Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Európu zasiahla vajíčková kríza: Vieme, dokedy bude trvať, Vianoce v ohrození!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Praženica na masle ako bežné raňajky? V posledných týždňoch to začína byť skôr utópia. Okrem toho, že si viac priplatíme najmä za maslo, sa čosi podobné začína diať aj pri vajíčkach, ktorých cena sa zvyšuje a obchodníci hlásia ich nedostatok.

Môže za to problém v Holandsku, kde koncom leta zatvorili stovky hydinárskych fariem kvôli škandálu s vajíčkami kontaminovanými pesticídom fipronil. Po sérií kontrol sa zistilo, že tieto výrobky obsahujú príliš veľa zakázaného pesticídu. 

Podľa tlačového tajomníka Únie hydinárov Slovenska Ľubomíra Urbana museli chovatelia zlikvidovať 15 miliónov kusov nosníc, čo znamená denný výpadok 15 miliónov kusov. „Vajcia chýbajú najmä v tých obchodných reťazcoch, ktoré vajcia vo veľkom dovážali a predávali,” povedal.

„Hoci Slovensko je v produkcii vajec sebestačné, dokonca máme miernu nadvýrobu, na domácom trhu dokázali hydinári uplatniť len asi 75% produkcie, pre 30% museli hľadať odbyt v zahraničí,” vysvetlil Urban.

Prázdne regály
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

Nedostatok priznávajú aj veľké obchody

Nedostatok vajec pociťujú aj veľké reťazce. Podľa stanoviska spoločnosti Lidl to prináša aj zvýšené náklady na jeho obstaranie. „Donedávna pochádzalo až 95% vajec v našej sieti od slovenských dodávateľov. Nakoľko nám však podľa ich vlastných vyjadrení momentálne nedokážu poskytnúť viac ako 30% ešte donedávna dodávaných množstiev, boli sme nútení dohodnúť sa so zahraničnými dodávateľmi vajec,” uvádza firma.

Aj ďalší z veľkých hráčov, Billa, zaznamenal úbytok dodávok od obchodných partnerov. „Spoločnosť za posledný mesiac zvyšovala ceny vajec, ďalší rast cien aktuálne neplánujeme, pokiaľ však ide o ďalší vývoj situácie, v tomto momente ho nedokážeme odhadnúť,” vyjadrila sa obchodná sieť.

Podobnú situáciu zažíva aj Tesco, ktoré sa nedostatok vajec usiluje riešiť prostredníctvom slovenských aj nových dodávateľov. „Keďže vajcia chýbajú aj ostatným maloobchodníkom, nie je možné odhadnúť celkový dopyt a vývoj cien tohto nedostatkového produktu. Rovnako nie je možné odhadnúť, ako sa bude celková situácia vyvíjať, nakoľko ide o celoeurópsky výpadok,” napísala PR manažérka Tesca Lucia Polačeková.

Prázdne regály
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

Kedy sa situácia upokojí?

Urban tvrdí, že za to môžu obchodné reťazce, ktoré vraj „uprednostnili dovoz a navyše tlačia domácich producentov rôznymi akciami do cien, ktoré nepokrývajú ani výrobné náklady.”  Slovenskí hydinári sa údajne snažia pokryť potreby domáceho trhu, ale zároveň si musia plniť aj záväzky voči zahraničným partnerom. 

Slováci sa navyše predzásobujú pred Vianocami, čo je tento rok v obave z nedostatku vajec ešte vážnejšie. „Vďaka enormnému úsiliu slovenských hydinárov situácia na trhu nie je dramatická, výpadky v zásobovaní sú krátkodobé a lokálne,” tvrdí Urban.

Podľa neho by sa situácia mala znormalizovať počas dvoch-troch mesiacov. „Situácia sa v Európe upokojí, keď začnú znášať vajcia sliepky v chovoch, ktoré museli farmári najmä v Holandsku, ktoré je jedným z najväčších producentov vajec, po prepuknutí fipronilovej kauzy obnoviť,“ uviedol tajomník a dodal, že ceny by sa mali ustáliť počas novembra.

Viac o téme: VajíčkaKríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu