Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Babišov zlý sen pokračuje: Unikla ďalšia nahrávka, s novinárom rieši tajné informácie!

Andrej Babiš má za sebou ťažký týždeň.
Andrej Babiš má za sebou ťažký týždeň. (Zdroj: SITA/AP)

PRAHA - Na internete sa objavila ďalšia nahrávka, ktorá má zachytávať šéfa hnutia ANO Andreja Babiša s novinárom Markom Přibilom. Na schôdzke Babišovi novinár odovzdáva dokumenty, ktoré majú pochádzať z policajného vyšetrovania prípadu Beretta, teda vynášaním informácií z trestného spisu. Podľa Přibila by informácie poškodili ČSSD a ODS.

Babiš sa s novinárom dohaduje na najvhodnejšom termíne zverejnenia. Přibil navrhuje, že zariadi uverejnenie v denníku Právo, aby článok nevyšiel v MF Dnes, v ktorom novinár pracoval a ktorý vlastnil Babiš.

Nahrávka bola zverejnená opäť na twitterovom účte Juliusa Šumana, na ktorom sa objavili minulý týždeň aj predchádzajúce dve nahrávky. Na prvej Babiš hovoril vulgárne o členoch vlády vrátane Sobotku alebo o novinároch. Sobotku napríklad nazval "najväčšou sviňou", ktorú stretol. Na druhej sa potom s Přibilom bavia o zverejňovaní kompromitujúcich materiálov. Babiš kvôli zverejneniu nahrávok podal trestné oznámenie. Domnieva sa, že útok na neho pochádza z okolia ministra vnútra Milana Chovanca (ČSSD). Sociálna demokracia akúkoľvek spojitosť odmieta.

Na najnovšej nahrávke hovorí väčšinu času Přibil. Babišovi ponúka a odovzdáva dokumenty z takzvanej Beretty. "Už som zohnal výsluchy jednotlivých ľudí," hovorí Přibil. Majú obsahovať podľa neho informácie napríklad o "ustanovení Bílka", ktoré sa malo stať z popudu niekdajšieho ministra vnútra Ivana Langera (ODS). Na mysli má pravdepodobne prvého riaditeľa policajnej inšpekcie Ivana Bílka. Přibil hovorí, že ide o citlivé veci, ktoré ešte "s nikým z novín" nekonzultoval. Vplyv by podľa neho mali najmä na ČSSD a ODS. Přibil sa pýta Babiša, či to môže publikovať. Šéf hnutia ÁNO príliš dokumenty nekomentuje, pýta sa na jednotlivé osoby, ktorých sa spis týka.

O niečo neskôr sa obaja aktéri nahrávky dohovárajú na načasovaní publikovania. "Ja by som to načasoval niekedy pred ten ich snem socanský niečo, a niečo pred voľbami," hovorí Babiš. Přibil odpovedá, že pretože to je cielená akcia, tak je schopný to "pustiť" inam. "Aby to napísali napríklad v Právu, keď som tam desať rokov robil," povedal. Dodal, že na tom by sa dohovoril s "Frantou Nachtigallom", ktorý pracuje ako riaditeľ strategického rozvoja Mafra. V Právu by sa chcel dohovoriť s "dobrým kamarátom" Jiřím Barešom.

Na záver Přibil hovorí, že zdroje pôvodu dokumentov sú policajti alebo bývalí policajti, a že vyzvedajú, či "sa môže počítať" s tým, že by sa v budúcnosti bývalý šéf Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu Robert Šlachta stal ministrom. Babiš na to hovorí, že mu Šlachta odkázal, že by chcel byť policajným prezidentom.

Viac o téme: Andrej BabišANO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu