Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Mimoriadna schôdza parlamentu skončila: Poslanci vyriekli verdikt nad Kaliňákom!

Robert Kaliňák Zobraziť galériu (19)
Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Minister vnútra Robert Kaliňák bol dnes v parlamente pod paľbou. Opozícia totiž podala návrh na jeho odvolanie kvôli kauze Bašternák. Ako prvý vystúpil v rozprave Robert Fico, ktorý sa straníckej dvojky Smeru zastal. Matovičovci vysypali červené tašky plné bankoviek pred rečnícky pult. Najviac kritizovali Kaliňáka Lipšic s Matovičom. Prvý menovaný v parlamente vytiahol na Bašternáka škandál ako hrom. Nakoniec to Kaliňák ustál.

Pod návrh na odvolanie sa podpísali poslanci zo SaS, OĽaNO-NOVA a Zsolt Simon, Miroslav Beblavý a Simona Petrík (všetci traja nezaradení)

Opozícia Kaliňákovi nevyslovila nedôveru.

Bašternákov škandál s policajtami pre 150 eur

Takto hlasovali:

Prítomných 138 poslancov

Za vyslovenie nedôvery bolo 58 poslancov

Proti vysloveniu nedôvery bolo 76 poslancov

4 sa zdržali

Opozícia diskutuje o kauze Bašternák

Situáciu sme sledovali ONLINE

21:13 NR SR nevyslovila nedôveru Robertovi Kaliňákovi v riadení ministerstva vnútra. Za jeho zosadenie z vládneho postu pre daňovú kauzu Bašternák hlasovalo len 58 členov snemovne zo 138 prítomných. Podržali ho najmä vlastní koaliční poslanci.

21:10 Začína hlasovanie o vyslovenie nedôvery Robertovi Kaliňákovi.

20:50 Nicholsonová vyhlasuje 20-minútovú prestávku predtým, ako sa pôjde hlasovať. Na poslancov zo Smeru opäť musela zvýšiť hlas. Hlasovať sa bude o 21:10.

20:35 "Myslím, že všetko už bolo povedané," začína Daniel Lipšic záverečnú reč. Chce už iba stručne rekapitulovať podstatné fakty.

20:30 Posledným v rozprave je Milan Krajniak zo Sme rodina.

20:21 Martin Klus (SaS) reaguje na Graussovú a so záujmom konštatuje, že kotlebovcom záleží na slovenskom predsedníctve, aj keď v predvolebnej kampani zdôrazňovali, že sú za vystúpenie z EÚ. Po ňom dostáva slovo Marian Kotleba.

20:15 Do rozpravy sa ústne ešte prihlásil Jozef Rajtár. Na jeho vystúpenie reagoval Gábor Gál z Most-Híd kritikou vo faktickej poznámke. Momentálne rozpráva Natália Graussová z ĽSNS.

20:08 "Klamete, pán Matovič," odpovedá šéf Sme rodina na faktickú poznámku Igora Matoviča. Ten totiž povedal, že že Kollár na grémiu povedal, že proti Bašternákovi nepôjde, pretože je to jeho priateľ. Tvrdí, že ho iba pozná.

19:59 Posledný prihlásený do rozpravy je Boris Kollár. Kritizuje samotné odvolávanie. Podľa Sme rodina sa táto schôdza vôbec nemala konať.

19:57 Beblavý skončil. Vyčítal Kaliňákovi, že za desať rokov v politike spravil toho veľmi málo. Žiadna veľká reforma za ním nie je.

19:45 Koaličných partnerov Smeru zatiaľ nie je príliš vidieť. Z SNS vystupuje iba Anton Hrnko, z Mostu nikto. Zo Siete vystúpil Procházka iba s faktickou poznámkou. Okrem neho ešte Eduard Adamčík bránil Kaliňáka.

19:30 Slova sa ujal Miroslav Beblavý (nezaradený). Kaliňáka považuje "divadlo" v parlamente za oprávnené, keďže minister vnútra na svojom mieste nemá čo robiť.

19:16 Vystupuje predposledná prihlasená poslankyňa Veronika Remišová (OĽaNO). Kaliňáka prirovnala k Pavlovi Paškovi. Remišová povedala, že minister vnútra je brzdou v rozvoji práva a spravodlivosti na Slovensku. "Čo ste to povedali?", pýta sa jej v reakcii Juraj Blanár zo Smeru s tým, aby si dávala pozor na to, čo hovorí.

Veronika Remišová
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA)

19:00 K slovu sa prihlásila aj podpredsedníčka parlamentu Lucia Nicholsonová (SaS). Rozpráva aj o kauze bytovej mafie a Jozefovi Dragovi a o tom, že nerozumie, ako ju minister Kaliňák prežil.

18:40 Hovoríme o šedej eminencii Smeru, pokračuje Galko a tvrdí, že Kaliňák sa nikdy nemal stať ministrom. "Bolo to amorálne. Bolo to mafiánske," komentuje kauzu kovošrot. 

"Pán Fico, zmeňte prosím bydlisko," vyzýva Galko na konci svojho prejavu. To, že Fico býva v byte Bašternáka, podľa neho demoralizuje celé Slovensko.

18:35 Galko apeluje na stranu Sieť. "Činy sú dôležité. Nie vzletné heslá, frázy a žiarivé úsmevy na kamery a na bilbordoch. Uvidíme, či aj vaše svedomie má vypínač," venuje mi niekoľko viet.

Robert Kaliňák
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA)

18:25 "Nevykrikujte tu po mne! Nesprávajte sa ako zgerba," zvýšil hlas Galko. Poslanci Smeru nerešpektujú upozornenia a skáču opozičným poslancom do prejavov.

18:20 Do slovnej prestrelky ohľadom Lipšicovej praxe sa s Kaliňákom dostal aj Igor Matovič. "Klameš zase," ohradil sa Lipšic voči Kaliňákovi mimo mikrofónu.

18:15 Do Lipšica sa pustili poslanci zo Smeru - Jana Vaľová, Ľubomír Petrák a Juraj Blanár. Petrák si dokonca pomáha citátom Winstona Churchilla "Verím len štatistikám, ktoré som sám sfalšoval". Naráža tak na fakt, že Lipšic podľa neho verí len vyšetrovateľom, ktorých sám vymenoval.

18:05 Ak by existovala nejaká morálka, tak by premiér Fico aj minister Kaliňák po svojom vystúpení odstúpili, tvrdí Zsolt Simon.

17:55 Lipšic je nespokojný s tým, že Kaliňák odišiel zo sály. Už sa stihol aj vrátiť, atmosféra je naďalej napätá - na výroky nahlas reaguje viacero poslancov Smeru, čo sa rečníkovi nepáči a upozorňuje aj Danka. "Keď chcete reagovať, pokojne faktickou aj desiati, len buďte teraz ticho," odkazuje poslancom vládnucej strany Lipšic.

17:50 Jaroslav Paška zo Smeru hovorí, že odvolávanie je pomstou za vyjadrenia ministra pri Programovom vyhlásení vlády. Prácu Kaliňáka si podľa vlastných slov váži.

17:25 Poslanci schválili návrh, že rokovanie bude pokračovať, až pokým nebude hlasovanie, teda aj v noci.

17:01 Robert Kaliňák skončil s tým, že obvinenia opozície sú vymyslené. Predseda NR SR Danko vyhlásil poslanecké grémium.

Jozef Rajtár a Daniel Lipšic
Zobraziť galériu (19)
Jozef Rajtár a Daniel Lipšic  (Zdroj: SITA)

16:48 Kaliňák naďalej trvá na tom, že obvinenia voči nemu sú vymyslené. "Viazanie káuz na mňa je vymyslené," vyhlásil Kaliňák. Doteraz sa podľa vlastných slov nedozvedel žiadny dôkaz o tom, akým spôsobom mal zasahovať do vyšetrovania Bašternákovej kauzy. Minister chce, aby boli kauzy vyšetrené. Zároveň poukázal na opatrenia minulej vlády, ktoré viedli k zníženiu daňových únikov.

V súvislosti s úradným záznamom, ktorý hovorí, ako sa mal Bašternák snažiť cez svoje známosti na polícii vybavovať neplatenie pokuty, Kaliňák uviedol, že on má iný dokument ako Lipšic. Ten neobsahuje časť o nátlaku na policajtov a je podpísaný oboma policajtmi, ktorí v prípade vystupovali, a je súčasťou spisu. Lipšica obvinil z toho, že pracuje s falzifikátmi.

"Neštítite sa ničoho. Opozícia si nikdy žiadne informácie nepreverí, nepýta sa, vždy vie všetko najlepšie a sú presvedčení, že to, čo hovoria, je pravda," odkázal Kaliňák najmä Matovičovi a Lipšicovi. Matovič sa k útokom a obvineniam uchyľuje podľa Kaliňáka vtedy, keď mu dôjdu argumenty. "Nedokážeš poskladať vedľa seba pravdivé informácie," poznamenal Kaliňák na Matovičovu adresu.

16:35 Minister vnútra už reční takmer hodinu. O 17.00 by malo nasledovať poslanecké grémium, kde by sa malo rozhodnúť o ďalšom postupe.

16:18 Kaliňák hovorí o dlhom zozname chýb počas pravicových vlád. Ide pomerne do dávnej do minulosti. Spomenul aj korupčnú kauzu starostu Raše Pavla Bielika za KDH. Mal mu niekto vyzradiť, že bol odpočúvaný.

15:48 Prestávka sa nekoná. Za rečnícky pult sa postavil sám Robert Kaliňák. Podľa neho ide o "politikárčenie, vytĺkanie politického kapitálu," vyhlásil v pléne.

15:35 Matovič vracia úder. také klamstva si vyprosí. Hrnčiar vyhlasuje prestávku do 16:00.

15:30 Peter Šuca sa poriadne oprel do Matoviča. Hovorí o chrapúňstve a svinstve, Matovič je vraj človek bez absolútnych škrupulí, prosto nič. "V tomto pléne nesedí väčší chrapúň ako vy."

Hrnko (SNS) a Kaliňák (Smer) sa v pléne trošku nudia
Zobraziť galériu (19)
Hrnko (SNS) a Kaliňák (Smer) sa v pléne trošku nudia  (Zdroj: topky)

15:16 Na Matoviča zareagovalo viacero koaličných poslancov. Podľa nich to boli hlúposti, ktoré líder OĽaNO rozprával.

15:08 Reaguje na neho poslanec Bagačka zo Smeru. Ten tvrdí, že definícia stihomamu je na Matoviča ako vyśitá, keď už si oňho "obtrel hubu".

15:06 Igor Matovič po vyše hodinovom vystúpení skončil.

15:01 Už aj Kaliňák sa smeje z Matovičových výrazov, ktorý povedal, že sa hrá na fešiho, ale pritom je to satan.

14:47 Poslanci Smeru sú už z Matoviča unavení a pokrikujú na neho. V sále je rušno.

Mimoriadna schôdza parlamentu skončila:
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: topky)

14:35 Poslanci za OĽaNO sypú z červených tašiek bankovky pod rečnícky pult, za ktorým stále stojí Igor Matovič. Má to symbolizovať sumu 12 miliónov eur, za ktoré Bašternák kúpil byty v komplexe Bonaparte.

Mimoriadna schôdza parlamentu skončila:
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: topky)

14:27 Matovič zvyšuje hlas. Pýta sa Adamčíka zo Siete, ako môže kryť takýto zločin. "Táto vláda má na sebe vred s menom Robert Kaliňák. Musí ho vytlačiť."

Mimoriadna schôdza parlamentu skončila:
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: topky)

14:25 Podľa Matoviča je "kauza Bašternák je achilovou pätou Roberta Kaliňáka."

14:18 "Za ministra vnútra máme 9 rokov súčasť konkurznej mafie," kritizuje líder OĽaNO Kaliňáka, že vniesol do politiky praktiky sicílskej mafie. Matovič spomína nitrianskeho "šéfa mafie" Bodora. Bodor vraj priamo vstupuje do činnosti NAKA, umožnil to vraj Kaliňák.

14:14 O kauze Bašternáka s policajtami informoval aj Daniel Lipšic na Facebooku

14:09 Matovič pokračuje v rozprave. "Do politiky by mali ísť nie bohatí, ale čestní ľudia bez ohľadu na to, ako hlboko majú do svojho vrecka." Hovorí o kauze Kovošrot a o tom, ako zbohatol Kaliňák. Aj toto považuje za ukážkový prípad, ako sa dá okrádať.

14:05 Hrnčiar vyhlasuje prestávku, kým nepríde nejaký člen vlády. Po chváíľke prichádza Kaliňák. Pokračuje sa ďalej. Atmosféra je napätá.

Vystúpenie J.Blahu v parlamente. Vesmírni jašteri a Kaliňák

14:01 Slovo si vzal Igor Matovič. "Dovtedy, kým sa nedostaví minister vnútra, budem iba stáť," vyhlásil Matovič. Je to podľa neho psou povinnosťou, aby tu bol prítomný, keď sa odvoláva. "Národná rada nie je handra, ani predložka pred dverami do bytu."

14:00 Schôdza pokračuje po prestávke ďalej

13:30 Daniel Lipšic zverejnil v parlamente šokujúce informácie o Ladislavovai Bašternákovi. Toho zastavili policajti a chceli ho pokutovať. O 10 minút prišiel telefonát od nadriadených, aby ho pustili a nechali ísť.

Mimoriadna schôdza parlamentu skončila:
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: topky)

12:58 Nasleduje obedová prestávka

12:45 "Totálny blud, chabé argumenty ako všetko, čo tu v poslednej dobe predkladáte," nedával si pri kritike Daniela Lipšica servítky pred ústa ani Peter Šuca.

Kaliňák znudene sedí a počúva kritiku na svoju osobu
Zobraziť galériu (19)
Kaliňák znudene sedí a počúva kritiku na svoju osobu  (Zdroj: topky)

12:41 Blaha tvrdí, že Lipšic trhí stihomamom. "Pán kolega, oddýchnite si, prosím," pustil sa do opozičného poslanca. "Ste len obyčajný táraj a trpíte stihomamom, to je váš problém." 

12:35 "To, čo práve odhalil Daniel Lipšic, je neospravedlniteľné," tvrdí Galko.

12:30 Lipšic pred poslancami rozprával o dokumente, podľa ktorého bol Bašternák v roku 2012 prichytený počas dopravnej kontroly, ako obiehal cez plnú čiaru a jazdil nepripútaný. Podnikateľ mal zaplatiť pokutu, no tvrdil, že nemá hotovosť. "A to si predstavte, že bola doba kešu," ironicky okomentoval Lipšic.

Daná policajná navyše čelila tlakom z vedenia, podľa ktorého bol Bašternák "náš človek". Bašternák 150 eur napokon našiel po tom, čo mu policajti pohrozili odobratím vodičského preukazu.

Náš človek - Ladislav
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: topky)

12:15 Vystupuje Daniel Lipšic. Ako sa na Facebooku vyjadril Igor Matovič, "príde zo zásadným odhalením toho, aký vzťah má Kaliňákova polícia k daňovému podvodníkovi Bašternákovi, človekovi, v ktorého byte Fico bez najmenšej hanby naďalej býva."

12:05 „No chrústici zaľúbení,“ ironicky sa vyjadril Blaha o vzťahu Sulíka a Kočnera. Práve Kočner je podľa neho symbol SaS, hneď po Sulíkovi. Vraví, že Rajtár mu nahral na smeč.

12:00 K slovu sa dostal Ľubomír Galko. Dúfa, že v kauze Bašternák spomínaný Blaha nemá nič spoločné s poslancom Blahom, ktorý podľa neho nie je zlodej ani kriminálnik, iba ich kryje, aby „tu mohol vypúšťať tie svoje perly.“

11:55 Rajtár končí svoju reč, ktorá trvala takmer 40 minút. Pýta sa Kaliňáka, či dostával nejakú formu finančného plnenia z firiem, kde figuroval Ladislav Bašternák.

11:45 Liberáli zo SaS sa obuli do kauzy Bašternák aj na Facebooku. "Vystúpil premiér, svojho kamaráta Kaliňáka zodpovedného za to, že niekoľko ľudí sa zabezpečilo na veľa generácií dopredu daňami občanov Slovenska, obhájil napríklad aj nižšou nehodovosťou alebo lepším vyberaním daní (aspoň sa ešte viac ušlo Bašternákovi). Následne odišiel. Však čo tam bude kukať. Poslanec Blaha nazval kauzu "lokálnou" a skúsil mimoriadne komickým spôsobom obrátiť pozornosť z Kaliňáka na Brexit," napísali pred malou chvíľou.

11:39 Už vyše 20 minút reční stále Rajtár. Robí si srandu z Kaliňákovho výroku o dobe kešu. Vraví, že sme tu nemali ani mobily a žili sme ako Flintstonovci.

11:25 Liberál spomína vtedajší výrok Lucie Žitňanskej: "Robert Kaliňák nemá zmysel pre politickú kultúru a nie je schopný riadiť svoj rezort," vyzvala v minulosti k jeho odvolaniu.

11:22 Jozef Rajtár spomína škandál s výbušninou v batohoch cestujúcich. Kaliňák sa podľa neho nezamýšľal nad tým, že odobranie takýchto cvičení nielenže ohrozuje životy, ale je to aj v rozpore s elementárnou morálkou.

Jozef Rajtár
Zobraziť galériu (19)
Jozef Rajtár  (Zdroj: TASR)

11:20 To, že dali slovo Ficovi pred Rajtárom (SaS), je porušenie rokovacieho poriadku, tvrdí Lipšic. Bugár hovorí, že to nie je pravda, nech mu neskáče do reči a nech sa naučí normálne komunikovať.

11:12 Kaliňáka sa zastal Juraj Blanár zo Smeru. "Pán minister vnútra dokázal, že dokáže manažovať tento rezort."

11:07 Ozvali sa aj kotlebovci. Natália Graussová: "Úbohá, hlúpa fraška", vyhlásila a posťažovala sa, že všetci idú proti ĽSNS.

11:03 Veronika Remišová (OĽaNO) kritizuje Fica. Takouto rétorikou sa vyznačujú aj diktátorske režimy a komunistický režim, v ktorého mentálnom svete sa ešte asi pohybujú aj niektorí členovia vlády, vyhlásila.

11:01 "Dotýkame sa absolútneho dna," vyhlásil smerák Miroslav Číž. Hovorí, že ľudia, ktorí tu robia cirkus, tu narozdiel od Kaliňáka rešpekt nemajú.

10:56 Slova sa chopil exminister obrany Ľubomír Galko. "Kto bojuje proti kvótam, môže kradnúť ako straka. radosť žiť v takejto krajine," vyhlásil liberál. Zdvíha hlas. že Kaliňák by mal prijať politickú zodpovednosť.

Mimoriadna schôdza parlamentu skončila:
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: topky)

10:53 Alan Suchánek (OĽaNO) hovorí, že v zahraničí v takýchto prípadoch (podozreniach) podáva minister demisiu, aby neovplyvňoval vyšetrovanie.

10:47 Poslanec Smeru Ľuboš Blaha vynadal opozícii. "Pľujete na vlasť!", kričí Blaha v pléne. Podľa neho škandalizovaním predstaviteľov vlády opozícia nahráva extrémistom.

10:41 Vo faktickej poznámke Fica skritizoval za opustenie sály Igor Matovič (OĽaNO). "Asi už je v bezpečí svojej limuzíny," povedal. Kopol si tiež do Ficovej sexi asistentky Márii Troškovej, ktorá už pôsobí ako hlavný štátny radca. "S krvavými očami chránil sexi asistentku," vyhlásil Matovič.

Líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič sa premiéra pýtal, čo iné ako nenávisť šíril on v predvolebnej kampani. "Kto šíril nenávisť a strach? Kto nenávistne útočí aj po voľbách na novinárov či neziskové organizácie? Ak máte úprimný záujem urobiť Slovensku dobré meno, buďte osobným príkladom a okamžite opustite byt postavený z učebnicového daňového podvodu," odporučil Matovič.

10:38 Fico skončil a odišiel

Fico uznal, že možno nie každému vyhovuje takýto obraz Slovenska. "Bol by som ale rád, keby schôdza parlamentu neklesla na úplne dno, ale obávam sa, že klesne, že to bude za hranicami politickej kultúry. Je mi to osobne veľmi ľúto," podotkol. Ako sa očakávalo, Fico sa zastal Kaliňáka a obul sa do opozície. Pochválil ho za svoj výkon. Po tom ako skončil, odišiel zo sály.

10:20 Kaliho meniny

Smeráci zatlieskali Kaliňákovi k meninám, keďže dnes je Róberta. Meniny oslavuje aj premiér, ktorý teraz reční za pultom.

Predseda vlády zdôraznil, že Robert Kaliňák je najdlhšie slúžiacim ministrom vnútra v novodobých dejinách Slovenska. "Bol pri obrovskom množstve aktivít a činností. Je to minister na svojom mieste, má plnú podporu tejto vlády. Je to jedna z najťažších pozícií vo vláde," povedal šéf kabinetu. Podľa jeho slov Kaliňák zvládol procesy, kde sme už boli na hrane totálneho zlyhania, ako napr. vstup do Schengenu.

Fico spomenul aj zavedenie Elektronického trhoviska, "čo je najväčšie protikorupčné opatrenie ktorejkoľvek vlády. Za 15 mesiacov sa zazmluvnilo 40.000 obchodov, úspora predstavuje 77 miliónov eur". Pochválil aj reformu verejnej správy ESO, kde úspora podľa jeho slov dosiahla viac ako 700 miliónov eur. Ako pozitívum Kaliňákovej činnosti vníma aj modernizáciu techniky Hasičského a záchranného zboru, ako aj "najlepšie výsledky v objasňovaní kriminality a najnižšie počty úmrtí na cestách".

10:10 Matovičovci si so sebou priniesli červené tašky. Sú v nich stoeurové bankovky.

Mimoriadna schôdza parlamentu skončila:
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: topky)

10:00 Predseda parlamentu Andrej Danko dnes otvoril rokovanie mimoriadnej schôdze parlamentu. Zvolal ju na základe 34 podpisov od opozičných poslancov. Tí navrhujú vysloviť nedôveru ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi pre daňovú kauzu Bašternák, do vyšetrovania ktorej podľa opozície minister zasahuje.

Mimoriadna schôdza parlamentu skončila:
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: topky)

Kauza Bašternák

V kauze Bašternák ide o bratislavský bytový komplex Five Star Residence, ktorý stavala firma Mariana Kočnera. Spoločnosť Ladislava Bašternáka v ňom údajne kúpila sedem bytov za 12 miliónov eur a následne si mala uplatniť nadmerný odpočet DPH vo výške dva milióny eur. Tým mali okradnúť podľa opozície ľudí.

Čítankový daňový podvod

Podľa Daniela Lipšica (OĽaNO-NOVA) je kauza Bašternák čítankový príklad daňového podvodu. Ako uviedol, peniaze z podvodu mohli ísť do zdravotníctva či školstva, ale išli Ladislavovi Bašternákovi, v ktorého byte býva premiér Robert Fico (Smer-SD) a ktorý je blízky Kaliňákovi aj exministrovi dopravy Jánovi Počiatkovi (Smer-SD). Opozícia chce v pléne predložiť dôkazy o tom, ako je Bašternák prepojený aj na policajných funkcionárov.

Daniel Lipšic
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA)

Podľa Lipšica Kaliňák vyjadreniami, že kauza je vymyslená, dáva vyšetrovateľom signál, aby bola zametená pod koberec. Opozícia zároveň vyzvala SNS, Most-Híd a #Sieť, aby v pléne nechránili ministra vnútra svojimi hlasmi. Od Kaliňákovho odchodu si opozícia sľubuje nezávislejšie vyšetrovanie kauzy. Opozícia tiež opätovne vyzýva premiéra Fica, aby sa vysťahoval od Bašternáka.

Kaliňák sa bráni

Minister Kaliňák tvrdí, že nezasahoval a ani nezasahuje do vyšetrovania žiadneho prípadu. Odmieta akékoľvek obvinenia opozície o prepojení daňových káuz na svoju osobu či stranu Smer-SD. Pripomenul, že v roku 2011, keď bol Lipšic ministrom vnútra, Policajný zbor SR odmietol 1200 trestných oznámení Finančnej správy SR a tá nepodala v roku 2011 ani jednu jedinú sťažnosť voči týmto rozhodnutiam. Za vlády Ivety Radičovej v rokoch 2010 a 2011 pripravil podľa Kaliňáka takýto postup Lipšica či Igora Matoviča (OĽaNO-NOVA) Slovensko o minimálne 711 miliónov eur v podobe neoprávnene vyplatených nadmerných odpočtov DPH.

Robert Kaliňák
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA)

Danko sa vysmial odvolávaniu

Danko označil mimoriadnu schôdzu za politické teátro. "Opozícia sa správa teatrálne. Máme tu orgány činné v trestnom konaní a stále prebieha vyšetrovanie. Platí prezumpcia neviny," zdôraznil. Celú považuje za mediálny šum. "Či by to bol pán Kaliňák, alebo pán Lipšic, ja sa ako osoba toho zúčastňovať nebudem. Vláda je funkčná, má dôveru a každý človek zodpovedá za svoj život a konanie. Určite, čo sa týka koalície, nejaká nedôvera alebo nechuť v tom pokračovať, by nemala byť," odhadol.

Andrej Danko
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: Robert KaliňákSmer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu