Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Krompašská i gelnická nemocnica zabojujú o prežitie

Gelnická nemocnica
Gelnická nemocnica

KOŠICE - Riaditeľ Nemocnice v Krompachoch Miroslav Kraus nechcel podrobnejšie komentovať návrh ministerstva zdravotníctva o verejnej minimálnej sieti nemocníc, kam sa krompašská nemocnica nedostala.

"Zatiaľ nemáme nijaké oficiálne informácie, len z médií. Nepoznám detaily, a tak sa k tomu nemôžem kvalifikovane vyjadriť,“ povedal Kraus. Nemocnica má desať oddelení a takmer 200 lôžok. "V súčasnosti máme so zdravotnými poisťovňami zmluvy na výkony do konca roka. Pre budúci rok samy zdravotné poisťovne rozhodnú, s ktorou nemocnicou uzavrú zmluvy a dohodnú objemy výkonov, no nevidím v tom problém," uviedol Kraus.

Riaditeľ krompašskej nemocnice verí, že rozhodovanie o konečnej podobe siete bude objektívne, na základe kvality a efektívnosti poskytovania zdravotníckej starostlivosti. "Nevravím, že nemám isté obavy, no my urobíme maximum, aby sme obstáli a nakontrahovali potrebné objemy výkonov,“ povedal Kraus. Doložil, že nemocnica so storočnou tradíciou neraz dokázala svoje opodstatnenie v regióne a preukázala, že dokáže poskytovať zdravotnícku starostlivosť kvalitne a efektívne.

Do návrhu ministerstva sa nedostala ani blízka nemocnica v Gelnici, ktorá má sto lôžok a päť oddelení. "V súčasnosti sa k tomu neviem vyjadriť. Uvidíme, čo prinesie život,“ povedal pre agentúru SITA riaditeľ nemocnice Juraj Paulinský. Nemocnica pôvodne patrila mestu Gelnica, to však predalo objekty a zariadenia košickej spoločnosti AVE+, s.r.o., Košice, ale zdravotnícku starostlivosť poskytuje v týchto objektoch spoločnosť Pro Vitae.

Ako pre agentúru SITA uviedla Gabriela Germeková zo spoločnosti Ave+, s.r.o., urobia všetko, aby nemocnica prežila. "Nemocnica je zastaraná a tridsať rokov do nej nik neinvestoval. V súčasnosti rekonštruujeme gynekologicko-pôrodnícke a detské oddelenie, ktoré by mali znova fungovať od septembra. Našim cieľom je skvalitniť poskytované služby. Možno budeme musieť redukovať niektoré lôžka na oddeleniach, ktoré sú stratové. Urobíme všetko, aby sme prežili,“ povedala Germeková.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu