Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zákonník práce pôjde do vlády v miernejšej podobe

Predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar a predseda vlády a strany Smer-SD Robert Fico počas brífingu po spoločnom stretnutí
Predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar a predseda vlády a strany Smer-SD Robert Fico počas brífingu po spoločnom stretnutí

BRATISLAVA - Návrh novely Zákonníka práce, ktorá má posilniť postavenie zamestnancov, pôjde na dnešné rokovanie vlády v miernejšej podobe, ako pôvodne navrhovalo ministerstvo práce.

Premiér Robert Fico sa v utoro s predstaviteľmi zamestnávateľov dohodol na niektorých sporných bodoch, výraznejšie námietky už nevzniesol ani Ficov koaličný partner ĽS-HZDS. Napriek tomu niektoré body zostávajú otvorené a rozhodne o nich asi až parlament.

Fico sa so zamestnávateľmi a odborármi dohodol na definícii závislej práce, ktorá určí, v akých prípadoch môžu podniky najímať na práce živnostníkov. Práve tento bod sa považoval za jeden z najproblematickejších. Odborári zmiernili svoju požiadavku, aby podniky platili zástupcom odborov vo firme ich odborárske aktivity v pracovnom čase ako obvyklú mzdu.

Ústupky však nestačili na to, aby sa dve zamestnávateľské organizácie Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ) a Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) s novelou zmierili. Návrh tak pôjde do vlády bez ich súhlasu.

Ministerstvo práce ešte v predchádzajúcich dňoch ustúpilo od obmedzenia nadčasovej práce, do návrhu nezaradilo ani ustanovenie, aby odbory mohli zastaviť nebezpečnú prevádzku.

Zamestnávateľom sa však stále nepáči, že by mali na činnosť zástupcov odborov prispievať, hoci v miernejšej forme, ako predpokladal pôvodný návrh. Nesúhlasia ani s tým, aby prepustení zamestnanci dostali odstupné a zároveň pracovali v čase, keď im plynie výpovedná lehota, hoci podľa Fica sa v návrhu aj toto ustanovenie zmiernilo.

Aj keď premiér včera zopakoval, že novela Zákonníka práce v prospech zamestnancov nepoškodí slovenskú ekonomiku, návrh opäť narazil na kritiku. Deväť zahraničných obchodných komôr sa zhodlo, že ak by navrhované zmeny parlament schválil, spomalí sa na Slovensku rast zamestnanosti. Podobné výhrady v pondelok vyjadril aj šéf slovenskej pobočky automobilky PSA Peugeot Citroën Alain Baldeyrou.

Fico aj líder ĽS-HZDS Vladimír Mečiar sa zhodli, že zákonník je ešte otvorený menším úpravám, ktoré môžu presadiť poslanci pri rokovaní parlamentu. Zároveň však obaja naznačili, že návrh by sa už výraznejšie zmeniť nemal.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu