Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Väčšina Slovákov odmieta zmeny v Zákonníku práce

Viera Tomanová ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny
Viera Tomanová ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny

BRATISLAVA - Viac ako polovica Slovákov nesúhlasí s väčšími výhodami pre odborárskych pracovníkov, ktoré by mali získať podľa návrhu novely Zákonníka práce.

Vyplýva to z prieskumu spoločnosti GfK Slovakia, ktorý uskutočnila koncom marca pre Republikovú úniu zamestnávateľov (RÚZ). Respondenti tiež väčšinou odmietli návrhy obmedziť najímanie živnostníkov na práce, ktoré možno vykonávať v zamestnaneckom pracovnom pomere.

Približne 55 percent z tisíc respondentov si myslí, že slovenské odbory nevedia dostatočne odborne a účinne zastávať záujmy pracujúcich. Kritické názory na činnosť odborov majú najmä ľudia s vyšším vzdelaním aj príjmom, mladí ľudia a živnostníci.

S obmedzením práce živnostníkov nesúhlasili takmer tri pätiny oslovených, tretina mala opačný názor. Odporcovia tejto zmeny sú hlavne v radoch samotných živnostníkov. Zmeny v možnostiach vykonávania práce živnostníkov vyvolali nevôľu aj v radoch zamestnávateľov, ktorých na rokovaniach tripartity reprezentuje aj RÚZ.

Prieskum tiež ukázal, že viac ako 80 percent Slovákov považuje za nesprávnu exkluzívnu spoluprácu Konfederácie odborových zväzov (KOZ) s jednou politickou stranou. Schvaľuje ju iba necelých 12 percent. Odborári sa dohodli na spolupráci so stranou Smer-SD premiéra Roberta Fica ešte pred vlaňajšími parlamentnými voľbami.

Novelu Zákonníka práce, ktorú pripravilo ministerstvo práce, by mala prerokovať vláda na budúci týždeň. Ak navrhované zmeny schváli parlament a podpíše prezident, mali by byť účinné od júla tohto roka.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu