Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Zákonník práce: Najspornejšie pripravované zmeny

Lekári by podľa odborárov mali dostať v nadčasoch výnimku.
Lekári by podľa odborárov mali dostať v nadčasoch výnimku.

BRATISLAVA – Hádky okolo pripravovanej novely Zákonníka práce stále pokračujú. Najväčšiu diskusiu vyvoláva otázka práce nadčas, kde sa zrejme nakoniec podarí spraviť kompromisy aspoň v niektorých oblastiach, ako napríklad v zdravotníctve. Zástupcovia zamestnávateľov a odbory riešia aj ďalšie jablko sváru. Je ním nútená práca na živnosť. Aké ďalšie výhrady majú proti novele Zákonníka práce jednotliví členovia tripartity?

MINISTERSTVO PRÁCE


Novela Zákonníka práce podľa rezortnej šéfky Viery Tomanovej posilní práva radových zamestnancov. Ministerstvo a odborári sú v mnohých pripravovaných zmenách zajedno. Spoločnú reč našli aj pri vymedzení pojmu „závislá práca“, ktorý má ochrániť pred nútenou prácou na živnosť.

ODBORÁRI


Nadčasy
Výnimku v nadčasoch navrhujú odborári lekárom a sezónnym zamestnancom. Podľa nich zamestnávatelia v niektorých prípadoch nútia zamestnancov k nadčasom. Tí nemajú na výber, často odpracujú ročný limit za prvé štyri mesiace.

Živnosť
Žiadajú, aby si firmy na pracovné pozície, kde môžu pracovať zamestnanci, nenajímali živnostníkov.

Reťazenie pracovných zmlúv
Podľa nich by mal byť človek chránený, a to predovšetkým v tých prípadoch, keď pracuje pre jednu firmu už niekoľko rokov a tá mu predlžuje zmluvu vždy len na dobu určitú. Ak totiž nemáte zmluvu na dobu neurčitú, nemôžete si vziať úver a podľa súčasného Zákonníka práce nemáte ani nárok na odstupné.

Rovnaké práva pre všetkých
Podľa odborárov by aj zamestnanci s kratším pracovným časom mali dostávať stravné lístky (gastrolístky), tak ako riadni zamestnanci, a to predovšetkým matky s malými deťmi.

ZAMESTNÁVATELIA


Nadčasy
Zamestnávatelia nesúhlasia s obmedzením alebo skrátením nadčasov, podľa nich je takáto práca v dnešnom Zákonníku práce definovaná dobre (lekári, sezónne práce).

Živnosť
Zástupcovia tejto skupiny protestujú tiež proti sprísneniu pravidiel pre prácu na živnostenský list. Svojich zamestnancov vraj nenútia, aby prechádzali na živnosť. Všetko je na báze dobrovoľnosti.

Platenie odborárov
Ďalším sporným bodom je povinné zamestnávanie odborárov. Zamestnávatelia odmietajú platiť plnú mzdu odborárskemu bossovi. Myslia si, že je nemorálne, aby museli platiť takéhoto pracovníka.

ODBORNÍCI


Podľa Ivany Rajecovej z Inštitútu práce je potrebné vytvoriť zmeny v súčasnom Zákonníku práce, no je na zváženie, s akým dosahom. „Zmeny treba chápať individuálne. Nedá sa komplexne povedať, či pôjde o pozitívne, alebo negatívne dosahy. Tie, ktoré sa navrhujú v Zákonníku práce, sú prevažne orientované na zlepšenie postavenia zamestnanca, čo v konečnom dôsledku oslabí pozíciu zamestnávateľa,“ uzatvára Rajecová.

Nadčasy
Obmedzenie „flexibility“ na trhu práce môže viesť k poklesu zamestnanosti. Zamestnávateľ by mal mať možnosť voľne uzavrieť akúkoľvek dohodu, ak s tým, samozrejme, súhlasí zamestnanec, o ktorého v konečnom dôsledku ide.

Živnosť
Je lepšie, keď je zamestnanec nútený pracovať ako živnostník, ako by mal prísť o prácu a stať sa nezamestnaným. Možnosti, ktoré mu ponúkla živnosť, nebudú iste horšie ako možnosti, ktoré by mal ako nezamestnaný. Takáto zmena by mohla negatívne vplývať na možnosť výberu vhodnej formy pracovného vzťahu pre zamestnanca.

K plateniu odborárov
Nie je to veľmi šťastné riešenie. Záleží na tom, či robí normálne personálne činnosti, aj keď je odborár, v takomto prípade na jeho platení nie je nič zlé, ak však nerobí nič v prospech podniku a zamestnávateľ nemá možnosť riadiť ho, nie je správne nútiť zamestnávateľov, aby takýchto ľudí platili.

Zamestnanci: Toto by sa malo zmeniť vo váš prospech >>
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu