Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Tak toto sa sestrám vo výpovediach páčiť nebude: Premiér nevidí dôvod na to, aby im zvýšili mzdy

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico (Smer-SD) nevidí dôvod na to, aby sa sestrám vo výpovediach zvýšili platy oproti ostatným. Sesterská komora aj odbory avizovali, že sestry sa vrátia do nemocníc, pokiaľ im v pracovných zmluvách zagarantujú vyššie mzdy ako od začiatku roka priniesol nový zákon o platoch zdravotníkov. Tie pôvodne žiadali v memorande, ktoré predložili vláde, pre všetky sestry.

"Premiér nevidí dôvod robiť rozdiel vo zvyšovaní platov medzi sestrami, ktoré sa nevrátili do práce a tými, ktoré sa už vrátili," informoval Úrad vlády SR.

"Návrh memoranda, predloženého odborárkami je nerealizovateľný a podľa stavovských organizácií aj protiústavný. Preto nemôže byť ani základom individuálnych pracovných zmlúv," informovala premiérova hovorkyňa Beatrice Szabóová. Šéf kabinetu podľa jej slov garantuje peniaze na zvyšovanie miezd, ktoré vyplýva z uvedeného zákona. "S týmto vedomím môžu sestry na individuálnej báze rokovať s riaditeľmi nemocníc, ale len v zmysle platných predpisov a kolektívnych zmlúv," doplnila.

Premiér podľa jej slov odmieta prekrúcanie jeho vyjadrení zo strany sesterských odborov. Zároveň ďakuje sestrám, ktoré sa už vrátili k pacientom. "Mimoriadne si váži tie zdravotné sestry a zdravotníckych pracovníkov, ktorí od pacienta nikdy neodišli. Víta, že aj ďalšie zdravotné sestry, ktorým sa skončil pracovný pomer, sú pripravené na návrat do práce," uzavrela Szabóová.

Sesterské odbory nechápu, prečo sa premiér stále vracia k podmienkam memoranda. O tom sa už podľa šéfky odborov Moniky Kaveckej nediskutuje. "Ak nášmu postoju premiér nerozumie a cez médiá nám odkazuje veci, ktoré svedčia o nepochopení situácie, o to skôr je dôvod stretnúť sa osobne," povedala.

Predstaviteľky sesterskej komory a odborov dnes avizovali, že pôjdu v pondelok (8.2.) do nemocníc dohodnúť individuálne zmluvy pre sestry vo výpovediach. "Urobíme tak na základe sobotňajšieho premiérovho ubezpečenia, že si sestry môžu s vedením nemocnice dohodnúť lepšie individuálne podmienky," uvádza v písomnom stanovisku prezidentka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Monika Kavecká.

 

Viac o téme: Zdravotné sestryRobert Fico
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu