Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Ministerstvo chce zastaviť zmenu nemocníc na akciovky

RATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva chce definitívne zastaviť zmenu nemocníc na akciové spoločnosti, ktorú presadzovala bývalá vláda Mikuláša Dzurindu.

Úpravu by mala zabezpečiť novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorú ministerstvo predložilo na pripomienkovanie. Poslanci zákon menili aj krátko po vlaňajšom nástupe vlády Robera Fica do úradu. Zmenu nemocníc na akciové spoločnosti vtedy nezrušili, ale lehotu na vytvorenie akcioviek predĺžili o jeden rok. Rovnako vtedy predĺžili aj obdobie, počas ktorého dlhy nemocníc nemohli vymáhať exekútori.

"Úpravou sa zastavuje transformácia zdravotníckych zariadení a garantuje sa, aby štát zostal vlastníkom zdravotníckych zariadení, ktoré plnia osobitné úlohy v mimoriadnych situáciách," uviedli autori zákona. Štát by vraj stratil zmenou nemocníc na akciové spoločnosti jeden z nástrojov starostlivosti o obyvateľov.

Dzurindova vláda očakávala, že transformáciou nemocníc na akciové spoločnosti sa prestanú zadlžovať. Akciové spoločnosti totiž majú prísnejšie pravidlá hospodárenia.

Súčasní vládni predstavitelia oponovali, že riaditelia nemocníc dokážu hospodárne viesť nemocnice aj bez zmeny na akciovky, potrebujú však na to dostatok peňazí. Tie podľa nich Dzurindova vláda nezabezpečila.

Nemocnice v súčasnosti čelia dlhom vo výške asi sedem miliárd korún. Časť z nich vznikla už počas pôsobenia predchádzajúcej vlády. Dostatok peňazí na vyrovnanú prevádzku však podľa kritikov nezabezpečila ani súčasná vláda.

Ministerstvo plánuje novelou zákona taktiež upraviť systém ďalšieho vzdelávania lekárov a aj zmeny v profesných komorách, ktoré zastupujú špecializovaných zdravotníckych pracovníkov. Zákon rovnako určuje rozsah pevnej siete nemocníc. Tá by mala byť východiskom pre plánované rušenie nadbytočných nemocničných oddelení.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu