Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

VIDEO Nový investor v Banskej Bystrici: Závod za 89 miliónov eur zamestná 1200 ľudí

Robert Fico Zobraziť galériu (3)
Robert Fico (Zdroj: TASR, Branislav Račko)

BANSKÁ BYSTRICA - Vláda SR by chcela, aby Slovensko dosiahlo v nasledujúcich štyroch rokoch 85 percent priemernej životnej úrovne v EÚ. Vyhlásil to dnes predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) na tlačovej konferencii po skončení celoslovenskej konferencie o príprave akčných plánov pre 11 okresov s vysokou mierou nezamestnanosti.

Súčasťou tejto snahy je podľa premiéra odstraňovanie regionálnych rozdielov. "Cieľ odstraňovať regionálne rozdiely dostal nové šaty, novú podobu, nový vážny systém. Toto stretnutie bolo dôležité z hľadiska praktickej realizácie zákona o podpore najmenej rozvinutých okresov, ktorých je 12. Kritériom na zaradenie okresu do zoznamu je 1,6-násobok priemernej miery nezamestnanosti," vysvetlil Fico.

V jednom z týchto 12 okresov, v Kežmarku, už vláda bola a schválila aj akčný plán. "Je to konkrétny plán aktivít a rozdelenia peňazí na rozbehnutie daného okresu. V Kežmarku je cieľ 2000 nových pracovných miest, preinvestuje sa 52 miliónov eur, z toho štyri milióny sú zo štátneho rozpočtu," pripomenul Fico.

Robert Fico príhovor podpis
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR, Branislav Račko)

Vláda sa podľa jeho slov zaviazala, že v ďalšom volebnom období bude mať 11 výjazdových zasadnutí práve v týchto okresoch. Ide o Lučenec, Poltár, Revúca, Rimavská Sobota, Veľký Krtíš, Sabinov, Svidník, Vranov nad Topľou, Rožňava, Sobrance a Trebišov. "Napríklad Snina nie je súčasťou. Podnikatelia však povedali, že ak by sem spadala, rozbehla by sa podnikateľská činnosť. Preto sa nebránime tomu, ak sa zákon v praxi uplatní, aby pribudli aj ďalšie okresy," povedal premiér.

Vládu a zástupcov samospráv teraz čaká spracovanie akčných plánov na mieru pre zostávajúcich 11 okresov. "Je to inštitút zakotvený v zákone, schvaľuje ho vláda. Bol schválený v Kežmarku, ďalšie chceme schváliť v nasledujúcich mesiacoch," dodal Fico. Na stretnutí o podpore najmenej rozvinutých okresov sa zúčastnili primátori, starostovia, zástupcovia organizácií z regiónov, ktoré trápi vysoká nezamestnanosť.

Nový investor v B. Bystrici zamestná viac ako 1200 ľudí

Viac ako 1200 ľudí má zamestnať nový investor v Banskej Bystrici, ktorým bude spoločnosť RKN Global Europe. Oznámil to dnes predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) po tom, ako podpísal so spoločnosťou memorandum o porozumení. Objem investície v tamojšom priemyselnom parku dosahuje 89 miliónov eur.

Premiér avizoval, že vláda ešte pred voľbami spoločnosti pomôže stimulmi, ktoré majú mať podobu hotovostnej platby aj daňových prázdnin. "Nevidíme žiadne prekážky, aby prijali rozhodnutie o podpore tohto strategického počinu. Je tu návrh, ktorým sa bude vláda zaoberať. Ak sa nevyskytnú neočakávané udalosti, vláda 2. marca schváli investičnú pomoc," avizoval Fico.

R. FICO: Nový investor vytvorí 1200 pracovných miest
Podľa jeho slov sa štruktúra zamestnancov firmy bude primárne orientovať na vysokoškolsky vzdelaných, ktorých má byť až 80 percent, 20 percent budú zamestnanci s úplným stredoškolským vzdelaním. Platy majú výrazne presiahnuť priemerné mzdy v národnom hospodárstve.

 "Ide o výrobu s vysokou pridanou hodnotou. Budú sa vyrábať dokumenty s ochrannými prvkami, bezpečnostné karty, bankomatové karty či kontrolné mechanizmy pre letiská, ktoré identifikujú falošné dokumenty. Ide asi o 28 produktov," menoval Fico. Výstavba podniku má trvať asi rok, samotná výroba by sa mala začať v roku 2017. Konateľka spoločnosti Marjan Lindsbro vysvetlila výber Banskej Bystrice aj tým, že spoločnosť vidí v regióne potenciál z hľadiska ľudských zdrojov.

Viac o téme: Robert FicoRKN Global EuropeMarjam Lindsbrová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu