Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

EXKLUZÍVNA MAPA Toto sú všetky utečenecké tábory v strednej Európe

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Utečenci sú stále témou číslo jedna v Európe. Stovky tisíc úbožiakov z Blízkeho východu alebo Afriky sa snažia zachrániť si život a nájsť bezpečie v Európe. Proti nim sa však dvihla vlna odporu - väčšina domáceho obyvateľstva ich nechce. Pozreli sme sa, kde všade mieria utečenci, ktorí hľadajú útočisko v strednej Európe a kde všade máme na Slovensku kapacity pre ubytovanie žiadateľov o azyl.

Obrátili sme sa na úrady špecializujúce sa na utečencov, aby nám ukázali štruktúru či mapu utečeneckých táborov v našej lokalite - v strede Európy. "Európa čelí utečeneckej kríze, nie migračnej kríze. Vyše 70% tých, čo prichádzajú do Európy sú z vojnových zón - Sýria, Irak, Afganistan. Sú to zúfalí ľudia, ktorí si v živote prešli nepredstaviteľnými hrôzami. Utiekli pred smrťou. Je to vidieť v očiach detí, žien a mužov," povedal pre Topky Babar Baloch z Úradu Vysokého komisára OSN pre utečencov, ktorý nám poskytol mapu táborov, kde sa umiestňujú utečenci.

Tábory v Poľsku, Česku a Slovensku
Zobraziť galériu (6)
Tábory v Poľsku, Česku a Slovensku  (Zdroj: unhcr.com)

"V Európe nie sú žiadne utečenecké tábory. Existujú iba centrá, kde sú umiestnení žiadatelia o azyl," upozorňuje nás Baloch. "Štáty sa môžu rozhodnúť, kde si ponechajú týchto žiadateľov, ale musia tak urobiť humánnou a dôstojnou cestou - podľa medzinárodného práva - pretože utečenci sú rovnako ľudia ako my," dodal.

Tábory na Slovensku

Podľa mapy sú na Slovensku tri centrá, kde sú umiestnení žiadatelia o azyl a majú slobodu pohybu. Nachádzajú sa v Rohovciach, Opatovskej novej Vsi a Humennom. Vo Zvolene sídli ako jediné centrum pre integráciu či akomoditáciu. Tu sú ľudia pod medzinárodnou ochranou. V Humennom je tiež núdzové tranzitné centrum.

Tábory na Slovensku
Zobraziť galériu (6)
Tábory na Slovensku  (Zdroj: unhcr.com)

V Medzilaborciach máme zase centrum pre opustené deti a maloletých bez sprievodu. V hlavnom meste sídli kancelária azylového orgánu. Rovnako je v Bratislave aj súd určený pre azylantov. V Bratislave, Zvolene a Košiciach je tiež kancelária pre organizáciu nelegálnych utečencov.

EXKLUZÍVNA MAPA Toto sú
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: unhcr.com)

Pred naozaj veľkým exodusom varuje aj Babar Baloch z Úradu Vysokého komisára OSN pre utečencov, pričom upozorňuje, že drvivá väčšina utečencov sa nenachádza v Európe. "Svet čelí rekordnému premiestňovaniu ľudí. A nie každý - kto uteká pred vojnou - prichádza do Európy. Vyše 90% svetových utečencov sa zdržiava v chudobných krajinách Blízkeho východu, Ázie, Afrike či v Amerike," zareagoval pre Topky.

Mapa zobrazujúca tábory v strednej a južnej Európe
Zobraziť galériu (6)
Mapa zobrazujúca tábory v strednej a južnej Európe  (Zdroj: unhcr.com)

Maďarsko požiadalo o azyl už vyše 100.000 migrantov

Veľké problémy s utečencami majú aj Maďari. Maďarský Úrad pre prisťahovalectvo a občianstvo (BÁH) evidoval do 3. augusta už 102.263 žiadostí o štatút utečenca. V tomto roku udelili azyl 274 migrantom, informoval dnes denník Magyar Hírlap.

Do Gabčíkova prídu, nevie sa kedy

Rovnako sme zisťovali, kedy dorazia do Gabčíkova utečenci z Rakúska. Minulý víkend sa kvôli nim konalo aj obecné referendum, kde ich až 97% odmietlo. Opýtali sme sa preto ministerstva vnútra, kedy do dedinky na južnom Slovensku prídu."Pre túto chvíľu nemáme informácie o termíne príchodu azylantov do Gabčíkova," informovali Topky z ministerstva vnútra.

Viac o téme: MapaEurópaUtečenciUNHCR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu