Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

POTVRDENÉ Procházka končí v politike: Odchádza zo Slovenska, toto bude jeho nová pozícia!

Radoslav Procházka
Radoslav Procházka (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Je to definitívne. Radoslav Procházka odchádza do Luxemburgu, kde by mal pôsobiť ako sudca. Prejsť musí najprv dvomi výberovými kolami.

Procházka je nominovaný na sudcu Všeobecného súdu EÚ. Nomináciu prijal podľa vlastných slov s poctou. "Predsedníctvo Slovenskej advokátskej komory ma navrhlo za kandidáta na funkciu sudcu Všeobecného súdu Európskej únie. Som touto nomináciou poctený a vážim si ju. Prijal som ju, pretože sa európskemu právu aktívne venujem už od deväťdesiatych rokov a som presvedčený, že by som v tejto novej úlohe vedel byť užitočný," vyhlásil dnes už bývalý líder Siete. Predsedníctvo SAK potvrdilo návrh Procházku na svojom dnešnom zasadnutí.

Najprv však musí prejsť dvomi výberovými kolami. "Napokon, posúdenie mojej odbornosti prebehne cez dve zložité kolá, jedno vnútroštátne a ak to prebehne dobre, tak následne jedno zahraničné priamo na pôde súdu. Akékoľvek ďalšie témy má preto význam riešiť až po tom, ako bude známy výsledok," dodal. Voľba by sa mala konať 19. septembra.

Slovensku sa podarilo získať jedno z 12 miest dodatočných sudcov, ktoré pribudnú na Všeobecnom súde EÚ v rámci jeho reformy. Zástupca krajiny sa mal ujať funkcie najneskôr 1. septembra. Ďalšiu novú voľbu musela vypísať predsedníčka Súdnej rady Jana Bajánková po tom, ako rada na zasadnutí 27. júna nezvolila žiadneho kandidáta.

Rozhodnutie tak prišlo iba krátko po sneme strany, ktorý sa uskutočnil v sobotu. Na ňom na čele lídra strany vystriedal "gazdu" súčasný minister dopravy Roman Brecely.

Opakovaná voľba nového kandidáta sa mala uskutočniť 22. augusta. Bajánková termín posunula o mesiac, na 19. septembra. Zdôvodnila to čerpaním dovoleniek viacerých členov rady. Procházka bude musieť presvedčiť väčšinu z 18 členov rady. Naposledy sa to nepodarilo bývalému predsedovi Ústavného súdu Jánovi Mazákovi, za ktorého hlasovalo 27. júna v tajnej voľbe iba deväť členov rady.

Všeobecný súd EÚ je prvou inštanciou Súdneho dvora EÚ. V roku 1998 bol zriadený, aby sa zabezpečila európskym občanom dvojstupňová súdna kontrola v určitých oblastiach a odbremenil sa samotný Súdny dvor EÚ.

Hlavnou úlohou Súdneho dvora EÚ je poskytovanie výkladu právnych predpisov únie pre ich rovnaké uplatňovanie vo všetkých členských krajinách. Všeobecný súd EÚ, ktorý pomáha Súdnemu dvoru EÚ, rozhoduje napríklad o žalobách podaných fyzickými alebo právnickými osobami a žalobách podaných členskými štátmi v oblasti štátnej pomoci.

Viac o téme: Radoslav Procházka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu