Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Meteorológ prezradil, ako bude vyzerať záver zimy: Čoskoro nastane zmena počasia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Hoci jar oficiálne prichádza až v druhej polovici marca, teploty sa málokedy riadia podľa kalendára. Na to, ako bude vyzerať záver zimy a kedy by malo nastať prvé jarné oteplenie, sme sa spýtali meteorológa Pavla Matejoviča.

Podľa Pavla Matejoviča bolo pre tohtoročnú zimu (od decembra až po február) charakteristické anticyklonálne inverzné počasie. „V nižších polohách sa preto častejšie vyskytovali hmly a nízka oblačnosť, no na horách bolo prevažne slnečno. Preto tam, kde prevládala inverzia, skončí tohtoročná zima ako studená, ale vo vyšších horských polohách bude v porovnaní s dlhodobým priemerom prevažne teplotne normálna,“ vysvetľuje meteorológ.

VIDEO z Tatier ako z katastrofického filmu: Šokovaná posádka ukázala desivý zážitok

Priemerná teplota tohtoročnej zimy by mala byť na horách v porovnaní s dlhodobým priemerom vyššia ako v nižších polohách, pričom najchladnejšie bude pravdepodobne na juhu stredného Slovenska, predpovedá odborník. „Situácia by sa mala podľa prognostických modelov čiastočne zmeniť po 20. februári. Od západu k nám bude striedavo prúdiť teplejší a chladnejší morský vzduch. V nížinách sa teda skôr oteplí, ale na horách bude aj prechodne snežiť a bude tiež pomerne veterno,“ hodnotí Matejovič, podľa ktorého si budeme musieť na ustálené jarné počasie ešte počkať. Dobrou správou ale je, že na „výrazné ochladenie so silnými mrazmi modely do konca februára už neprognózujú.“

Meteorológ prezradil, ako bude
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

 

Viac o téme: Predpoveď počasia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu