Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Lekári na Slovensku sa búria: Protest pred ministerstvom, na odvodoch majú zaplatiť tisíce eur

Na snímke účastníci počas protestného zhromaždenia Slovenskej lekárskej komory (SLK) pred budovou Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR. Zobraziť galériu (3)
Na snímke účastníci počas protestného zhromaždenia Slovenskej lekárskej komory (SLK) pred budovou Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR. (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Slovenskej lekárskej komore (SLK) sa nepáči, že stovky ambulantných lekárov musia Sociálnej poisťovni doplatiť nemocenské a dôchodkové poistenie za niekoľko rokov. Spolu s penále má ísť v niektorých prípadoch o tisícky eur. Takáto situácia mala podľa SLK nastať nedorozumením. Lekári dnes preto protestovali pred ministerstvom práce. Bolo ich do 20.

  "Sme malé, ale zato jedovaté zhromaždenie," povedal dnes prezident SLK Marian Kollár. Niektorí majú podľa neho doplatiť za niekoľko rokov aj 20.000 eur. S ministrom práce Jánom Richterom (Smer-SD) sa dnes preto chceli stretnúť. Ten bol ale v Bruseli, nechali mu preto otvorený list v podateľni. Ministerstvo práce tvrdí, že o probléme lekárov vie a komunikuje s nimi.

Lekári si s Richterom vymieňajú listy už asi rok. Chcú sa s ním dohodnúť na tom, aby tí, čo sú dlžní, nemuseli zaplatiť nič. Richter im dal odmietavé stanovisko, pretože "by tým zvýhodnil jednu skupinu ľudí". Lekári teraz hovoria o uplatnení generálneho pardonu. Ministerstvo v tomto prípade zdôrazňuje, že "si to vyžaduje širšiu analýzu dopadu". "Pretože generálny pardon je možné uplatniť plošne," vysvetlil hovorca ministerstva práce Michal Stuška. "My ale nebojujeme len za seba, ale za všetkých ľudí," kontroval Kollár. Richter podľa hovorcu rezortu na otvorený list odpovie. "Je pripravený o tom diskutovať," uviedol Stuška.

Celý problém mal údajne vzniknúť tak, že lekári, ktorí pretransformovali ambulancie na spoločnosti s ručením obmedzeným alebo odišli do dôchodku, si nezrušili licencie. Tie majú charakter živnosti a lekári by tak mali platiť odvody. "Dôsledky, ktoré lekári musia znášať, sú príliš prísne, osobitne za situácie, keď nemali žiadne príjmy z výkonu povolania lekára na základe predmetnej licencie a naďalej si riadne a včas plnili odvodové povinnosti už ako zamestnanci vlastných obchodných spoločností," povedal Kollár.

Na snímke účastníci počas
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)

V tejto veci lekári kontaktovali aj Sociálnu poisťovňu. Tá podľa nich trvá na doplatení peňazí. Podľa Kollára ide o lekárov, ktorí riadne plnili svoje odvodové povinnosti, ale v spomínaných prípadoch si neuvedomili, že licencia zakladá status SZČO. Lekári v penzii a s nízkym dôchodkom podľa komory nebudú schopní predpísané poistné uhradiť. "Je to pre nich likvidačné," zdôraznil Kollár. Lekári na daných licenciách nič nezarábali, tvrdí SLK. "Neplatenie odvodov nebolo úmyselné," vysvetlil šéf komory. Viacerí sa mali zo Sociálnej poisťovne aj odhlásiť, tá to akceptovala. Neskôr sa dozvedeli, že im povinnosť platiť odvody nezanikla a majú doplatiť poistné aj s úrokmi z omeškania.

Na snímke účastníci počas
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)

Generálny pardon má podľa ministerstva práce negatívne aj pozitívne dôsledky, ktoré sa vždy podrobne zvažujú. Negatívom má byť podpora riadne neplatiť poistné. Pozitívnym vplyvom je zase možná motivácia dlžníkov Sociálnej poisťovne na zaplatenie dlžného poistného, "čo má priamo pozitívny vplyv na financovanie SP".

Viac o téme: OdvodPenáleSLK
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu