Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Na Slovensko doviezli stovky kíl kontaminovaných vajec: Skončili aj v nemocniciach!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenský distribútor potravín Zeelandia doviezol z Českej republiky podľa doterajších kontrol 350 kilogramov varených lúpaných vajec, kontaminovaných jedovatým insekticídom fipronil. Asi jedna pätina množstva uvedených dodávok už bola spotrebovaná. Novinárom to dnes povedal riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) Jozef Bíreš.

O odhalenie varených lúpaných vajec s nadmerným obsahom fipronilu sa v stredu postarali hlásenia slovenských veterinárov, ktorí tiež vydali zákaz ďalšieho spracovania produktu. Spoločnosť Pape z Roudnice nad Labem, ktorá spracovala zahraničný tovar a distribuovala ho veľkoodberateľom, v reakcii ten istý deň oznámila, že vajcia neboli z českých chovov.

"Niečo išlo do nemocníc, čo nás veľmi mrzí. Niečo išlo do výrobní, hlavne bagiet, a zariadení verejného stravovania," uviedol Bíreš. Dodal, že výrobok bol dovezený do dvoch distribučných skladov na strednom a východnom Slovensku. Zeelandia podľa Bíreša dodáva tovar zákazníkom na celom území Slovenska. Varené olúpané vajíčka kontaminované fipronilom sa dostali do Bratislavy, Popradu a Martina.

Analýza odhalila štvornásobný prebytok povolenej hranice fipronilu vo vyšetrovanej vzorke produktu. "Je to pomerne vysoká koncentrácia. Hoci akútna forma otravy z fipronilu nehrozí (...), nepochybne sa  (otrava) môže prejaviť pri dlhodobejšej konzumácii. Vždy to závisí od množstva," povedal Bíreš. Riaditeľ ŠVPS Bíreš súčasne vyzval dovozcov a výrobcov potravín, aby pri nákupoch vajec využívali najmä slovenského zdroje, pretože slovenskí veterinári nezistili u žiadneho tunajšieho farmára použitie fipronilu.

Slovenskí inšpektori po prepuknutí aféry okolo fipronilu zintenzívnili kontroly a našli niekoľko zásielok výrobkov s nadmerným obsahom insekticídu. Veterinárni pracovníci sú v súčasnosti zameraní na vaječné výrobky. "Zameriavame sa na spracované výrobky, pretože toto je problém v štátoch Európskej únie. Spracované výrobky môžu byť kontaminované z dôvodu, že tento problém (ohľadom fipronilu) trvá rok a začalo sa o ňom hovoriť na konci júla. Je nekonečne veľa vaječných výrobkov, ktoré sú kontaminované na európskom trhu," povedal Bíreš.

Fipronil je látka, ktorá je súčasťou prípravkov na blchy a kliešte. Nesmie sa však podávať zvieratám, ktorých mäso konzumuje človek. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) považuje prípravok za mierne toxický; jeho vysoké dávky vedú k pocitu nevoľnosti a závratov.

Viac o téme: SlovenskoKontaminované vajcia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu