Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Spravodlivosť po slovensky v praxi: Policajný šéf volal hliadke, aby pustili "nášho" človeka!

Ladislav Bašternák Zobraziť galériu (4)
Ladislav Bašternák (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Takto sa to robí. Jeden telefonát zhora a ste čistý. Podobný prípad zažil podnikateľ Ladislav Bašternák. Kvôli nemu dnes v parlamente odvolávajú Roberta Kaliňáka. Podľa Daniela Lipšica ho vysekali zo šlamastiky sami policajti, keď mu hrozila pokuta. Stačil jeden telefonát od nadriadených a policajti sa museli podnikateľovi podvoliť, pretože má zjavne dobré konexie.

"Nechajte ho tak, je to náš človek." Tak takto znel pokyn zhora policajtom, ktorí zastavili luxusné auto Ladislava Bašternáka. Do desiatich minút prišiel telefonát od zástupcu krajského riaditeľstva polície a Bašternák, aby ho nechali ísť.

S luxusným Bugatti ohrozoval premávku

Bašternáka zastavili policajti preto, že prekročil plnú čiaru. Incident sa stal piatok 29. júna 2012. Dvojica policajtov si poobede o druhej všimla Bugatti Veyron na ulici Jaskový rad v Bratislave ako nebezpečne obieha cez plnú čiaru, čím ohrozil vozidlo pred sebou, ale aj auto idúce oproti. O tomto čine prehovoril Daniel Lipšic dnes v parlamente.

Bašternákova podobizeň je už aj v parlamente
Zobraziť galériu (4)
Bašternákova podobizeň je už aj v parlamente  (Zdroj: topky)

Bašternák sa oboril na policajtov

Po zastavení ho policajti požiadali, aby vypol motor a predložil doklady. V aute sedel navyše nepripútaný. Bašternák policajtom povedal, že ak vypne motor, v aute bude mať 70 stupňov. Nevypol ho ani po druhom upozornení. Následne podľa policajného záznamu mal vystúpiť a opýtať sa policajtov, prečo ho buzerujú.

Ladislav Bašternák a Boris Kollár
Zobraziť galériu (4)
Ladislav Bašternák a Boris Kollár  (Zdroj: Jan Zemiar)

Čo si to dovolujete?

Ďalej mu policajti dali fúkať. Bol triezvy. “Následne na nás začal útočiť, že čo sa nám to premieta v našich hlavách, prečo mu dávame fúkať, že on už mal veľa policajných kontrol a nikto mu fúkať nedával,” píše sa v zázname.

Keď sa s policajtami nedalo vyjednávať, začal Bašternák telefonovať. Niekomu do telefónu hovoril mená, zaradenie a evidenčné číslo ich vozidla. Keď zložil, policajti sa mu chystali dať pokutu 150 eur. Na to im Bašternák povedal, že nemá hotovosť. Policajti mu chceli zadržať vodičák, ale podnikateľ im povedal, nech robia, čo treba. Policajti spísali úradný záznam, ale vec išla do stratena. Nakoniec Bašternák pokutu zaplatil, ale spôsob, akým sa správal, je škandalózny.

Záznam spísali, ale...

"Dopraváci sa nevzdali a spísali úradný záznam na policajnú inšpekciu ... ako postupovala? Ani len nevypočula dopravákov z hliadky ... a Kaliňák páchateľov = nečestných policajtov povýšil a z hlavného páchateľa urobil šéfa policajných poriadkovej polície," napísal Igor Matovič na Facebooku.

Pohľad do sály počas
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Lipšic zverejnil túto správu tesne pred obednou prestávkou v parlamente. Schôdza pokračuje aj naďalej. Opozícia však nebude mať dostatok hlasov na to, aby odvolala Kaliňáka z postu ministera vnútra.

Kauza Bašternák

V kauze Bašternák ide o bratislavský bytový komplex Five Star Residence, ktorý stavala firma Mariana Kočnera. Spoločnosť Ladislava Bašternáka v ňom údajne kúpila sedem bytov za 12 miliónov eur a následne si mala uplatniť nadmerný odpočet DPH vo výške dva milióny eur. Tým mali okradnúť podľa opozície ľudí.

Čítankový daňový podvod

Podľa Daniela Lipšica (OĽaNO-NOVA) je kauza Bašternák čítankový príklad daňového podvodu. Ako uviedol, peniaze z podvodu mohli ísť do zdravotníctva či školstva, ale išli Ladislavovi Bašternákovi, v ktorého byte býva premiér Robert Fico (Smer-SD) a ktorý je blízky Kaliňákovi aj exministrovi dopravy Jánovi Počiatkovi (Smer-SD). Opozícia chce v pléne predložiť dôkazy o tom, ako je Bašternák prepojený aj na policajných funkcionárov.

Viac o téme: KauzaPolícia KaliňákBašternák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu