Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Legendárna turistická chata rieši bizarný problém: Nočná mora nocľahárov na FOTO

Ploštica, ktorú na svojej ponožke našla turistka z Bratislavy. Zobraziť galériu (2)
Ploštica, ktorú na svojej ponožke našla turistka z Bratislavy. (Zdroj: Tip čitateľa/Janka)

ŽILINA – Legendárna turistická chata v Malej Fatre zápasí s bizarným problémom. Niekoľkí turisti si po prenocovaní v chate našli na tele nepríjemné štípance. Ukázalo sa, že okrem turistov navštívili chatu aj krvsajúce potvorky.

„Na chate boli ploštice, ja som si doniesla domov na ponožke, dúfam, že len jednu,“ opísala svoju skúsenosť naša čitateľka po nedávnom nocľahu v Chate pod Chlebom. Hoci sa na nej ploštice nepohostili, jej kamaráta dohrýzli. Na rozdiel od turistky nespal zakrytý v spacáku a nemal oblečené dlhé nohavice. „Mňa nemali cez oblečenie ako dohrýzť,“ opísala mladá turistka z Bratislavy. Ako nám vysvetlila, s kamarátmi spali na povale chaty, kde sú rozložené matrace.

Sťažovali sa viacerí turisti

Situáciu sme preverovali a boj s plošticami Topkám potvrdili aj chatári. Dvaja členovia rôznych turistických skupín chatu ešte koncom októbra upozornili, že si na tele objavili štípance po prenocovaní v nocľahárni.

Mohlo by vás zaujať:
Zasnežená krajina, podmorský svet i bájne pyramídy: Je to photoshop či realita?

„Okamžite sme sa spojili s pracovníkmi deratizačnej a dezinsekčnej firmy z Martina, ktorá 3. 11. dôkladne prezrela celú povalu, a aj keď síce žiadne živé ani mŕtve ploštice neobjavili, vykonali postrek v celom priestore. Druhý postrek sa robil minulý týždeň (robia sa vždy dva) a dúfam, že ak tam aj nejaké potvory boli, tak sú zlikvidované. Samozrejme, v rámci dezinsekcie sme v čistiarni vyčistili všetky matrace (kupovali sme nové v tomto roku),“ objasnili chatári.

Turisti pri Chate pod Chlebom.
Zobraziť galériu (2)
Turisti pri Chate pod Chlebom.  (Zdroj: TASR)

Postrach ubytovacích zariadení

Podľa chatárov ide o problém, ktorý môže potrápiť každé ubytovacie zariadenie. „Môžu sa objaviť aj v päťhviezdičkovom hoteli, nie to ešte v nocľahárni na chate, kde turisti spávajú vo vlastných spacákoch a kde sa v sezóne strieda naozaj veľa ľudí,“ posťažovala sa chatárka, ktorá sa snaží urobiť maximum, aby sa háveď v chate nemnožila.

„Bohužiaľ, nikto nikdy nezistí, ako sa takýto hmyz prenesie do objektu, ale potom je údajne veľmi ťažké sa ho zbaviť, takže máme z toho hlavu v smútku a vlastne ani nevieme, čo okrem dezinsekcie robiť,“ dodali chatári, ktorí majú chatu v prenájme už osem rokov. Ploštice prestavujú nočnú moru aj pre samotných chatárov, ktorí sa o zariadenie svedomito starajú: „Za vlastné peniaze sme ju zrekonštruovali, staráme sa o ňu s láskou k ľuďom aj k horám a nikdy sme s ničím nemali problém,“ priznali chatári, ktorí sťažnosti ľudí neberú na ľahkú váhu.

Legendárna turistická chata rieši
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Tip čitateľa/Janka)

Slovensko je plné čiernych dier: Objavte krásy pamiatok, o ktorých ste ani netušili
Viac o téme: ChataPloštice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu