, na ktorých chová hydinu a k nej dolietajú divo žijúce kačice. A môžu túto chorobu priniesť. Určite sa snažia robiť opatrenia, že zakrývajú rybníky sieťami. My tento problém nemáme, že by k našim vtákom prilietali cudzie. Ale snažíme sa robiť dopredu aspoň opatrenia, aby sme tomu zamedzili. Na druhej strane, pokiaľ sa vírus nachádza v ovzduší a rozširuje sa aj vzduchom, tak človek nijako nezabráni tomu, aby sa nejaký jedinec nenakazil," podotkol vedúci sokoliarov.

Areál podľa neho zostane zatvorený minimálne jeden mesiac. "Budeme čakať na potvrdenie veterinárnej správy, dokedy bude toto ohnisko nákazy pretrvávať. A budeme kontrolovať chov. Snáď sa nič nestane a nebudeme mať žiadne úhyny. A prekonáme to, tak ako pred dvoma rokmi, keď tu bolo ohnisko nákazy a, našťastie, nám nič neuhynulo," dodal Tomík.

Vtáčia chrípka úraduje aj v okolí Cífera

Pre mesto Trnava a obce v okolí vydala v piatok trnavská Regionálna veterinárna a potravinová správa (RVPS) opatrenia na kontrolu chorôb zvierat. Súvisia s identifikovaním nákazy vtáčej chrípky v obci Cífer začiatkom tohto týždňa.

V desaťkilometrovom pásme dohľadu, kam spadá jedenásť obcí v okrese Trnava, päť obcí v okrese Pezinok, štyri v okrese Senec a jedna v okrese Galanta, musia majitelia do 31. 1. urobiť súpis všetkých chovov hydiny a vtákov chovaných v zajatí. Musia zabezpečiť ich umiestnenie v uzavretých priestoroch alebo v iných priestoroch v chove tak, aby nemohlo dôjsť ku kontaktu s voľne žijúcim vtáctvom. Zároveň sú povinní zaistiť zvýšenú biologickú bezpečnosť vo všetkých chovoch, zamedziť priamemu a nepriamemu kontaktu chovaného vtáctva s voľne žijúcimi vtákmi, predovšetkým s vodnými druhmi.

Viac o téme: ZvieratáVtáčia chrípkaVírusZOO Bojnice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu