Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nebezpečný fipronil už aj v sušienkach: Z pultov sťahujú desiatky výrobkov!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Vyzerá to tak, že nebezpečná látka fipronil ešte zo Slovenska nevymizla. Podľa najnovších zistení Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) sa nebezpečná látka nachádza vo vaječnej zmesi prítomnej v niektorých druhoch obľúbených sušeniek.

V rámci jednej z ďalších cielených kontrol potravín zameranej na slepačie vajíčka, hydinové mäso a výrobky z vajec dodaných z iných členských krajín zobrali vzorky z výrobkov firmy Pečivárne Liptovský Hrádok. Šlo o sušenú vaječnú pasterizovanú zmes. 

Výrobok bol vyrobený z vajec a vaječnej hmoty dovezených od dvoch výrobcov z Poľska. Zdroj kontaminácie je v štádiu prešetrovania. Vo vzorke, ktorú analyzovala ŠVPS v Bratislave, bola zistená nadmerná hodnota nebezpečnej látky - pesticídu fipronil v množstve 0,79 mg/kg (limit = max. 0,021 mg/kg).

Nebezpečný fipronil už aj
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

„Sušená vaječná zmes bola použitá do rôznych sušienok, výrobca dobrovoľne sťahuje všetky výrobky z trhu," informovala ŠVPS na svojej stránke. „Pri kontrolách sa zameriavame na produkty z Poľska, Česka a tie, ktoré k nám smerujú z Holandska, Belgicka, Nemecka a Rakúska," uviedol pre tvnoviny.sk Jozef Bíreš, ústredný riaditeľ potravinovej správy. 

Hrozba stále pretrváva

ŠVPS spravila od začiatku augusta viac ako 300 kontrol na prítomnosť fipronilu vo vajciach, v spracovaných vajciach a potravinárskych výrobkoch. Kontroly prebiehali podľa agrorezortu od fariem, cez maloobchod, distribučné sklady či pekárne a výrobne majonéz.

Fipronil objavili u distribútora v Bratislave, vo Vrbovom, v luxusných hoteloch v Bratislave a v pečivárňach v Prešove. Všetky výrobky sa stiahli z trhu a zlikvidovali. „Keďže mnohí majú pocit, že fipronilová kauza sa nás netýka, lebo už skončila, opak je pravdou," zdôraznila ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nominantka SNS) na tlačovej konferencii v Bratislave.

Gabriela Matečná
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: SITA/Diana Černáková)

V kontrolách sa totiž podľa jej slov pokračuje aj naďalej. „Vzhľadom na to, že vajcia sa dajú skladovať, sušené zmesi sa dajú skladovať a ich doba trvanlivosti je veľmi dlhá, nachádzame ešte aj dnes v našich prevádzkach vajcia, zmesi a výrobky s obsahom fipronilu, preto sme kontroly ešte neskončili," opísala šéfka agrorezortu. Kauza vajec s obsahom fipronilu vypukla začiatkom augusta, kedy kontrola odhalila, že sa nebezpečná látka vyskytuje na vaječných farmách v Belgicku a Holandsku.

Viac o téme: SušienkyŠtátna veterinárna a potravinová správaGabriela MatečnáFipronil
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu