Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Opozícii dochádza dych? Okupácia Bonaparte slabne, Matovič vytiahol zaručený tromf!

Účastníci protestu proti mafiánom vo vláde pred rezidenciou Bonaparte Zobraziť galériu (3)
Účastníci protestu proti mafiánom vo vláde pred rezidenciou Bonaparte (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Opozičné strany SaS a OĽaNO-NOVA pokračujú v sérii protestov za odstúpenie ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) z funkcie. Ďalší bude v pondelok 18. júla opäť pred bytovým komplexom Bonaparte, v ktorom si premiér Robert Fico (Smer-SD) prenajíma byt od podnikateľa Ladislava Bašternáka, podozrivého z daňových podvodov. Informujú o tom na sociálnej sieti Facebook.

Demonštrácia bude, tak ako minulý týždeň, podvečer od 18.00 h formou koncertu. Tentoraz vystúpi František Nedvěd a spol. s koncertom "100 minút najkrajších piesní bratov Nedvědovcov". Slovo dostanú okrem umelcov aj občianski aktivisti a politici.

SaS a OĽaNO-NOVA žiadajú Kaliňákov odchod pre daňovú kauzu Ladislava Bašternáka, ktorú mal podľa opozície Kaliňák pomáhať zametať pod koberec. Kaliňák pôvodne popieral akýkoľvek vzťah s Bašternákom, neskôr však priznal, že od neho kúpil podiel vo firme B. A. Haus. Podľa opozície ide o "záhadný" obchod.

Účastníci protestu proti mafiánom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Opozícia prišla aj s viacerými návrhmi na odvolanie Kaliňáka a Fica. Posledné dva pokusy koalícia zablokovala. Premiér Fico neraz argumentoval v prospech Kaliňáka tým, že patrí medzi najúspešnejších ministrov vnútra v histórii Slovenska a má dôveru zahraničných partnerov.

Kaliňáka obvinili aj v Bruseli

Na nedávnom vypočutí v Európskom parlamente zapochybovala o Kaliňákovej dôveryhodnosti francúzska europoslankyňa za Zelených Eva Joly. Odporučila mu pre kauzu Bašternák odchod z funkcie. Joly roky vyšetrovala vo Francúzsku korupciu. Pochybuje o nezávislosti vyšetrovania, kým je Kaliňák ministrom.

Opozícii dochádza dych? Okupácia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Koaliční partneri to nekomentujú. "Nebudeme reagovať," odpovedala TASR hovorkyňa SNS Zuzana Kohútková. Reagovať nechcel ani koaličný Most-Híd, ktorého predseda Béla Bugár si Kaliňáka medzi prvými zastával. "Táto téma sa netýka priamo strany Most-Híd," odôvodnil hovorca Mosta-Híd András Nagy, prečo strana nereaguje na otázky, či má Kaliňák podľa Mosta-Híd dôveru v zahraničí.D#Sieť TASR odpovedala rozhodnutím predsedníctva. To vyjadrilo ministrovi vnútra Kaliňákovi aj premiérovi Ficovi podporu. Vyhlásilo, že nepodporuje ich odvolanie z funkcií.

Viac o téme: ProtestyRobert KaliňákLadislav BašternákBonaparte
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu