Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vláda schválila návrh novely Zákonníka práce

Na snímke predseda vlády Robert Fico.
Na snímke predseda vlády Robert Fico.

BRATISLAVA - Vláda dnes schválila návrh novely Zákonníka práce, ktorý má zlepšiť postavenie zamestnancov a odborov. Vyplýva to z informácií úradu vlády.

Napriek skoršej dohode na niektorých sporných bodoch predlohy boli zástupcovia zamestnávateľov pred dnešným rokovaním kabinetu s niektorými navrhovaným zmenami nespokojní. Zatiaľ však nie je jasné, s akými úpravami vláda materiál schválila.

Premiér Robert Fico sa ešte v utorok dohodol so zamestnávateľmi a odborármi na definícii závislej práce, ktorá určí, v akých prípadoch môžu podniky najímať na práce živnostníkov. Práve tento bod novely sa považoval za jeden z najproblematickejších.

Odborári zase zmiernili svoju požiadavku, aby podniky platili zástupcom odborov vo firme ich odborárske aktivity v pracovnom čase ako obvyklú mzdu. Zamestnávateľské organizácie Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ) a Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) však napriek tomu materiál kritizovali, pretože im vraj okrem iného zvýši náklady.

Proti pôvodným zámerom ministerstva práce, ktoré zmeny zákonníka predložilo, sa postavilo tiež deväť zahraničných obchodných komôr. Tvrdili, že takéto úpravy zrejme spomalia rast zamestnanosti v krajine a môžu znevýhodniť Slovensko pri lákaní nových investorov.

Navrhované zmeny sa tiež nepáčili ani trom automobilkám, ktoré majú závody na Slovensku. Práve automobilový priemysel v poslednom období výrazne pomáha k rekordnému rastu slovenskej ekonomiky a zvyšovaniu exportu.

Ministerstvo práce okrem iného navrhovalo, aby prepustení zamestnanci dostali odstupné a zároveň pracovali v čase, keď im plynie výpovedná lehota. Tiež presadzovalo napríklad obmedzenie uzatvárania pracovného pomeru na dobu určitú.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu