Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Najlacnejšie bývanie na Slovensku? Aj to je možné! Vieme, ako ušetríte tisíce eur

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Vlastné bývanie je pre mnohých mladých splnením ťažko dosiahnuteľného sna. Ceny nehnuteľností sú zväčša príliš vysoké na to, aby si ich mohol dovoliť každý pracujúci. Zisťovali sme, aké možnosti majú Slováci, ktorí si drahé bývanie dovoliť nemôžu.

Napriek tomu, že možností lacnejšieho bývania je málo, existujú. Ak chcete investovať do nehnuteľnosti, bývať vo vlastnom, ale máte hlboko do kapsy či nedostatok peňazí, riešením môže byť bývanie v menej atraktívnych lokalitách alebo domoch, ktorým cenu zráža ich minulosť.

Za víťazstvo do biedy: Pohľad na životný štýl miliardára Trumpa, príde o luxus na FOTO

„Pozemky s rodinným domom, ktorý silno narušil požiar či povodeň, už veľakrát nie je možné predať len ako pozemok. Pri trhovom ohodnotení pozemku je odstránenie starej stavby mínusovou položkou. Vtedy zohráva veľkú úlohu práve lokalita a umiestnenie pozemku,“ vysvetľuje realitná poradkyňa Denisa Krivošíková zo Slovenskej realitnej agentúry (SRA).

Najlacnejšie bývanie na Slovensku?
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Podľa Krivošíkovej je tiež možné lacno kúpiť rozostavaný rodinný dom, ktorý bude mať problém s kolaudáciou – napríklad vtedy, ak sa stavebník zásadne odklonil od projektu a vydaného stavebného povolenia, prípadne, ak povolenie vydané vôbec nebolo a ide o čiernu stavbu. „Problémové a lacnejšie sú tiež domy, ktoré nemajú právne doriešenú prístupovú komunikáciu. Takéto nehnuteľnosti sú aj z pohľadu bánk chybné a len veľmi ťažko môžu byť financované z prostriedkov hypotekárneho úveru,“ zo skúsenosti hovorí realitná poradkyňa.

Lacnejšie sú takisto domy so zásadnými konštrukčnými vadami, respektíve ktorých oprava je buď nemožná, alebo mimoriadne nákladná. „Nadšenie z ceny však často vystrieda zdesenie z cenovej ponuky stavebnej firmy na odstránenie takýchto nedostatkov,“ upozorňuje.

Byty so zlou minulosťou

Ľudí s nižším rozpočtom často zaujímajú aj byty v panelákoch. Hoci môžu byť na prvý pohľad lákavou nehnuteľnosťou, na ten druhý môže od ich kúpy odradiť história miesta.  „Ak má byt zlú minulosť, napríklad sa tu odohrali tragické udalosti, úmrtie alebo v nich prebývali narkomani, sú často, najmä v menších mestách, veľkou výzvou pri predaji. Musí uplynúť určitý čas, kedy okolie zabudne,“ ozrejmuje Krivošíková, podľa ktorej môže cena takýchto bytov klesnúť aj o 20 percent, no po uplynutí určitého času opäť narastá.

Rozhoduje aj lokalita

„Všeobecne lacnejšie bývanie možno na Slovensku nájsť v lokalitách s najvyššou nezamestnanosťou,“ hovorí Robert Posolda, generálny riaditeľ spoločnosti Smart Brokers. Príkladom môžu byť byty v okrese Rimavská Sobota, kde ceny dvojizbových bytov často ani nepresiahnu sumu 10-tisíc eur. V Bratislave si za takú sumu kúpite iba parkovacie miesto. Byty za zlomkovú cenu však možno nájsť aj v Bratislave, napríklad v bytovom komplexe Pentagon vo Vrakuni, približuje Posolda. Dôvodom je podlomená povesť lokality.

O pätinu lacnejší dom

Skúsenosť s kúpou lacnejšej nehnuteľnosti v Bratislave má aj rodina, ktorá nechcela byť menovaná. V zakúpenom dome sa odohrala tragická udalosť, pri ktorej došlo k napadnutiu pôvodnej majiteľky. Zranená žena o pár týždňov zomrela v nemocnici a jej dom bol neskôr na predaj.

Najlacnejšie bývanie na Slovensku?
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: ZoznamRealit.sk)

 „Dlhšie sme hľadali vhodný rodinný dom v Bratislave, keď nás zaujala ponuka v Lamači. O udalostiach, ktoré sa v starom dome odohrali, sme sa dozvedeli náhodou z médií. Neodradilo nás to, lebo sme vedeli, že pôvodný dom chceme zbúrať a na jeho mieste bude stáť iba garáž. Cena nehnuteľnosti bola o niečo nižšia, ale to skôr z dôvodu, že dom mal spoločný dvor so susedmi a vzťahy neboli ideálne,“ uviedol pre Topky Tibor, ktorému sa podarilo kúpiť cez realitku dom na fotografii za približne 20 percent nižšiu sumu v porovnaní s bežnou trhovou cenou.

Najlacnejšie bývanie na Slovensku?
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: ZoznamRealit.sk)

Najlacnejšie bývanie na Slovensku?
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: ZoznamRealit.sk)

Viac o téme: DomNehnuteľnosťBratislavaSlovenskoLacnejšie bývanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu