Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Dnešný deň bol pre horolezcov tragický: Za všetko môže prudký nárast teplôt

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: http://www.thinkstockphotos.com/)

RÍM - Dovedna šesť horolezcov zahynulo dnes pri dvoch nehodách, ku ktorým došlo na území francúzskych a talianskych Álp. Informovali o tom tamojší záchranári. Nehody podľa nich zapríčinil prudký nárast teplôt v oblasti, v dôsledku ktorých sa ľad roztopil natoľko, že sa oddelil od skál.

Štyria horolezci prišli o život po tom, ako sa na nich pri výstupe po zamrznutom vodopáde zrútila časť ľadovej steny. K nehode došlo v talianskom meste Gressony-Saint-Jean v hornatej oblasti Valle d’Aosta ležiacej pri švajčiarskych hraniciach. Piaty horolezec tento incident prežil zrejme preto, že v čase keď sa zamrznutý ľad z vodopádu uvoľnil, sa už nachádzal nad ním, uviedol šéf tamojšej horskej služby Adriano Favre.

K druhej nehode došlo neďaleko obce La Grave na území francúzskych Álp. Dvoch horolezcov tam zabil ľadový príkrov, ktorý sa na nich zrútil zo skalnej steny. Julien Michon z tamojšej horskej služby uviedol, že počasie v oblasti bolo dnes neobvykle teplé a slnečné. Telá oboch horolezcov previezli do obce Briancon. 

Viac o téme: SmrťHorolezciAlpy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu