Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Reportáž z mesta, ktoré zažilo zázrak vďaka migrantom: Domáci však utekajú, tu je dôvod

Imigranti zmenili britské mesto na nepoznanie. Zobraziť galériu (8)
Imigranti zmenili britské mesto na nepoznanie. (Zdroj: Repro foto YouTube/BBC)

SLOUGH - Desiatky tisíc imigrantov hľadajúcich lepší život zmenili britské mesto na nepoznanie. Slough je mesto, aké sa len tak nevidí. Bieli domáci sú tam dnes už len v menšine. Ekonomika šliape, práce je dosť, no mnoho domácich je aj tak nespokojných. Prečo?

"Najrozmanitejšie mesto v Británii." Takto začína reportáž z anglického mesta Slough, do ktorého sa nasťahovali imigranti a totálne ho zmenili. Ekonomicky síce prosperuje, ale domáci odchádzajú. Hovorí sa tu až 150 jazykmi. Posledné sčítanie obyvateľstva hovorí, že až 2 z 5 obyvateľov sú migranti. Reportáž sa vyskytla v programe BBC Panorama.

VIDEO Reportáž z mesta,
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Repro foto YouTube/BBC)

Nezamestnanosť je veľmi nízka, iba 1,4%. Priemerný zárobok je 558 libier za týždeň. Už v roku 2007 sa začali sem sťahovať ľudia zo strednej a východnej Európy. Starším sa to, samozrejme, nepáčilo. "Keď idete do obchodu, nedostanete tam Kingsmill (birtský chleba - pozn. red.). Je tam poľský chleba," povedal pre britskú štátnu televíziu jeden z domácich pred 10 rokmi. "Nechcem byť zlý na Poliakov, ale oni sem prídu a dajú im domy," tvrdí ďalší. "Keď ste vtedy počúvali, čo tí ľudia hovoria, Brexit nemohol byť prekvapený," dodáva reportér.

Prišiel v noci, ráno už robil

Imigrácia bola riešením aj pre dvoch Španielov Artura Benjumedu a jeho syna Artura juniora. Otca a syna. Obidvaja prišli do tlačiarenskej firmy v Slough a zamestnali sa. Syn sa dostal na Ostrovy popredu. Keď za ním prišiel otec, musel mu všetko prekladať. "Prišiel som sem v noci a ráno už som pracoval," tvrdí senior.

Arturo Benjumeda
Zobraziť galériu (8)
Arturo Benjumeda  (Zdroj: Repro foto YouTube/BBC)

Nemali sme čo stratiť

V meste sa zamestnala aj jeho žena Maria. Robí v miestnom pube. "Naša situácia bola tak zúfalá, že sme nemali čo stratiť," povedal BBC. Miera nezamestnanosti je v Španielsku je takmer 20 %. Jeden zo zamestnávateľov sa pýta - "keď tu nebudú imigranti, kto bude pracovať?"

Deti učia rozprávať

Miestnu katolícku školu príchod imigrantov totálne pretransformoval. Dnes je tam až 52% poľských žiakov. Malé deti tam musia učiť rozprávať po anglicky. Doma rozprávajú po poľsky, v škole po anglicky.  "Komu by si držal palce, keby hralo Anglicko proti Poľsku?", pýta sa reportér Richard Bilton. "Ťažké rozhodovanie," usmieva sa malý žiačik.

Kto sa narodil v cudzine? Ruku hore. Takmer polovica.

VIDEO Reportáž z mesta,
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Repro foto YouTube/BBC)

10 rokov neskôr. Koho rodičia sa narodili v cudzine? Skoro každý.

VIDEO Reportáž z mesta,
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Repro foto YouTube/BBC)

Sen skončil, Farage otvoril Pandorinu skrinku

Zaujímavé je, že aj keď je mesto postavené na imigrantoch, až 54 % obyvateľov hlasovalo za Brexit. Poľka Sylwia Leszczynska prišla do mesta pred 11 rokmi. S manželom Konradom si kúpila dom. No v imigrantský sen už neverí. "Imigrácia, nie je to dobrý nápad, ako som si myslela predtým. Dnes rozmýšľam nad návratom do Poľska. Mám taký pocit, že nás tu nechcú," tvrdí. Jej manžel jej pritakáva. "Farage (hlavná tvár Brexitu - pozn. red.) otvoril Pandorinu skrinku. Dnes je to oveľa horšie."

Sylwia Leszczynska a jej rodina
Zobraziť galériu (8)
Sylwia Leszczynska a jej rodina  (Zdroj: Repro foto YouTube/BBC)

Domáci odchádzajú

Imigrácia má ale aj tienisté stránky. Bernie a Ann Dowesovci sa rozhodli, že odchádzajú do iného mesta, Norfolku. Veľa sa toho pre nich zmenilo. "Cítim sa smutná. Milovala som Slough a všetko s ním spojené. No dnes už ťažko nájdem niečo, čo sa mi tu páči," tvrdí Ann. Jej manžel tvrdí, že nie je rasista, no nekontrolovateľná migrácia nie je dobrá.

Bernie a Ann Dowesovci
Zobraziť galériu (8)
Bernie a Ann Dowesovci  (Zdroj: Repro foto YouTube/BBC)

V roku 2001 žilo v Sloughu 69,441 bielych Britov. V roku 2011 ich tu bolo 48,620. Celkovo tvoria bieli Briti 34,5 % populácie mesta. Dnes sú bieli Briti minorita. Ekonomicky prekvitá. Biznisu sa darí. Práce je dosť, no imigrácia zmenila mesto na nepoznanie.

Celá reportáž na videu

Viac o téme: MigrantiVeľká BritániaSlough
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu