Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

MZ opakuje, že žiadne nemocnice rušiť nechce

Budova Ministerstva zdravotníctva
Budova Ministerstva zdravotníctva

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) opätovne upozornilo, že stanovenie verejnej minimálnej siete neznamená zrušenie tých nemocníc, ktoré sa do siete nedostanú.

Ako informoval Tomáš Bley z komunikačného odboru ministerstva, v prípade týchto zdravotníckych zariadení pôjde o dohodu medzi poisťovňami a manažmentom nemocníc. "Ministerstvo nikdy netvrdilo, že stačí 57 nemocníc," zdôraznil Bley. V stanoviskách ministerstva sa podľa neho vždy hovorí o optimalizácii siete zdravotníckych zariadení a reprofilácii nemocníc.

K 30. októbru minulého roka bolo v zdravotníckych zariadeniach evidovaných 36 805 lôžok. Ministerstvo zdravotníctva navrhuje ako minimálnu sieť 29 170 lôžok. Tento návrh je podľa Bleya výsledkom práce odborníkov z ministerstva, zdravotných poisťovní, zástupcov Slovenskej lekárskej komory a Slovenskej lekárskej spoločnosti.

V návrhu sa ako minimálna sieť nemocníc poskytujúcich neodkladnú starostlivosť uvádza zoznam 42 zdravotníckych zariadení, pričom sa medzi nimi nenachádzajú napríklad bratislavská Fakultná nemocnica s poliklinikou Milosrdní bratia, staromestské pracovisko štátnej fakultnej nemocnice, ale napríklad ani súkromná nemocnica v Košiciach-Šaci. Zoznam špecializovaných koncových nemocníc obsahuje 23 zariadení, pričom sa doň nedostala žiadna psychiatrická nemocnica.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu