Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Kauza falošného podpisu stále na pretrase: Podľa znalkyne ide o amaterizmus

Matovič, Lipšic a Remišová podávajú trestné oznámenie za Dankov sfalšovaný podpis
Matovič, Lipšic a Remišová podávajú trestné oznámenie za Dankov sfalšovaný podpis (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Z porovnania dvoch podpisov nie je možné vyvodzovať závery. Na margo kauzy okolo podpisu predsedu Národnej rady SR Andreja Danka (SNS) na poverení pre podpredsedu parlamentu Andreja Hrnčiara (#Sieť) viesť schôdzu, ktorý je podľa opozície zrejme falzifikát, to uviedla znalkyňa Mária Zelenková.

Opozičná strana SaS zverejnila stanoviská grafológov, ktorí porovnali podpisy Danka na koaličnej zmluve a poverení k jeho zastupovaniu. Vyjadrili sa, že podpisy pochádzajú od rôznych osôb. Podľa jedného z nich Ľudovíta Adamčíka je na prvý pohľad zrejmé, že autorom podpisov nie je rovnaký človek. Podľa grafológa je na hĺbkovú analýzu potrebné porovnávať niekoľko originálov s podpismi.

"Porovnávať dva podpisy a z toho vyvodzovať nejaké závery je nezmysel a amaterizmus," uviedla Zelenková, ktorá od roku 1994 vykonáva znaleckú činnosť v odbore písmoznalectvo, odvetvie ručné písmo, viac ako desať rokov pracovala v Kriminalistickom a expertíznom ústave Policajného zboru a bola vedúcou sekcie kriminalistických expertíz Ústavu súdneho inžinierstva Žilinskej univerzity.

Podľa Zelenkovej nie je nič neobvyklé, že dva nesporne pravé podpisy totožného pisateľa popri podobných a zhodných znakoch vykazujú aj rozdielne znaky. Každý môže používať viacero druhov, typov podpisov a aj druhovo zhodné podpisy každého jedného pisateľa sú viac alebo menej variabilné, poukázala. Variabilita pravých podpisov je sama o sebe identifikačne hodnotným znakom.

Znalkyňa vysvetlila, že ak sa skúma viac sporných podpisov, mala by variabilita vyhotovenia sporných podpisov zodpovedať variabilite vyhotovenia porovnávacích podpisov. Žiadny neškolený falšovateľ podľa Zelenkovej nedokáže napodobniť prirodzenú variabilitu pravých podpisov a ani nemôže, lebo nemá k dispozícii potrebnú vzorku.

"Absolútna zhodnosť dvoch podpisov je vždy znakom, že jeden z aktuálne porovnávaných podpisov nie je pravým podpisom," pokračovala. Podľa jej slov ak sa na porovnanie podpisov podujal grafológ, dopustil sa neprofesionálneho prístupu. "Každý grafológ by mal vedieť, čo je predmetom jeho skúmania a že nie je oprávnený vyjadrovať sa k pravosti podpisu na základe jeho porovnania s jednou ukážkou podpisu," doplnila.

OĽaNO-NOVA oznámila, že podáva trestné oznámenie pre porozrenie falšovania podpisu

Opozičné hnutie OĽaNO-NOVA vo štvrtok (14.7.) oznámilo, že podáva na Generálnu prokuratúru trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre podozrenie z falšovania podpisu šéfa Národnej rady (NR) SR Andreja Danka (SNS) na poverovacej listine pre podpredsedu parlamentu Andreja Hrnčiara (#Sieť).

Poslanci od orgánov činných v trestnom konaní chcú, aby znalecky preverili pravosť Dankovho podpisu a preskúmali, kto sa podieľal na tomto trestnom čine. Šéfa parlamentu opätovne vyzvali, aby poskytol originál poverenia a jasne povedal, či je podpis na listine skutočne jeho. 

Spor o pravosti podpisu nastal pred týždňom, kedy podpredsedníčka parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) otvorila schôdzu k odvolávaniu premiéra Roberta Fica (Smer-SD) tak, že nedala hlasovať, ale na základe prezenčnej listiny skonštatovala, že poslancov je na uznášaniaschopnosť pléna dosť.

Hrnčiar následne schôdzu ukončil, pričom tvrdil, že Nicholsonová nemala právo viesť rokovanie, lebo poverenie dostal od Danka on. Hrnčiar zverejnil Dankov podpis a pri porovnaní s inými dokumentmi podpísanými Dankom vznikli pochybnosti o jeho pravosti. Danko potvrdil, že jediný poverený viesť schôdzu bol Hrnčiar.

Viac o téme: PodpisAndrej DankoAndrej Hrnčiar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu