Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zamestnávatelia: K dohode o Zákonníku práce nedošlo

Fico zdôraznil, že ide o rámcovú dohodu bez presného znenia paragrafov.
Fico zdôraznil, že ide o rámcovú dohodu bez presného znenia paragrafov.

BRATISLAVA -Návrh novely Zákonníka práce pôjde na rokovanie vlády bez súhlasu zamestnávateľov. Zamestnávatelia to dnes oznámili v tlačovej správe, hoci premiér Robert Fico niekoľko hodín predtým s ich zástupcami ohlásil rámcovú dohodu na väčšine sporných bodov.

Fico po rokovaní s odbormi a dvomi zamestnávateľskými organizáciami - Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) a Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) oznámil, že sa podarilo dohodnúť na definícii závislej práce. To stanoví, na akú prácu môže podnik využiť živnostníkov. Odborári zmiernili požiadavku, aby firmy museli ich zástupcov v podnikoch uvoľniť na odborársku činnosť a preplácať im za to mzdu.

Zástupca RÚZ Slavomír Hatina a AZZZ Tomáš Malatinský označili potom výsledok rokovaní za kompromis a zdôrazňovali, že sa im podarilo mnohé požiadavky presadiť.

Neskôr popoludní však v tlačovej správe iní zástupcovia oboch zamestnávateľských organizácií tvrdili, že na rokovaní sa s vládou a odbormi v skutočnosti dohodli len na dvoch z asi 30 sporných bodov. "Väčšina sporných bodov zostáva nedohodnutá a návrh novely bude predložený na rokovanie vlády SR bez súhlasu zamestnávateľov," uviedli organizácie.

Novelou Zákonníka práce sa budú ešte dnes zaoberať lídri troch koaličných strán Smer-SD, ĽS-HZDS a SNS. Menšie koaličné strany už skôr mali k viacerým bodom novely pripomienky, zároveň však tvrdili, že chcú, aby koalícia zákonník zmenila. V stredu by mala o návrhu rokovať vláda, potom o ňom rozhodnú poslanci. Zamestnávatelia i odborári budú do návrhu ešte môcť ďalšie pripomienky zapracovať prostredníctvom poslaneckých pozmeňovacích návrhov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu