Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

MIMORIADNE Na Slovensku potvrdili vírus vtáčej chrípky

V okrese Galanta bol potvrdený víru vtáčej chrípky
V okrese Galanta bol potvrdený víru vtáčej chrípky (Zdroj: ŠVPS SR)

BRATISLAVA - Slovensko zasiahla vtáčia chrípka. Laboranti potvrdili výskyt vtáčej chrípky subtypu H5 u voľne žijúcich vtákov. Epicentrom bola vodná nádrž Kráľová v okrese Galanta. Vírus bol potvrdený pri uhynutej čajke. Informovala o tom Štátna veterinárna a potravinová správa SR (ŠVPS SR).

Najnovšia správa zo slovenského inšpektorátu poriadne vystrašila. ŠVPS SR 29. marca informovala o vysoko patogénnom víruse vtáčej chrípky typu H5N6, ktorý bol potvrdený v jednej z piatich nájdených uhynutých čajok pri vodnej nádrži Kráľová. „Na základe genetickej analýzy ide o príbuznosť s izolátmi vírusu pochádzajúceho z Japonska a Tajvanu, kde cirkulovali v rokoch 2016/2017,“ uviedla štátna správa.

Regionálna veterinárna a potravinová správa SR v Galante v tejto súvislosti nariadila príslušným poľovným združeniam opatrenia so stanovením monitorovacieho územia s okruhom 3 kilometrov od miesta nálezu, a to aj zvýšený dohľad nad populáciami voľne žijúcich vtákov, predovšetkým vodných vtákov, následné vyhľadávanie mŕtvych alebo chorých vtákov, spoluprácu s ornitologickými organizáciami a nahlasovaciu povinnosť na RVPS Galanta.

Súčinne bol nariadený zákaz lovu voľne žijúceho vtáctva, ako aj zákaz ho iným spôsobom odoberať z voľnej prírody okrem prípadu, keď je to povolené príslušným orgánom na osobitné účely, ako aj zákaz vypúšťania pernatej zveri zo zajatia do voľnej prírody.

Inšpektorát potvrdil, že v okolí miesta nálezu či potvrdenia výskytu sa nenachádzajú žiadne chovy hydiny. „V súvislosti s vyššie uvedenými skutočnosťami je potrebné byť veľmi opatrní pokiaľ ide o riziko rozšírenia nákazy na území SR. Obranou proti výskytu nákazy v chovoch je prevencia,“ upozornila ŠVPS SR, do ktorej zaradila pravidlá biologickej ochrany chovov, zamedzenie kontaktu voľne žijúcich vtákov s hydinou, krmivom resp. napájacou vodou, zasieťovanie výbehov pre hydinu, predkladanie krmiva hydine pod prístreškom.

Viac o téme: GalantaVírusKráľováVtáčia chrípka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu