Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

FOTO Fico a Glváč v zbrojárskej firme: Veria, že naši zbrojári sa uchytia aj na zahraničných trhoch

Stretnutie predsedu vlády SR Roberta Fica (vpravo) a ministra obrany SR Martina Glváča (druhý sprava) s vedením spoločnosti ZVS Holding v Snine Zobraziť galériu (3)
Stretnutie predsedu vlády SR Roberta Fica (vpravo) a ministra obrany SR Martina Glváča (druhý sprava) s vedením spoločnosti ZVS Holding v Snine (Zdroj: TASR)

SNINA - Spoločnosť ZVS holding, a. s., Dubnica nad Váhom, ktorá má výrobnú prevádzku v Snine, tam plánuje zvýšiť počet zamestnancov. Vedenie zbrojárskej firmy to oznámilo po dnešnej návšteve závodu premiérom Robertom Ficom (Smer-SD) a ministrom obrany Martinom Glváčom (Smer-SD).

Spoločnosť ZVS holding, a. s., vo svojom závode v Snine v súčasnosti vyrába 155-milimetrovú muníciu pre húfnice. Jej telo sa vyrába v Snine a dokončuje sa v Dubnici nad Váhom. Podľa predsedu predstavenstva ZVS holding, a.s., Mariána Gogu ide o jeden z najlepších výrobkov na svete, čo sa týka vývoja. V sninskom závode momentálne pracuje 30 zamestnancov. Ich mzda je podľa Gogu vyššia ako priemerná mzda v národnom hospodárstve.

"Sme v druhej etape našej investície, ktorú sme práve predstavili pánovi premiérovi s tým, že už v lete by sa mohla zamestnanosť navýšiť na 80 ľudí. V budúcom roku predpokladáme túto investíciu ešte znásobiť, aby sme sa dostali na úroveň sto ľudí a po vybudovaní vývojového centra až k počtu 400-500 zamestnancov," povedal Goga.

FOTO Fico a Glváč
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)

Maximálna kapacita výrobnej linky v závode v Snine je v súčasnosti 3080 kusov ročne. Po novom by to malo byť 20.000 vyrobených tiel striel ročne.

"Pred troma rokmi sme spúšťali projekt prenájmu vojenských opravárenských podnikov. Dnes môžem konštatovať, že nielen čísla, ku ktorým sa nájomcovia zaviazali, čo sa týka zamestnanosti, ale i mzda zamestnancov na robotníckych pozíciách sa medziročne zvyšuje. Odkedy to prevzali, je nárast platov o 18 percent," uviedol minister obrany Martin Glváč.

V spoločnosti ZVS holding, a.s., je vlastníkom 50 percent akcií štát. Druhú polovicu vlastní spoločnosť MSM Group, s.r.o., ktorá pôsobí i vo vojenských opravárenských podnikoch v Trenčíne a v Novákoch.

FOTO Fico a Glváč
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)

"Chcem oceniť, že náš partner sa rozhodol zainvestovať sumu približne 1,3 milióna eur a zvýšiť počet pracovníkov," povedal premiér s tým, že slovenská armáda by mala nakupovať to, čo je možné na Slovensku.

Podľa ministra Glváča bola posledná objednávka z Ozbrojených síl SR na takýto druh výrobku, aký vyrábajú v Snine, v roku 2004. "Myslím si, že spolu s našimi zbraňovými systémami, napríklad s húfnicou Zuzana, vieme nájsť absolútnu zhodu aj na zahraničných trhoch," povedal minister obrany. Goga dodal, že sa im už podarilo vyhrať tender na dodávku zbraní pre poľskú armádu.

Viac o téme: A. s.Robert FicoMartin GlváčZVS holding
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu