Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Česká dráma naberá na obrátkach: VIDEO Babišovi praskli nervy, pustili mu tajné nahrávky

Andrejovi Babišovi v politickej relácii praskli nervy Zobraziť galériu (3)
Andrejovi Babišovi v politickej relácii praskli nervy (Zdroj: repro foto ČT24)

PRAHA - Politická scéna v susedných Čechách sa dostala do poriadnej krízy. Po tom, čo premiér Bohuslav Sobotka oznámil svoje rozhodnutie o podaní demisie sa rozpútala vojna. Minister Andrej Babiš, označený za hlavného vinníka nemlčí a bráni sa. Návštevu politickej relácie však len s ťažkosťou ustál a jeho hrubé správanie si odniesla oproti sediaca moderátorka.

U našich českých susedov sa začal tvrdý predvolebný boj. Premiér Bohuslav Sobotka avizoval, že podá demisiu a ako dôvod uviedol kauzy ministra financií Andrea Babiša. Ku podozrivým praktikám Babiša pribudol ďalší veľký prešľap. Na verejnosť unikli nahrávky, na ktorých mal minister údajne ovplyvňovať novinárov v novinách, ktoré vlastní. Rozpor medzi Sobotkom a Babišom tak naberá na obrátkach. Premiér je presvedčený, že v prípade ak podá demisiu, bude musieť skončiť celá vláda.

Česká dráma naberá na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: repro foto ČT24)

Andrej Babiš dostal priestor na vyjadrenie. Pozvaný do relácie českej televízie si zasadol oproti moderátorke a začal sa rozhovor, ktorý pán minister neustál. Po tom, ako moderátorka vytiahla tému kompromitujúcich nahrávok Babišovi praskli nervy. Obhajoval sa všetkými možnými spôsobmi a vyhrážal sa políciou a trestným oznámením, ktoré podal.

Nahrávky ani nechcel počúvať, no nemal na výber. Zjavne nervózny sa opäť po ich vypočutí rozohnil. Podľa jeho slov je to škandál a vyjadrovať sa k tomu nechce. Podľa Babiša nie je normálne, aby bol vicepremiér údajne sledovaný a nahrávaný. Nakoniec sa neudržal a poriadne rozčúlený reagoval slovami: "Toto sú praktiky ŠtB." Poslednými slovami dal moderátorke jasne najavo, že táto téma pre neho neexistuje. "Ja sa k tomu nebudem vyjadrovať. Keď so mnou chcete mať rozhovor, tak vyskúšajte inú tému."

Česká dráma naberá na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Babiš, ČR, relácia, rozhovor, demisia )

Moderátorka relácie ako obvykle kládla otázky smerom k svojmu pozvanému hosťovi. Babišovi sa ale pravdepodobne nepáčili a tak jej neustále skákal do rečí a reagoval iba na určité veci. Okrem toho ju obvinil zo zaujatia a z nepripravenosti. Nato sa moderátorka začala usmievať a požiadala ministra, aby reagoval na jej otázky. 

Zeman po fiasku na hrade odkryl karty: Žiadna demisia vlády, nech odstúpi zbabelý Sobotka!

Babiš sa vyjadril aj k rozhodnutiu podania demisie zo strany premiéra Sobotku. Podľa jeho slov práve Sobotka stojí za vládnou krízou, ako celú situáciu pomenoval. "Teraz je vládna kríza, ktorú vyvolal pán Sobotka. Zničil našu prácu, poškodil vládu. Ja jednoducho nerozumiem tomu, čo predviedol. Úspešná vláda, ktorá mohla dovládnuť, ktorá má výsledky. On totálne paralyzuje tú vládu," zneli Babišove kritické slová.

Pozrite si celý rozhovor s Andrejom Babišom 

Sobotka stiahol demisiu

Na dnešenej tlačovke premiér Sobotka oznámil, že sťahuje demisiu. Prekvapil tým celé Česko. "Zúfalí ľudia robia zúfalé veci. zúfalý premiér sa práve snaží stiahnuť do bahna celú republiku," napísal prezidentov hovorca Jiří Ovčáček na Twitteri. Český premiér Bohuslav Sobotka dnes na tlačovej konferencii po zasadaní užšieho vedenia ČSSD uviedol, že nepodá demisiu, ktorú v predchádzajúcich dňoch avizoval, a zvolí iné riešenie. Dôvodom je podľa neho vybočenie prezidenta Miloša Zemana z ústavných zvyklostí a praxe. Zeman totiž mienil demisiu pochopiť len ako výmenu predsedu vlády, nie ako pád celého kabinetu.

Namiesto demisie premiér dnes na Pražský hrad odošle návrh na odvolanie ministra financií a podpredsedu vlády Andreja Babiša. Vládna kríza v ČR sa začala, keď Sobotka avizoval demisiu vlády pre signály prezidenta Zemana, že neprijme odvolanie vicepremiéra Andreja Babiša, zaťaženého aférami s jeho firmami či s nákupom korunových dlhopisov.

Viac o téme: RozhovorDemisiaReláciaBabišČR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu