Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Plán likvidácie nezamestnaných podľa Richtera: Zmena, ktorá sa dotkne tisícok Slovákov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: http://www.thinkstockphotos.com/)

BRATISLAVA - Ak ste nezamestnaní, zbystrite pozornosť. O to viac, keď si privyrábate. Minister práce Ján Richter zo Smeru chystá trik. Varuje jeho predchodca Jozef Mihál. Znižovať štatistiky je jedna vec, ale za akú cenu? Novela zákona môže poriadne ovplyvniť príjmom nezamestnaných.

Poslanci onedlho budú rozhodovať o kľúčovej zmene na pracovnom trhu. Bývalý minister práce a súčasný poslanec Jozef Mihál tvrdí, že ide o trik z dielne súčasného ministra Jána Richtera. Novela má za cieľ podľa neho "skoncovať s nezamestnanosťou".

Richter vymýšľa triky

V súčasnosti môže evidovaný nezamestnaný privyrobiť si najviac 148 eur a úrady ho nevyradia z evidencie. "Napriek ekonomickej konjunktúre počet nezamestnaných na Slovensku je stále pomerne vysoký. A tak minister Richter vymýšľa triky, ako nezamestnanosť znížiť. Ideálne na nulu ako za komunistov," napísal na blogu Hospodárskych novín Mihál, ktorý novelu kritizuje s tým, že už o pár dní bude platiť dôležitá zmena.

Jozef Mihál
Zobraziť galériu (3)
Jozef Mihál  (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Pasca na nezamestnaných

Podľa Mihála Richter pripravil pascu na evidovaných nezamestnaných, ktorí si chcú privyrobiť. "Po novom od 1. mája 2017, bude mať evidovaný nezamestnaný zákaz akéhokoľvek privyrobenia," varuje exminister, ktorý sa vyzná v zákonoch. Okrem dvoch výnimiek - nezamestnaný môže pracovať na dohodu. Najviac na 40 kalendárnych dní ročne. A druhá výnimka spočíva v tom, že nezamestnaný môže vykonávať osobnú asistenciu pre osobu s ťažkým zdravotným postihnutím.

Za dobrotu na žobrotu?

"Komu sa faktický zákaz pracovať nebude páčiť - prosím, opustiť evidenciu na úrade práce "dobrovoľne" môže kedykoľvek. A presne o to Richterovi ide," upozorňuje Mihál a uvádza príklad, ako v praxi chce Richter vyháňať nezamestnaných z evidencie.

Minister práce Ján Richter
Zobraziť galériu (3)
Minister práce Ján Richter  (Zdroj: SITA)

"Takže pozor. Ak ste obecný poslanec v malej dedinke na Východe a za zasadnutie obecného zastupiteľstva dostávate odmenu povedzme 10 eur - inak však prácu nemáte a ste na úrade práce, tak po 1.5.2017 vás z evidencie vyradia," ilustroval na príklade Mihál. To isté sa stane podľa neho napríklad s predsedom spoločenstva vlastníkov bytov, ktorý dostane odmenu 30 eur.

Začnite hľadať Ukrajincov alebo Srbov

Ak nezamestnaný pracuje na dohodu. Po 40 dňoch musí skončiť alebo ho vyradia z evidencie. "A ak ste zamestnávateľ, ktorý v letných mesiacoch napríklad pri zbere úrody využíval evidovaných nezamestnaných, začnite si hľadať sezónnych zamestnancov na Ukrajine alebo v Srbsku. To všetko preto, lebo podľa Richtera evidovaní nezamestnaní sú podvodníci, ktorým sa nechce pracovať," zakončil Mihál.

Richter vidí pozitíva

Minister práce to tak čierno ako Mihál nevidí. "Tí, ktorí nemali záujem štandardne pracovať, budú mať ambíciu sa zamestnať," priblížil zámery novely Richter v januári tohto roka. Uviedol, že vláda "nie je proti dohodárom", ktorých je približne 60 tisíc. "Len problém je v tom, keď dohodár tri roky pôsobí na dohodu v jednej a tej istej firme," upozornil minister práce. Priblížil prípad, kedy sa takáto firma obráti na úrad práce s požiadavkou zaplniť voľné pracovné miesta. "Úrad práce osloví človeka, ktorý v tej firme tri roky robí, pozná štruktúru, obsah práce a oni si ho nevyberú, ale naopak, predĺžia s ním dohodu na ďalšie obdobie. Je to nepochopiteľné a vzniká otázka, či je to všetko legálne," zdôvodnil Richter.

Viac o téme: NezamestnanosťJozef MihálJán Richter
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu