Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Kauza kontroverzného podpisu vrcholí: Opozícia ukázala nové dôkazy, Hrnčiarov nečakaný ťah

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Ťahanice okolo podpisu Andreja Danka pokračujú. Opozícia dnes vytiahla dôkazy, ktoré majú usvedčiť Andreja Hrnčiara z klamstva. Niekoľkí grafológovia im potvrdili, že Dankov podpis je falzifikát. Po tom, čo na tento údajný podvod opozícia upozornila, Hrnčiar poverenie s podpisom zo svojho Facebooku záhadne stiahol.

Poslanci OĽaNO a SaS sa domnievajú, že poverenie na zastupovanie predsedu NR SR Andreja Danka, ktoré ukázal podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar, je sfalšované. Ako povedala dnes na tlačovej besede poslankyňa hnutia Veronika Remišová, viacerí grafológovia hovoria, že Dankov podpis je falzifikát. "Je to ohrozenie dôvery v parlamentnú demokraciu. Hrnčiar si nemôže na základe sfalšovaného podpisu prisvojovať právomoci. Vyzývame Danka, aby povedal, či vlastnoručne podpísal dokument, ktorý Hrnčiar ukázal médiám a na jeho základe viedol aj schôdzu,“ vyhlásila Remišová.

"Máme predbežné posudky viacerých grafológov, že toto poverenie je naozaj falzifikát," vyhlásila dnes na tlačovke Veronika Remišová za OĽaNO.

Kauza kontroverzného podpisu vrcholí:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook)

Hrnčiar status, kde ukázal poverenie od Andreja Danka s jeho podpisom, v podvečer stiahol. Urobil až potom, čo opozícia poukázala na možné slfašovanie. Poverenie od Danka, na ktorom má byť údajne jeho podpis neskôr zverejnil na Facebooku exminister práce Jozef Mihál.

Podľa Jozefa Viskupiča predseda parlamentu kryje Ladislava Bašternáka, premiéra i ministra vnútra. "Máme tu ďalšie odhalenie. Je dôvodné podozrenie, že prišlo k falšovaniu podpisov,“ povedal Viskupič s tým, že OĽaNO kontaktovali viacerí písmoznalci a chceli by preskúmať originál dokumentu. Podľa neho treba vyvrátiť pochybnosti, alebo potvrdiť falšovanie. OĽaNO je pripravené osloviť odborníkov na grafológiu aj v zahraničí.

Poslankyňa NR SR za SaS Jana Cigániková sa pýtala, či je falšovanie nový etalón slušnosti, ako sa majú správať poslanci NR SR. "Danko by si mal uvedomiť trestnoprávne dôsledky, ak bude klamať. Vyzývam, aby dal k dispozícii originál dokumentu. Nie je v poriadku, ak sa u predsedu parlamentu falšujú podpisy,“ povedala.

Hrnčiar sa bráni

Hrnčiar vo štvrtok tvrdil, že len on má poverenie od Danka viesť schôdzu parlamentu a zastupovať ho v čase jeho neprítomnosti. V rokovacej sále NR SR sa preukázal dokumentom, ktorý bol podpísaný Dankom. Ten aj zverejnil na internete. Neskôr ho však stiahol.

Remišová tiež oznámila, že SaS a OĽaNO na pondelok opäť chystajú dva protesty. Jeden bude tradične pred bytovým komplexom Bonaparte v Bratislave, druhý bude tentokrát v Žiline. Tento týždeň bol okrem Bratislavy protest aj v Košiciach. Dôvodom protestov je, že premiér nechce odvolať ministra vnútra Roberta Kaliňáka z funkcie.

Viac o téme: ParlamentPodpisAndrej DankoAndrej Hrnčiar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu