Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vláde sa končia šesťtýždňové prázdniny: Toto všetko chcú riešiť oddýchnutí poslanci

Maďarič predkladá na rokovanie novelu zákona o úhrade za služby verejnosti poskytované Rozhlasom a televíziou Slovenska.
Maďarič predkladá na rokovanie novelu zákona o úhrade za služby verejnosti poskytované Rozhlasom a televíziou Slovenska. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Po šesťtýždňovej letnej prestávke sa v stredu (17.8.) opäť zíde vláda. Na programe 17. schôdze je celý rad legislatívnych zmien, ktoré musí posúdiť, aby mohli byť zaradené do programu septembrovej schôdze parlamentu.

Minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) predkladá na rokovanie kabinetu novelu zákona o úhrade za služby verejnosti poskytované Rozhlasom a televíziou Slovenska. Tá narazila na odpor koaličného partnera – Slovenskej národnej strany. V snahe vyriešiť dlhodobé finančné poddimenzovanie RTVS navrhuje Maďarič zavedenie pravidelnej valorizácie úhrad, tzv. koncesionárskych poplatkov, ktorých výška sa nemenila 13 rokov. Posilňuje tiež ochranu sociálne najslabšej skupiny obyvateľov – príjemcovia pomoci v hmotnej núdzi majú byť od platenia úhrad oslobodení. Podľa SNS by však mal Telerozhlas prejsť ešte pred zvýšením koncesionárskych poplatkov výraznou vnútornou prestavbou. 

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) prichádza s prvou časťou svojej justičnej reformy. Predkladá nový protischránkový zákon, ktorý má zvýšiť transparentnosť pri nakladaní s verejnými zdrojmi.

Obchodovať so štátom budú už len partneri verejného sektora, ktorí sa budú musieť vlastnícky odkryť až na úroveň konečného užívateľa výhod. V pripomienkovom konaní narazil legislatívny návrh najmä na odpor Slovenskej advokátskej komory a Republikovej únie zamestnávateľov, rozpor s nimi sa nepodarilo odstrániť.   

Žitňanská predložila i nový zákon o upomínacom konaní, ktorý zavádza elektronický platobný rozkaz. Má zvýšiť kvalitu podnikateľského prostredia poznačeného druhotnou platobnou neschopnosťou. Do programu vlády sa dostala aj novela trestných kódexov, ktorá mení paragrafy týkajúce sa extrémizmu a rasovo motivovaných trestných činov. Po novom má túto trestnú činnosť prejednávať výlučne Špecializovaný trestný súd v Pezinku.

Vláda sa bude zaoberať aj problematikou reexportu liekov zo Slovenska. Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) chce presadiť, aby ich distribučné firmy nemohli viac vyvážať. Po novom to budú môcť už iba výrobcovia.

Ministerstvo životného prostredia pod vedením Lászlóa Sólymosa (Most-Híd) chce znížiť spotrebu plastových tašiek. V novele zákona o odpadoch navrhuje ich spoplatnenie. Obchodníci by ich tak nemohli k nákupom dávať zadarmo, zároveň majú viesť aj evidenciu. Na jedného Slováka pripadá podľa organizácie Envi-pak ročne spotreba 466 tašiek, kým priemerná spotreba v EÚ je okolo 200 tašiek na občana.

Na zvýšenie koncesií nie je dohoda v koalícii, tvrdí Bugár

Návrh na zvýšenie koncesionárskych poplatkov sa dostal do programu rokovania vlády bez dohody v koalícii. Povedal to dnes predseda Mosta-Híd Béla Bugár, ktorého prekvapilo, že tento návrh je v programe.

"Podľa mojich informácií to zajtra na vládu nejde. Môžu to stiahnuť," uviedol Bugár, podľa ktorého koalícia o návrhu nerokovala, a teda sa na ňom ani nedohodla. "Dostal sa do programu rokovania vlády bez toho, aby sme o tom v koalícii rokovali," poznamenal Bugár.

Zvýšenie koncesionárskych poplatkov riešila koalícia pred pár mesiacmi. SNS má s návrhom ministra kultúry Mareka Maďariča problém. Šéf rezortu na zvýšení koncesií trvá, nevylúčil ani demisiu, ak to neprejde.

Maďaričov návrh okrem iného predpokladá zvýšenie poplatkov pre domácnosti zo súčasných 4,64 eura na sedem eur. Podľa rezortu kultúry cieľom tohto kroku je, aby verejnoprávny RTVS mohol v ešte väčšej miere plniť úlohy, ktoré od neho vyžaduje zákon a očakáva verejnosť. Ministerstvo v odôvodnení tohto kroku pripomenulo, že výška tzv. koncesií sa nemenila 13 rokov.

Podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) je do programu vlády zaradených asi 55 bodov. "Máme dnes ešte klasickú štandardnú poradu, ktorú vždy mávame pred rokovaním vlády, ktorým návrhom zákonov dáme prioritu, ktoré sa možno ešte posunú o týždeň alebo dva," uviedol dnes Fico. Zároveň avizoval, že po skončení rokovania vlády bude tlačová konferencia, kde bude informovať o výsledkoch rokovania o konkrétnych návrhoch zákonov.

Viac o téme: VládaLucia ŽitňanskáMarek MaďaričTomáš Drucker
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu