Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Prvý víkend pred jarnými prázdninami: Pozrite sa, kde bude ešte vystrájať pravá zima

Ilustračné foto Zobraziť galériu (8)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – V Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji školákom tento víkend odštartuje celotýždenné jarné prázdniny. Pozrite sa, čo predpovedajú na najbližšie dni meteorológovia a na aké vrtochy počasia sa treba pripraviť.

Piatok

Dnešný deň má byť oblačno až zamračené a hmlisto. Miestami, najmä na severe, sa na mnohých miestach objaví dážď alebo prehánky s možnosťou tvorby poľadovice. Od výšky cca 700 metrov a neskôr aj na severe a sa pripravte na sneženie alebo dážď so snehom. Najvyššia denná teplota vystúpi na -1 až 4 stupňov Celzia. Teplota na horách vo výške 1 500 metrov dosiahne okolo 0 stupňov Celzia. Viať by mal slabý, na juhozápade prechodne severozápadný vietor s rýchlosťou do 5 m/s (20 km/h).

Prvý víkend pred jarnými
Zobraziť galériu (8)

Pozor na poľadovicu!

Na cestách celého Slovenska sa dnes dopoludnia môže tvoriť poľadovica. Vodiči musia rátať na niektorých miestach aj s výskytom hmly. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) v tejto súvislosti vydal výstrahu prvého stupňa. 

V okresoch západného Slovenska platí výstraha do 12.00 h, na strednom a východnom Slovensku do 20.00 h. SHMÚ súčasne varuje pred výskytom hmly na prevažnej časti územia Slovenska. Na západe a severozápade krajiny platí výstraha prvého stupňa do 12.00 h, v južných okresoch Slovenska do soboty (18.2.) rána.

Prvý víkend pred jarnými
Zobraziť galériu (8)

Slovenská správa ciest (SSC) varuje pred hmlou s dohľadnosťou do 50 metrov v lokalite Iliašovce, Sekule, Pezinok, Švábovská stráň, Myjava, Piešťany a Považská Bystrica, od 100 do 200 m miestami na celom území Slovenska. Všetky sledované úseky ciest, diaľnic a rýchlostných komunikácií na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je suchý až vlhký. Informuje o tom SSC na svojom webe zjazdnost.sk.

Hydrologické výstrahy sa týkajú východu Slovenska.
Zobraziť galériu (8)
Hydrologické výstrahy sa týkajú východu Slovenska.

Prvý víkend pred jarnými
Zobraziť galériu (8)

Sobota

Sobota sa bude vyznačovať premenlivou až veľkou oblačnosťou. Na mnohých miestach sa môže vyskytnúť sneženie alebo dážď so snehom. Na juhozápade a cez deň aj na juhu stredného a východného Slovenska rátajte aj s dažďom, počas dňa však budú zrážky ubúdať. Najnižšia nočná teplota poklesne na 1 až -4 stupne Celzia a najvyššia denná teplota sa vyšplhá na 3 až 7, na severe okolo 1 stupeň Celzia. Viať by mal slabý, cez deň postupne severozápadný až severný vietor s intenzitou 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h).

Prvý víkend pred jarnými
Zobraziť galériu (8)

Nedeľa

Posledný víkendový deň by mal byť prevažne polooblačný, v nižších polohách ojedinele s hmlou alebo nízkou oblačnosťou. V noci ojedinele môže objaviť slabé sneženie. Najnižšia nočná teplota klesne na -1 až -6, v dolinách a kotlinách ojedinele na okolo -8 stupňov Celzia. Najvyššia denná teplota vystúpi na 3 až 8 stupňov, pri hmle však môže byť aj chladnejšie. Meteorológovia prognózujú len slabý vietor alebo bezvetrie.

Prvý víkend pred jarnými
Zobraziť galériu (8)

Tatranské zjazdovky

Počas nasledujúcich jarných prázdnin budú pre návštevníkov Vysokých a Belianskych Tatier k dispozícii desiatky kilometrov zjazdoviek, viacero z nich je určených i pre tých, ktorí s lyžovaním ešte len začínajú. Na tatranských zjazdovkách sa aktuálne nachádza od 30 do 140 cm snehu a podmienky na lyžovanie sú vo všetkých strediskách veľmi dobré. 

Školákom zo západného Slovenska sa začínajú jarné prázdniny v pondelok 20. februára a končia 24. februára, po nich budú mať prestávku od školských povinností žiaci z Banskobystrického, Trenčianskeho i Žilinského kraja a prázdniny zavŕšia od 6. do 10. marca v Prešovskom a Košickom kraji. Ako uviedla hovorkyňa prevádzkovateľa lyžiarskych stredísk vo Vysokých Tatrách Zuzana Fabianová, počas prázdnin sa môžu školáci naučiť lyžovať v miestnych lyžiarskych školách. Tie sú určené nielen pre deti, ale aj pre úplných začiatočníkov a mierne pokročilých lyžiarov či snoubordistov. 

Prvý víkend pred jarnými
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/Pavol Ďurčo)

„Rodičia by nemali zabúdať na kvalitnú lyžiarsku výstroj a dbať na to, že každé dieťa mladšie ako 15 rokov musí mať na lyžiarskych svahoch viditeľné reflexné prvky a hlavne na hlave dobre upevnenú ochrannú prilbu,“ priblížila Fabianová.

Rodiny s deťmi sa počas jarných prázdnin môžu okrem lyžovania zabaviť aj na 2,5 km dlhej sánkarskej dráhe na Hrebienku. Okrem toho sa tu nachádza i Tatranský ľadový dóm s témou spišskej gotiky a vo vedľajšej kupole sú umiestnené ľadové sochy z podujatia Tatry Ice Master.

Viac o téme: Predpoveď počasia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu